Ancak tedavi edilmeyen fıtıklarda fıtık boğulması ve fıtığın dev boyutlara ulaşması riskleri vardır. Fıtık bölgesindeki açıklıktan karın dışına doğru çıkan ve cilt altına gelen iç organlar genellikle yatınca içeri giderler. Ancak bazen dışarıya doğru çıkan organlar adaleler arasında sıkışır (fıtık boğulması).
Ancak ilerleyen fıtık, şiddetli ve dayanılmaz belirtiler nedeniyle rahatsız olan kişiler için ideal tedavi yöntemi ameliyat olacaktır. Kısacası bel ve boyun bölgesinde görülen fıtığın tedavisi için ameliyat şart olmasa da kesin ve hızlı çözüm için eğer kişinin uygunluğu varsa tercih edilen bir tedavi yöntemi olacaktır.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Çoğu durumda bel fıtığı hemen ameliyat edilmez. Bir bekleme süresi verilerek hastaya ameliyatsız iyileşme şansı tanınır. Bu süre için farklı bazı uzmanlar 6 hafta, bazı uzmanlar 3 ay, bazı uzmanlar da 6 ay beklemeyi savunur. Ancak bazı durumlar vardır ki hiç vakit kaybetmeden bel fıtığı ameliyatı yapılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Bel fıtığının en yaygın belirtisi şiddetli ve uzun süreli ağrılardır. Bu ağrılar beraberinde hareket kısıtlığını da getirmektedir. Eğer hastanın ağrıları istirahatle, ilaç veya fizik tedavi ile geçmiyorsa; bu durumda bel fıtığı ameliyatı gerekmektedir.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
Bel fıtığında 3. evre: Fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak sinir basısı devam eder sinir zedelenmesi artar, bacakta ciddi uyuşukluk ve güç kaybı başlar. Güç kaybı en çok ayak ve ayak parmaklarında ortaya çıkar. Hasta topuk veya parmaklar üzerinde yürümekte zorlanır.
Bel fıtığında ağrı bel omurgasında ve sırttan kalçalara, uyluklara ve hatta baldırlara yayılır. Fıtıklaşmış bir disk kaynaklı ağrı hareket halinde artarken, dinlenildiğinde azalır. Sıkışmış sinirlere baskı yaptığı için öksürme, hapşırma ve oturmak gibi vücut hareketlerinde ağrı kötüleşir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Çoğu durumda, fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde iyileşir ve 4-6 hafta içinde tamamen geçer. Aktivitenizi kısıtlamak, buz / ısı terapisi ve ilaç kullanmak iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Fıtık geliştikten bir süre sonra ağrının hafiflemesi nedeniyle çoğu kişi bir şey yaptırmak istemez. Ancak tedavi edilmeyen fıtıklarda fıtık boğulması ve fıtığın dev boyutlara ulaşması riskleri vardır.
Fıtık ameliyatları aslında genel olarak cerrahinin kolay ameliyat grubuna girmekle birlikte kimi zaman gerçekten uğraştırıcı zor ameliyat haline döndürebiliyor. Ama şunu bilmek gerekir fıtık ne kadar büyükse ameliyat sonrası dönemdeki birtakım sıkıntılar o denli fazla olacaktır.
Bel fıtığı ameliyatı riskleri arasında, her cerahhide görülebilecek yara yeri sorunları, enfeksiyon, kanama veya dikişlerde sorunlar nadiren ortaya çıkabilir. Bu riskler kalıcı sorun teşkil etmezler. Bel fıtığı cerrahisinde hastanın ağrısının geçme oranı ameliyat sonrası yüksektir.
Kasık fıtığı Total Ekstraperitoneal (TEP) ameliyatı genel anestezi altında ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirilen kasık fıtığı ameliyatı yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Kasık fıtığının çift taraflı olduğu durumlarda süre uzayabilmektedir.
Bel fıtığında cerrahi başarı oranı doğru tanı ve doğru ameliyat ile yüzde 95'tir. Yüzde 5 oranında ise cerrahi komplikasyon riski olur. Yüzde 1'den az ihtimalle; sinirlerin zarar görmesi, enfeksiyon, kan toplanması, anesteziye bağlı komplikasyonlar oluşabilir.
Özellikle bacaklara yayılan ağrıları olan kişiler bel fıtığından şüphelenmelidir. Bel fıtığı olan kişiler ne zaman ameliyat olmalıdır? Kalça ve bel ağrıları olan bel fıtığı teşhisi konulmuş ve fizik tedavi ve ilaç gibi tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalara bel fıtığı ameliyatı önerilmektedir.
Bel bölgesi (Lomber) omurları arasında oluşan fıtığa Bel Fıtığı denir. Fıtığın yerini belirtirken hangi omurların arasında oluşmuş olduğu ifade edilir. Örneğin 4. ile 5. bel omurları arasında oluşmuş olan fıtığa L4-5 fıtığı denir.
Bel fıtığı patlamış tüm hastalar için ameliyat. gerekmemektedir. Aslında, bazı hastalarda herhangi bir. cerrahi tedavi olmadan ağrılarda rahatlama görülebilir.
TAM KAPALI BEL AMELİYATI NE KADAR SÜRER? Bu süre fıtık ve dar kanal ameliyatları için yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir.
Patlamış bel fıtıklarında sinire baskı şiddetli olduğu için ağrı kesiciler ve fizik tedavi uygulamalarına genellikle yanıt vermez.. Bel fıtığı patlaması tedavisi genellikle mikrocerrahi ile müdahale gerektirir... Bel fıtığı patlamış tüm hastalar için ameliyat gerekmemektedir...
- Hastanın ağrıları geçmiş, ancak kalıcı kuvvetsizlik ve idrar problemleri mevcut ise hastaya ameliyat önermiyoruz.
Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası ortalama 3-4 gün, açık ameliyat sonrası ise yaranın büyüklüğüne ve durumuna bağlı olarak en az 10 gün süreyle, yara yerine su değmesi, yara iyileşmesini bozacağı için istenmez.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri