Ekonomide mal ve hizmet üretiminin sınırlı kalmasına neden olan kaynaklara kıt kaynaklar denir. Kıt kaynaklarla üretilen mallar da kıt mallardır. Kıtlık nedeniyle bireyler ve toplumlar seçim yapmak zorundadır.
İktisadın ilgilendiği, kıt mallar; başka bir ifade ile "ekonomik mallar (economic goods)"dır. Ekonomik mallar, bir üretim faaliyetine konu olan, dolayısıyla üretilmesi için bir emek, sermaye, zaman, teknoloji ve kaynak ayrılması gereken mallardır.
Kaynakların tam kullanımı; Bir ekonomide toplam üretim ve milli geliri etkileyen faktörleri, milli gelir ve kaynak kullanımı arasındaki ilişkileri incelemek ve hangi koşullarda tam istihdamın sağlanabileceğini ortaya koymaktır.
Kıtlık: İktisadi veya ekonomik kıtlık, üretim faktörlerinin, hali hazırda var olan teknolojik gelişmeler ile oluşan üretim düzeyinin, sınırsız olan insan ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldığını ifade etmektedir.
İnsan ihtiyaçlarının sınırsız, buna karşılık kaynakların kıt, yani sınırlı olduğu kabul edilmektedir. Tüketim için kullanılan kaynaklar sınırlı olduğu gibi, üretim aşamasında gerekli olan faktörler, özellikle emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişimci şeklinde sıralanan üretim faktörleri de sınırlıdır.
İlgili 33 soru bulundu
“İktisat, insan isteklerini tatmin eden mal ve hizmetlerin nasıl üretildiğini, nasıl bölüştürüldüğünü ve nasıl tüketildiğini açıklamaya çalışan, kıt kaynaklarla sonsuz insan istekleri arasında denge kurmaya çalışan bir bilim dalıdır.”
Kıt Kaynaklar Ve Sonsuz İnsan İhtiyaçları
İnsan ihtiyaçları süreklilik arz eder ve sınırsızdır fakat bu ihtiyaçları karşılayacak kadar mal ve hizmet bulunmamaktadır. Kaynaklar kıt olduğu halde yeni kaynaklar da yaratılamamaktadır.
İktisat Nedir? Kıt kaynaklarla sonsuz ihtiyaçları karşılama çabasına denir. Günlük yaşamın her alanında karşımıza çıkan bir bilim dalıdır.
Kıtlık nedenleri genellikle doğal ve beşeri olmak üzere iki ana kategoride ele alınır. Kuraklık, aşırı yağmur ve taşkınlar, mevsimsiz soğuklar, tayfunlar, bitki hastalıkları ve ürünlere dadanan zararlı böcekler gibi doğal ya da fiziksel nedenler ürünlerin ve gıda kaynaklarının yok olmasına yol açabilir.
Açlığın İlk Üç Günü
Vücudumuzda enerji; glikojen (1.600 kcal), mobilize edilebilen protein (24.000 kcal), ve yağ (135.000 kcal) olarak depolanır.
Birey ve piyasa merkezinde şekillenen iktisadi sistem olarak kapitalizmin başlıca kurumları; özel mülkiyet ve veraset hakkı kurumu, sözleşme serbestisi, girişim ve çalışma serbestisi ve piyasa mekanizması fiyatlar sistemidir.
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kavramı devletten devlete değişmekle birlikte, genel olarak kamusal kaynakları kullanmak yoluyla ekonomik alanda faaliyet gösteren Devlet Kuruluşlarını ifade eder.
Eğer mevcut üretim talebi karşılayamıyorsa o zaman üretimi artırmak için yeni yatırımlar devreye girer, yatırımlar tamamlanınca üretim artar ve ekonomi büyür. Yeni yatırımlar yeni üretim birimlerinin devreye girmesine ve sonuçta istihdam artışına yol açar.
Doğada her istenildiğinde bulunabilen ve hiçbir çaba sarfetmeden ya da bedel ödenmeden elde edilebilen mallara ise serbest mal denir. Doğadaki hava, pınar kenarındaki su serbest mal niteliğindedir. Serbest mallar kıt kaynaklar kullanılarak üretilmedikleri için maliyetleri sıfırdır.
a.
Üretimi için emek harcanan, belirli bir fiyatı olan ve yeryüzünde kıt miktarda bulunan, bu nedenle ekonomik olarak kullanılması gereken mallara ekonomik mal denir. Örneğin otomobil, ev, ekmek, kalem, bilgisayar ekonomik maldır.
İkame kelimesi, gündelik yaşamda da sıklıkla kullanılan bir sıfattır. Örneğin tereyağı bulunmadığı takdirde yerine margarin kullanılabilir. Bu durumda margarin ikame maldır. Pazarlamada ikame mallara örnek olarak kırmızı ve beyaz et verilebilir.
Ceteris paribus varsayımı
Bir talep eğrisinin veya bir arz eğrisinin ardındaki varsayım, ürünün fiyatı dışında, ilgili ekonomik etmenlerden hiçbirisinin değişmemesidir. Ekonomistler bu varsayımı ceteris paribus olarak adlandırırlar, bu “diğer her şey eşit olduğunda” anlamına gelen bir terimdir.
Öncelikle, ekonominin temel olarak iki ayrıma tabi tutulduğunun bilinmelidir: mikroekonomi ve makroekonomi.
Makroekonomi, çoğumuzun televizyon programlarında izlediğimiz, radyolardan duyduğumuz, gazetelerden okuduğumuz işsizlik, enflasyon, büyüme, ticaret ve gayrisafi yurtiçi hâsıla gibi ekonomi konuları üzerinde odaklanan bir alandır.
Sınırsız olma özelliği sayesinde yenilenebilir enerji kaynakları olarak da bilinmektedirler. Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır.
Akademik ve hakemli yayınlar genellikle en güvenilir kaynaklardır. Diğer güvenilir kaynaklar arasında üniversite ders kitapları, saygın yayınevleri tarafından yayınlanan kitaplar, dergiler, dergiler ve ana akım gazeteler bulunmaktadır.
Kaynak, iki veya daha fazla parçanın ısı veya basınç veya her ikisi yoluyla birleştirildiği bir işlemdir. Genellikle metallerde ve termoplastiklerde kullanılır, ancak ahşapta da kullanılabilir. Kaynak işleminde bazı malzemeler özel işlemlerin ve tekniklerin kullanılmasını gerektirir.
Ekonominin Temel Soruları
Bunlar; Ne, Nasıl, Ne zaman, Nerede ve Kimler için üretilecek? Sorularıdır.
İktisadi olayları ve davranışları “nedir, ne olmaktadır, nasıl olmaktadır” şeklinde ele alınır. Pozitif iktisatta iktisadi olaylar ve davranışlar açıklanır. Örnek:”Türkiye'de işsizlik oranı %10'dur. Son 50 yılda Türkiye'den Batı ülkelerine kitlesel göç yaşanmıştır“gibi.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri