Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Elektroterapi ağrı tedavisinde kullanıldığı gibi bölgesel yağlanmaları ortadan kaldırmak ve selülitin neden olduğu kötü görüntüye son vermek için de kullanılır. Sinir ve kas hücreleri uyarılabilir bir özelliğe sahip olduğu için elektroterapi burada bulunan ağrılara oldukça iyi gelir.
Anestezik etki oluşturmak, Lokal dolaşımı artırmak. Frekansı 1000-10000 Hz arasında değişen akımlardır. Tedavide en çok 4000 Hz frekansı kullanılır.
Elektrik uyarımı ile kası aktive etmek, yıllardır fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılan bir yöntemdir. Sinir hasarı nedeniyle kasın uyarılamadığı durumlarda, ya da kasın kullanılmama nedeniyle kitlesinin azaldığı ve gücünü kaybettiği durumlarda dışarıdan uygulanan bu elektrik akımları kas erimesini engeller.
Fizik tedavinin etkisi, kişiden kişiye ve tedavi edilen duruma göre değişiklik gösterir. Genellikle, tedavinin ilk birkaç seansından sonra iyileşmenin küçük işaretleri görülebilir. Ancak, önemli iyileşme ve kalıcı sonuçlar genellikle tedavinin başlamasından sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar.
İlgili 17 soru bulundu
Fizik tedaviden sonra nelere dikkat edilmeli? Tedavi sonrasında hastalar, kesinlikle ağır kaldırmamalı ve aşırı yorulmamalıdırlar. Doktorlarının talimatlarına uygun bir yaşam tarzı benimsemeliler.
Fizik tedavi başlangıcında haftada en az iki – üç kez fizyoterapiye gitmeniz gerekebilir. Fizyoterapi seansları sıklık dışında, her seans 30 ila 60 dakika arasında sürebilir.
Elektrik akımı, ciltte ve cilt altı dokularda farklı derecelerde yanıklara yol açabildiği gibi; kas dokusunda hasarla birlikte organ yetmezliklerine neden olabilir. Bu nedenle, basit elektrik çarpmalarında dahi bir sağlık kuruluşunda genel bir değerlendirmenin yapılması önemli olabilir.
Fizik tedavi sonrası ağrı, hasarlı bölgedeki iyileşmenin de bir işareti olarak kabul edilir. Bölgesel güçlendirme için yapılan çalışmalar sayesinde bölgede kan akışı sağlanır ve bir miktar ağrı görülmesi oldukça normaldir.
Kişide kalp pili, diş implantı gibi metal malzemeler bulunması durumunda elektriksel akımın tedavide olumsuzluk oluşturmaması için elektroterapi uygulanmaz.
Doktor kontrolünde kurallara uyularak yapılan tedavinin yan etkisi yok denecek kadar az olup güvenli bir tedavidir. Herhangi bir bağımlılık etkisi yoktur. Aksine tedavi uygulamalarının ağrı kesici etkisi vardır. Dolayısıyla istenmeyen bir etki oluşturmaz.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Bunun yanı sıra; tedavi sonrasında terleme ihtimalinize karşın; yedek giysi ve havlu bulundurmanız hasta olmamanız açısında oldukça önemlidir. Tedavi programları devam ederken, hastanın banyo yapmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.
Elektroterapi Kaç Dakika Sürer? Seanslar genellikle 15 ila 30 dakika arasında sürer; ancak, bu süre tedavinin türüne, kişinin sağlık durumuna ve tedavi planına bağlı olarak değişebilir.
Elektroterapi kimlere uygulanmaz? İltihabi romatizmal hastalıkların aktif dönemleri, damar tıkanıklıkları, varis, kalp pili olanlara, açık yaralar, iltihaplı ve kanserli bölgeler üzerine uygulanmaz.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): Tens cihazı ağrı tedavisinde aktif kullanılan kliniklerde profesyonel ve evde kullanım için küçük boyutları olan bir cihazdır.Deri yüzeyine yakın olan sinir dokunun ve reseptörlerin uyarılarak ağrının dindirilmesini amaçlar.
Bir hasta için son bir yıl içinde en fazla; aynı bölgeden toplam 30 seans, iki farklı vücut bölgesinden toplam 60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerine ait bedeller Kurumca karşılanır. Aynı bölge için bir yıl içinde en fazla iki sağlık raporu düzenlenebilir.
Tedavi edilmezse, hareketleri kısıtlayarak, sinirlerde kalıcı harabiyet yaparak ve psikolojik durumu olumsuz etkiyerek sakat bırakabilir. 23. Fizik tedavinin zararı, sinirleri ve dokuları öldürme, zedeleme gibi zararlı etkisi var mı? Hayır.
Spor hareketleri sonrası kas ağrıları genellikle birkaç gün içinde azalır ve kendiliğinden iyileşir. Ancak spor düzenli olarak yapılıyorsa ve kas ağrıları her seferinde ortaya çıkıyorsa bir fizik tedavi uzmanı veya spor hekimine başvurmak gerekir.
Elektrik akımına maruz kalmak kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. İç kanama başlayabilir; kişi sinir, kas veya organ kaybı yaşanabilir. Yanıklar, düzensiz kalp atışı, karıncalanma hissi, bilinç kaybı ve baş ağrısı bu sorunlar arasındadır.
Kalbin çalışması etkilenmez. Tahammül edilebilen akım şiddeti, tansiyon yükselir, kalp düzensiz çalışmaya başlar, teneffüs zorlaşır, reverzibl kalp durması baş gösterir. genel olarak bilinç yerindedir, bazı kimselerde 50 mA'den sonra bayılma meydana gelir.
Özel hastanelerde gerçekleştirilen doktor muayenesi 150 -200 TL iken, fizik tedaviler için seans ücreti 90 – 120 TL arasında değişebilmektedir. SGK ile anlaşmaları uygulamalar sonucunda, bu ücretler daha makul oranlara düşürülebilmektedir.
Seans üzerinden gösterilen fizik tedavi uygulamaları ortalama 45 – 60 dakika arasında sürer. Hastalığa verilen tanıya bağlı olarak 15 ve 30 gün arasında süren tedavi uygulamaları bulunur.
Bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi uygulamaları neredeyse %90 oranında başarı sağlamaktadır. Bel fıtıkların büyük bir bölümü fizik tedavi ile veya zaman içinde kendiliğinden küçülebilir veya yok olabilir. İyi bir fizik tedavi uygulaması iyileşme oranlarını belirgin artırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri