Bunlar hesaba dahil edilmemiş. Kış lastiği tabii ki tutunmayı artırır. Ancak hız yaptığında ufacık bir kayma takla attırabilir.
Kış lastiğinin ömrü, araca takıldıktan sonra 5 yıl içerisinde dolmaktadır. Araç hiç kullanılmasa dahi beşinci yıldan sonra lastiğin yapısı bozulmaktadır ve deforme olmaktadır. Beş yıldan önce araç lastik derinliği 3mm altına düşerse lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Kışın çekişi kolaylaştıran esnek kauçuk sırt, sıcak havalarda hızla aşınır. Dört mevsim ve yaz lastikleri, sıcak havalara dayanacak şekilde yapılır, dolayısıyla daha uzun sürede aşınırlar. Performansın düşmesi: Sıcak havada, kış lastikleri, dört mevsim ve yaz lastikleriyle aynı yol tutuşu sağlamazlar.
Sıcaklıkların +7 derecenin üstünde olduğu koşullarda kış lastiği kullanmaya devam etmek lastikleri çabuk yıprattığı gibi araç performansını, yol tutuşunu ve en önemlisi fren mesafesini de etkiliyor. Yapılan testlerde, yazın kış lastiği kullanmaya devam etmenin fren mesafesini uzattığı açıkça görülebiliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Yapılan araştırmalar, kış lastiklerinin sanıldığı gibi sadece karlı ve buzlu zeminde güvenli sürüş için değil; özellikle mevsim geçişlerinde zeminin kayganlaşması tehlikesine karşı güvenli sürüş için kullanılması gerektiğini gösteriyor.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Kış lastiklerinin sırt bölgesindeki kanallar daha kılcal yapılara sahip. Tam da bu nedenle karlı bir zeminde kış lastikleri daha sağlam bir yol tutuşu vadediyor. Ayrıca kılcal kanallar yağmurlu havalarda su tahliyesi görevi de görüyor.
Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak ya da yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini yüzde 5/10 arasında artırmaktadır. Bu anlamda yakıt tüketiminin artmaması için her mevsim, lastik değişimi yapmak daha doğru olacaktır. Bunun yanında lastiğin aşınmamış ve yıpranmamış olması gerekir.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Yüksek hızda seyir halinde daha esnek bir yapıya ihtiyaç duyulur. 10 yıl ve üzerinde esneklik konusunda problemler yaşanabileceği için üreticiler tarafından daha eski lastiklerin kullanılmaması önerilir.
Kış lastiklerinde diş derinliğini 3 mm ye getirmeden değiştirmek en idealidir. Lastiklerinizin araca ilk montajından yani ilk kullanımından itibaren 5 yıl geçti ise gene artık değiştirilme zamanları gelmiş demektir. Lastik ömrü araca takıldıktan sonra 5 senedir.
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
Yazın lastiğin ana maddesi olan kauçuk gevşer ve zemin kuru olur. Kışın ise kauçuk soğuktan sıkılaşır, sertleşir ve zemin de ıslak ya da buzlu olur. İşte, bu mevsim farklılığı da lastiğin yol tutuş kapasitesini etkileyen ana nedendir.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
hız, su üzerinde kaymaya etki eden en büyük faktördür. yukarda da belirttiğim gibi lastiklerin üzerinde bulunan kanallardan su atılımı yapılır. hız çok yüksek olduğu zaman lastik üzerinde bulunan kanalların su atabilmesi için yeterli zaman olmayacak ve lastik kayacaktır ya da kızaklayacaktır işte.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Yapısal özellikleri sayesinde kış lastikleri 7 derecenin altındaki hava durumlarında sertleşmiyor, tutunma özelliklerini koruyor. Kuru yollardan ıslak ve kaygan yollara geçişte aracın kayma ve dolayısıyla kaza yapma riskini de azaltıyor.
Yağmurla birlikte yollar kaygan hale gelebilir. Bu nedenle fren mesafesi, düşündüğünüzden daha uzun olabilir. Ani hareketlerden kaçınmak yapmaktan kaçınmalı, bu doğrultuda sürüş gerçekleştirmeli ve durmanız gereken durumda, hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.
Dört mevsim lastiği, bir yandan ıslak ve kuru zeminde kabul edilebilir bir performans sağlarken, bir yandan da karda iyi çekiş kabiliyeti sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri