ISLAK İmzalı bir evrakın taranarak sisteme atıldığı belge türüne Fiziksel Belge denilir.
Fiziksel arşivleme, dijitalleştirilmiş veya dijitalleştirilmemiş her türlü belge ve evraka kolay erişim sağlanması için sistematik bir şekilde yeniden düzenlenme işlemidir. Bir diğer deyiş ile kâğıt ya da elektronik biçimde bulunan belge süreçlerinin kontrolü ve koordinasyonudur.
Acele ve günlü yazılar: Normal yazılara göre daha kısa sürede işleme konması gereken yazılardır. Yazıların acele ve günlü olması durumunda, ilgili mevzuata göre tarih bölümünün üstünde bunu belirtir ibare yer almalıdır.
Harici Elektronik Belge: Word, Excel gibi uygulamalarda üretilip sistem içerisine alınan, imza rotasının sistemde belirlendiği belgeleri ifade eder.
Belge, üreticisi tarafından gerçekleştirilen bir eylemi gösteren, yasal olarak kanıt değeri taşıyan bir forma sahip dokümanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere belge ve doküman kavramaları zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
E-belge, elektronik belge anlamına gelir ve fiziksel bir kâğıt belge yerine dijital formatlarda oluşturulan, saklanan, paylaşılan ve işlenen belgeleri ifade eder. E-belgeler birçok farklı amaç için kullanılır. Örneğin, e-belgeleri fiziksel olarak saklamanız gerekmez.
Örgüt İçi Belgeler: Örgüt içi belgeler, örgütlerin yönetsel faaliyetleri ile ilgili olan belge türleridir. Özellikle söz konusu örgüt ile ilgili faaliyetleri içerirler. Bu tür belgeler örgüt yapısı içerisinde üretilebileceği gibi örgüt yapısı dışında da üretilebilmektedir.
TASNİF DIŞI: Gizlilik derecesi olmayan ve özel olarak korunması gerekmeyen bilgi için kullanılır.
Resmî yazılara uygun sürede cevap verilmemesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlara tekit yazısı yazılır. Madde 25- Sayfa numarası, yazı alanının sağ altına toplam sayfa sayısının kaçıncısı olduğunu gösterecek şekilde verilir (Örnek: 1/9, 2/7, 5/32).
Hareketli ve Sesli Belgeler : (Analog Belgeler) Hareketli görüntü ve seslerin kaydedildiği malzemelerdir. Bunlar sadece ses veya sadece görüntü olabileceği gibi, sesli ve hareketli kayıtları içeren malzemeler de olabilir. Bunlar filmler, video kasetleri, radar dataları, vb.dir.
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge. Arşiv Fonu (Archive Group): Arşivlerin düzenlenmesinde kaynaklık eden birim veya kuruluşu esas alan temel bölüm.
Arşivlerde Kimler Araştırma Yapabilir? Cumhuriyet ve Osmanlı arşivleri 18 yaşını doldurmuş bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Fakat Genelkurmay, Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı gibi arşivler, sadece konunun uzmanlarına özel izinle açılan arşivlerdir. Adı geçen uzmanlar da çoğunlukla tarihçilerdir.
Logo Programlarında e-Fatura Nedir? Önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenledikleri faturaları, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan mesajlaşma alt yapısıdır.
Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşur.
PDF'yi açtığınızda dijital imzaların geçerli olduğundan ve doğrulama ayrıntılarının imzayla birlikte göründüğünden emin olmak için doğrulama tercihlerinizi önceden ayarlayabilirsiniz. Dijital İmzalar doğrulandığında imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir.
Belgelere erişim ve erişilmezlik güvenliğini sağlar. Elektronik imza ile yazışma ve belge paylaşımının bilgisayar ortamında resmi olarak yapılabilmesini sağlar. Doküman oluşturma ve saklama maliyetleri azalır. Güvenli ve mekandan bağımsız erişim imkanı sağlar.
Elektronik belgeler; fiziksel saklama alanı ile arşivleme ihtiyacını gidererek dijital depolama imkanı sunar. Böylece hata ve kaybolma riski de en aza inmiş olur. Aynı zamanda geriye dönük belgelerin hızlı bir şekilde sorgulanabilmesini de sağlar.
Özel belgeler, resmi belgelerden sayılmayan hukuka uygun bütün yazılar özel belgeler olarak tanımlanmaktadır. Özel belgede sahtecilik suçu TCK (207, 208, 210, 212) düzenlenmiştir. Belgede sahtecilik suçunun oluşması için kullanılan belgenin aldatma kabiliyetinin (iğfal kabiliyeti) bulunması gerekir.
Kamu görevlisinin usulüne ve mevzuata uygun olarak düzenlediği belgeler dışında kalan tüm belgeler özel belge olarak kabul edilir. Örneğin fatura, satış sözleşmesi, sınav cevap kağıdı, tediye fişi, ibraname yargı kararlarına konu olmuş bazı özel belgelerdir.
Tutanak, belgelenmesi gereken bir duruma dair bilgilerin yer aldığı, tarafların da imzaladığı, resmi belge niteliği taşıyan bir belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri