Tens cihazı tarafından üretilen ve elektrotlar yardımı ile kullanıcının vücuduna verilen elektrik akımı, önce sinirlere oradan da beyne ulaşır. Beyin, cihaz ile verilen elektrik akımı ile ağrıyı ayırt edemediği için elektrik akımı ile ağrı yer değiştirir. Bu süreç sonunda kullanıcı ağrıyı hissetmez hale gelir.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Tens cihazı, kronik ağrılar ve diğer bazı durumların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tens cihazı, elektrotlar yardımıyla vücuda düşük seviyede elektrik akımı gönderir. Bu akım, beyne ağrı sinyalleri göndermek yerine kasların gevşemesine neden olarak ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
Konvansiyonel TENS'in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.
TENS sayesinde vücuda verilen elektronik uyarılar sinir sisteminde vücudun kendine ait olan ( yaratılışta mevcut bulunan ) AĞRI HAFİFLETİCİ VE AĞRI UYARILARININ BEYİNE İLETİLMESİNİ ÖNLEYİCİ aktivitelerin uyarılarak devreye girmelerini sağlayan ve ağrı bulunan bölgedeki acı miktarını en aza indiren bir terapi yöntemidir ...
İlgili 37 soru bulundu
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir. Her TENS cihazı bu tedavi için uygun değildir.
TENS, alçak frekans yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrot altlarında kasların hareketleri görülecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vücut ağrı kontrol sistemini harekete geçirir.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Uzman kişi tarafından kullanılan elektroterapi yöntemleri farklı ve değişik frekanslarda hastanın ihtiyacına göre uygulanır. Elektroterapi de en sık kullanılan ajanlarından biri ''TENS''tir. Türkçe açılımı ''Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı'' anlamına gelir.
Boynun ön bölümüne, göz üzerine, göğüs kafesi ve kalbin yakınına, variköz damarlar ile açık yara üzerine elektrot uygulaması kesinlikle yapılmamalı. Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı.
Tens cihazı pille veya elektrikle çalışan küçük bir makinedir. Mevcut hastalığı tedavi etmez, ağrıyı azaltır. Bir tedavi programı içinde kullanılan yöntemlerdendir bazı durumlarda nadir de olsa tek başına uygulanır.
TENS ünitesi elektrot yerleşimi çok önemlidir. Elektrotların uygun şekilde yerleştirilmesi, bu tedavinin etkinliğini artırabilir. Başlamadan önce, pillerin düzgün şekilde takıldığından olun. Tel uçlarını elektrot pedlerine tamamen yerleştirin (açıkta metal olmamalı), ardından uçları TENS ünitenize takın.
Kaslardaki şekerin yakılması ve fazla kalorilerin harcanmasını sağladığı için kilo verme sürecine olumlu katkısı olan tens, kan dolaşımı ve kas hareketliliğini artırdığı için selülit tedavisinde de etkilidir. Bu sebeple, güzellik merkezi ve estetik kliniklerinde tens uygulamalarına başvurulur.
EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
EMS ile kas gelişir mi? Günümüzde birçok fizik tedavi merkezinde medikal fitness veya ems fitness adı altında kullanılmaktadır. Dolayısıyla elektriksel kas uyarımı ile kas geliştirilebilir mi sorusunun cevabı evet olmuştur.
Kas gevşetici ağrı kesiciler: Merkezi sinir sistemine etki ederek ağrıları sakinleştirme etkisiyle çalışmaktadır. Gergin kas gruplarını gevşeterek ağrıları azaltır.
Not: Tens pedinin yapışma ömrü azaldı ise, musluk suyu ile yıkanabilir ve kurutulabilir ve tekrar kullanılabilir. Cilt kuru veya yağlı ise, elektrodu tens pedlerini kullanmadan önce cildi ıslak bir bezle silin, ardından elektrodları tens pedlerini yapıştırın.
Kronik veya akut ağrılı hastalıklarda analjezi meydana getirmek için kullanılan bir yöntem olan TENS'te direkt, düşük şiddette bir akım oluşturularak duyu sinirlerinin uyarılmasıyla ağrının üst merkezlere taşınması bloke edilir.
(Transkutan Elektrik Sinir Stimülasyonu)
Cilde yerleştirilen elektrotlar aracılığı ile uygulanan ağrı kesici amaçlı elektrik akımıdır. Frekans 10-200 Hz, impuls süresi 0,05-0,5 msn, akım şiddeti 50 mA'e çıkabilen dikdörtgen uyarı akımlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri