Maddelerin ayırt edici temel niteliklerine fiziksel özellik denir. Bu özellikler, oda sıcaklığı, zaman, konum ve yükselti gibi çeşitli parametrelere bağlı olarak değişebilir. Sadece maddelerin değil insanların da fiziksel özellikleri bebeklik çağından itibaren değişir.
Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez. Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir.
Yukarıda saydığımız farklılıklarımız fiziksel özelliklerimiz olarak bilinmektedir. Bu özellikler insandan insana değişir. Mesela bazı insanlar kısa boylu olur bazı insanlarda ise uzun boylu olur. Ayrıca bazı insanlar kilolu olurken bazı insanlar ise zayıftır.
Maddenin fiziksel özelliği sadece maddenin kendisine bağlıdır. Fiziksel özellikler arasında hal, renk, tat, koku, donma noktası ve kaynama noktası sayılabilir. Bu özellikler, maddenin kimyasal yapısını değiştirmeksizin gözlemlenebilir.
Fiziksel Özellikler: Boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir. Yani bireylerin dış görünüşlerine fiziksel özellikler denir.
İlgili 45 soru bulundu
Her bir canlının dıştan gördüğümüz özelliklerine fiziksel özellik denir. Saçımız, göz rengimiz, boyumuz fiziksel özelliklerimiz arasında yer alır.
Boy,kilo,göz rengi,saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özelliklerdir.Yani bireylerin dış görünüşlerine fiziksel özellikler denir. Fiziksel özelliklerimizi ailemizden alırız.
Muhammed kardeşim öncelikle şunu söyleyeyim maddenin kimyasal özelliğini sadece iki şey değiştirir; proton ve elektron sayısı. Fiziksel özelliğini ise ; proton,nötron,elektron sayısı değiştirir. Yani niceliğini proton ve elektron sayısı, niteliğini ise hepsi değiştiriyor.
İnsanları birbirinden ayıran fiziksel ve duygusal özellikleri ile ilgi alanları vardır. Bu farklılıklar kişiyi özel kılar. İnsanların saç rengi, boy uzunluğu, göz rengi ve ten rengi gibi özellikleri fiziksel özellikleridir.
Herkesin ayak numarası kendi fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.
İnsanları birbirinden ayıran fiziksel ve duygusal özellikleri vardır. Bu farklılıklar kişi- yi özel kılar. Saç rengi, boy uzunluğu, göz rengi ve ten rengi gibi özellikler fiziksel özelliklerdir.
Sesletim, konuşma ve şarkı söyleme fiziksel süreçlerdir. Bu süreçte vücudunuz, ses telleriniz, gırtlak yapınız, ağzınız, diliniz ve dudaklarınız sesinizi istediğiniz gibi kullanmanız için yararlandığınız organlardır.
Korkuyu her ne kadar zihinsel olarak yaşıyor olsak da fiziksel olarak reaksiyonunu da görebiliriz. Korkunun vücuda etkileri korkuyu hissettiğimiz anda amigdalada başlar ve sinir sistemimizi uyarır. Bu uyarım sayesinde kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları salgılanmaya başlarız.
Çalışkanlık da her toplumda övülen ve saygı duyulan kişisel özelliklerin başında geliyor. Çalışkan insanlar, zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmek için sık sık plan yaparlar. Yaptıkları planlara mümkün mertebe uyurlar. Hedeflerini gerçekleştirmek için birçok şeyden feragat edebilirler.
Parmak izi: İnsanların parmak uçlarında desen şeklinde görülen ve her insanda ayrı olan fiziksel özelliğe parmak izi denir. Parmak izi o kadar değişiktir ki her insanda farklı şekillerde oluşur. Yani hiçbir insanın parmak izi birbirine kesinlikle benzemez.
Örneğin insanın boyu, kilosu, saç ve göz rengi, vücut ve ten rengi görünümü tipi fiziksel özelliklerdir.
Her insanın kalp atışı farklıdır, tıpkı göz bebeği veya. parmak izi gibi kişiye özel izler taşır; üstelik uzak. mesafeden tespit edilebilir.
Nabız herkeste aynı değildir. Örneğin; kondisyona sahip bir atletin istirahat halindeyken nabzı 40 olabilir. Yine çocuklarda nabız daha yüksektir. Yaş ilerledikçe kalp atışı düşer.
İnsanın kendine özgü yürüyüşü, bacaklarının uzunluğu, kalçalarının genişliği gibi vücut yapısına bağlı olduğu gibi, spor yaparak bacak kaslarını geliştirip geliştirmediği gibi çevresel koşullara da bağlıdır. İnsanların farklı bir yürüyüş şekline sahip olduğunu kolayca anlarız ama bu farkı tanımlamakta zorlanırız.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir.
Proton sayısı bir atomun kimyasal özelliklerini belirler ve bilinen elementler, proton sayılarına göre sıralanır. Proton sayıları aynı ancak nötron sayıları farklı atomlara o elementin izotopları denir.
Maddenin değişimi konusu ele alındığında Fiziksel ve kimyasal değişimler olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Sadece maddenin dışında görülen değişimler fiziksel değişimler olup, maddenin kendi iç yapısında ve kimliğinde değişmelerin görülmesi de kimyasal değişim olarak isimlendirilir.
BİREYSEL ÖZELLİKLER
İnsanları birbirinden ayıran, bizi biz yapan özelliklerimizdir. Bu özelliklerimiz sayesinde diğer insanlardan ayrılırız.
Renk, koku, tat, sertlik, pürüzsüzlük, erime noktası, kaynama noktası, özkütle gibi özellikler fiziksel özelliklerdir.
Yaşlılık; çocukluk, gençlik, orta yaşlılık gibi hayatın bir devresidir. İnsanın doğumdan itibaren geçirdiği bu devrelerde fonksiyonları, metabolizması, psikolojisi ve sosyal ilişkileri de değişmektedir. Bu nedenle yaşlılık bir hastalık değil, kendine özgü özellikleri olan fizyolojik bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri