Fizyolojik Güdü: Doğuştan gelen, organizma için hayati önem taşıyan , yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan güdülerdir. Birincil güdüler de denir. Açlık, susuzluk,cinsellik fizyolojik güdülere örnek verilebilir.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Birincil Güdüler: Bu güdüler öğrenilmemiş ve fizyolojik temelli güdülerdir. Yeme, içme, nefes alma, cinsellik. İkincil Güdüler:Öğrenme yoluyla sonradan kazanılan ve yalnızca insana özgü olan güdülerdir.
Güdü, insanı davranışa yönelten temel nedendir. Organizmanın iç ve dış uyarıcıların etkisiyle, davranış yapmaya hazır hale gelmesi, davranışını yapması ve hedefine ulaşması olan motivasyon(güdülenme) durumunda, Güdü , Davranış ve Rahatlama (Dengelenme) olmak üzere toplam üç aşama bulunmaktadır.
Psikolojik Güdüler: Psikolojik güdüler, doğuştan gelen ya da sonradan kazanılan güdülerdir. Bu tür güdüler; olaylara, kişilere ve kişiliklere göre değişkenlik gösterdiği için oldukça karmaşıktır. Psikolojik güdülere örnek olarak; kendini gösterme isteği, bağımsız olma arzusu vb. verilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Duygusal güdüler ise duygular, hisler ve ruh haliyle hareket etmeye neden olan güdülerdir. Duygusal süreçlerde dayanılmaz bir satın alma dürtüsü söz konusudur.
İçsel güdü ise , bireyin içinde varolan ihtiyaçlarına yönelik tepkilerdir. Merak , bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği , gelişme arzusu içsel güdülere örnek gösterilebilir.
Davranışçı Yaklaşım;
Güdülenmede davranışsal yaklaşımın etkililiği, büyük ölçüde pekiştiricilere bağlıdır. Davranışçı yaklaşımda organizma,pekiştirilen davranışları tekrar etme eğilimindedir. Bu nedenle pekiştireçler yoluyla bireyin davranışlarının biçimlendirilmesi mümkündür.
Güdü, davranışa enerji ve yön veren güçtür; bu güç organizmayı etkileyerek bir amaç için harekete geçmeye sevk eder . Cüceloğlu'na göre ise Güdü (motivasyon), istekleri, arzuları, gereksinimleri, dürtüleri ve ilgileri kapsayan genel bir kavramdır.
Güdü, bireyi içten yönlendiren bir güçtür; organizmayı uyaran ve davranışı bir hedefe yönelten belli bir gereksinim veya ihtiyaçtır. Duygu; korku, neşe, hayret veya öfke gibi hislerin yaşanmasına işaret eder. Güdüler ve duygular kişiyi belirli bir davranışta bulunmaya iterler.
Durumluk güdü, belli bir durumun etkisi ile ortaya çıkar ve geçicidir. Sürekli güdü ise kalıcıdır. Örneğin, Türkçe dersini sevmeyen fakat sınava gireceği için Türkçe dersi çalışan bir öğrencinin Türkçe öğrenmeyle ilgili güdüsü durumluktur.
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
Literatürde Mc Clelland başarma ihtiyacı teorisi ya da başarı güdüsü kavramı olarak ifade edilen kuram; “mükemmeliyetçilik standartlarını da dikkate alarak, işleri daha iyi yapmaya yönelik çaba” şeklinde tanımlanmaktadır (Mc Clelland ve Koestner, 1992).
Bu tanımdan güdülerin dört işlevlerinin olduğu çıkarılabilir: Davranışı başlatmak, organizmayı harekete geçirmek; Davranışa yön vermek, onu bir amaç doğrultusunda harekete geçirmek; Davranışın gücünü belirlemek, ona enerjisini vermek; Amaca ulaşılıncaya kadar davranışı sürdürmek, ısrarlı olmasını sağlamak.
Güdülenmeyi açıklayıcı birçok kuram geliştirilmiştir. Bunlardan bir bölümü şöyledir: Dürtü kuramı, özendirici uyarıcı kuramı, optimal uyarılma kuramı, içgüdü kuramı, basımlama kuramı, bilinç dışı güdülenme yaklaşımı, Maslow'un gereksinme derecelemesi yaklaşımı.
5.1. GÜDÜLEME. Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
Bilinçli Güdüler: alınan ürün ya da markanın niçin alındığının farkında olunduğunda sahip olunan güdülerdir. Bilinçli Olmayan Güdüler: farkında olunmayan güdülerdir ve pek çok insan temel olarak aldıklarını bazı ürünleri neden aldıklarının farkında olmayabilirler.
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir.
İçsel Güdü İçsel güdü (motivasyon) bireyin içinde mevcuttur ve dışsal baskılara veya dışsal ödüllere güvenmek yerine içsel ödüllerin tatmin edilmesiyle yönlendirilir.
Akademik güdülenme kısaca akademik işler için gerekli enerjinin üretilmesi olarak tanımlanmaktadır (Bozanoğlu, 2004). Akademik olarak güdülenmiş öğrenciler, derse ilgi göstermekte, derslere hazır olarak gelmekte, ders çalışmaktan hemen sıkılmamakta ve daha fazla öğrenme çabası göstermektedirler.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
Öğrenme Güdüsü: Merakımızı tatmin etme arzusu.
Sosyal güdüler, toplum içinde ortaya çıkan güdülerdir. Bu tip güdüler, öğrenilmiş veya öğrenilmemiş olabilir. Örneğin, bir arada yaşama güdüsü öğrenilmediği halde, başarılı olma öğrenilmiştir. 1.Organizmanın dengesini sağlayarak canlının yaşamasını sağlar.
Davranışı harekete geçiren ve yönlendiren bir ihtiyaç ya da istek.
Dolaylı Güdülenme : Gözlenen davranışlar ve modelin elde ettiği kazançlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de güdüler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri