Fizik tedavi uygulamalarında, diğer tedavi yöntemlerine destek olarak en çok tercih edilen cihazlardan biri olan tens cihazı, ağrı ve kas spazmı kaynaklı pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkin olarak kullanılır.
-Çeşitli hastalıklarda ağrının tedavisinde kullanılır; -Kronik ağrılar, -Bel ağrısı, -Artrit, -Doğum ağrısı, -Sırt ağrısı, -Cerrahi ağrı, -Migren, -Nöropatik ağrı, -Menstrüel ağrı, -Baş ağrısı, -Romatizmal ağrılar vb.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
TENS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz (TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
İlgili 25 soru bulundu
Tens cihazı, ağrı ve rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak her ne kadar faydalı olsa da, tens cihazının da bazı yan etkileri ve zararları olabilir. TENS tedavisi yan etkileri arasında özellikle deride tahriş, kızarıklık ve kaşıntı gibi sorunlar yer alır.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
“Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), ağrıyı tedavi etmek için düşük voltajlı elektrik akımlarının kullanılmasını içeren bir fizik tedavi uygulamasıdır. Elektriksel uyarılar, omuriliğe ve beyine giden ağrı sinyallerini azaltır.
TransKutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS)
Frekansı 1-200 Hz, şiddeti 0.1-120 mA, atım süres, 50-400 mikrosaniyedir. Çoğunlukla pille çalışan, küçük taşınabilir cihazlar tercih edilmekle birlikte, FTR ünitelerinde büyük cihazlar da kullanılabilir.
Beyin kendisine ulaşmakta olan ağrı duyusu ile elektrik akımlarını yer değiştirir ve böylece siz ağrıyı algılamaz duruma gelirsiniz. TENS sinyalleri ayrıca ağrının azalmasına neden olan ve vücudun kendi üretimi olan endorfinin salgılanmasını da sağlarlar.
Isı dengesi sağlayan tens cihazları sayesinde kendinizi daha ağrısız ve hafif bir masaj keyfine bırakabilirsiniz. Kas gevşetici formu ile vücudunuzdaki yorgunluğu alarak kendinizi daha hafif hissetmenizi sağlar.
Norman Shealy adlı beyin ve sinir cerrahı tarafından icat edilen tens, vücuda düşük voltajlı elektrik vererek sinirleri uyaran bir cihazdır. Türkçe açılımı “Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı” olan bu cihaz, elektrik akımını kullanarak vücudun doğal mekanizmasını uyarır ve ağrı hissini ortadan kaldırır.
Temel fark
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Klinik tipi tens cihazı: Taşınamaz, 220 V şehir şebekesine bağlı olarak çalışır. 2, 4, 6 ve 8 birbirinden bağımsız kanallı modelleri şeklinde mevcuttur.
Zayıflamaya etkisi çok değil zannımca çünkü enerji kaybetmeden zayıflama olmuyor maalesef.
İngilizce'de zamanlar (tensler) 12 adettir. İngilizce zamanların 4 tanesi Past (Geçmiş) zamanları ifade eder. 4 tanesi Present (Şimdiki) zamanları ifade eder. 4 tanesi de Future (Gelecek) zamanları ifade eder.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): Tens cihazı ağrı tedavisinde aktif kullanılan kliniklerde profesyonel ve evde kullanım için küçük boyutları olan bir cihazdır.Deri yüzeyine yakın olan sinir dokunun ve reseptörlerin uyarılarak ağrının dindirilmesini amaçlar.
Fizik tedavi kapsamında kullanılan Ultrason terapide amaç, uygun frekanstaki ses dalgalarının ilgili dokuya gönderilerek, dokuda lokal ısı artışı, mikro masaj ve kavitasyon etkisi görmektir. Modern cihazlardaki başlık aparatlar sayesinde elektrik enerjisi ses enerjisine çevrilerek dokuya iletilir.
Elektroterapi kimlere uygulanmaz? İltihabi romatizmal hastalıkların aktif dönemleri, damar tıkanıklıkları, varis, kalp pili olanlara, açık yaralar, iltihaplı ve kanserli bölgeler üzerine uygulanmaz.
Tens, transkutanöz elektriksel sinir stimisyanonu olarak adlandırılır. Bu cihaz deri yoluyla elektriksel sinir uyarımı yapacak özelliğe sahiptir. Özellikle hissedilen ağrıya karşı insan vücudunun doğal savunma mekanizmasını uyarmaya yardımcı olur.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
Ancak, bazı kişiler fizik tedavi sonrasında ağrı veya yan etkilerle karşılaşabilir. Fizik tedavi sonrası en sık görülen ağrılar, tedavinin uygulandığı bölgede hissedilen hafif veya orta dereceli ağrılardır. Örneğin, omuz fizik tedavisi sonrasında omuzda ağrı hissedilebilir.
Fizik tedavi uygulamaları sonrasında; hasta otururken muhakkak sırt bölgesine, destekleyici bir yastık koymalıdır. Böylelikle bel bölgesinin şekli bozulmayacak olup, korunacaktır. Araç kullanacak kişiler ise aracın pedallarına göre koltuğunu ayarlamalı ve asla pedallara ulaşma konusunda zorluk çekmemelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri