Üzümün tüm değerlerini eksiksiz taşıyan balsamik sirke, mide hastalıklarına karşı birebir etkili olup, hazımsızlık ve gastrite karşı mükemmel bir ilaçtır. Pek çok hastalığa karşı daha güçlü olmayı sağlayan sirke ile bağışıklık sistemi güçlenir. Damar sağlığını koruyan balsamik sirke sayesinde kalp hastaları şifa bulur.
Hardal, karabiber, şeker ve zeytinyağı gibi malzemeler ile hazırlanan salata soslarında kullanılır. Risotto veya patates püresinin üzerine dökülerek farklı lezzetinden faydalanılır. Balsamik sirke ayrıca kırmızı et yemeklerinde, balık yemeklerinde de sos olarak kullanılır.
Balzamik sirkede bulunan asetik asit adlı aktif bileşik sindirime yardımcı olan probiyotikler içerir. Asetik asitte bulunan probiyotikler genel bağışıklık fonksiyonunu desteklerken, bağırsak sağlığını korur ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Acetum beyaz balzamik sirke, lezzetli salataları sofralara getiriyor. İtalya'nın Modena bölgesinde üretilen bu sirke, salata ve sos yapımında kullanılabilir aynı zamanda Avrupa mutfağında oldukça popüler.
İlgili 39 soru bulundu
Ekstradan yağ dökmediğiniz için daha az kalori alıyorsunuz ve balzamik sirke de diğer sirkeler gibi kandaki yağ seviyelerini ciddi oranda düşürüyor. Her üçü de zayıflamak amaçlı kullanılabilir.”
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Sayısız faydası olan sirkenin etken maddesi asetik asittir. Elma veya üzümden elde edilenlerle balzamik sirke arasındaki tek fark, bu etken maddenin yoğunluğudur. Yoksa hepsi aşağı yukarı benzer kimyaya sahiptir. Kansızlığa, göz, diş ve cilt iltihaplarına iyi gelir.
Hafızayı güçlendirdiği bilinen balzamik sirkenin alzheimer hastalığı ile savaştığı bilinmektedir. Tokluk hissi verdiği bilindiğinden bu sayede kilo vermeye yardımcıdır. Mide sağlığında da olumlu etkileri bulunur. Özellikle mide ağrılarında ve gastrit için kullanılmaktadır.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
Diğer sirke türlerine göre daha koyu ve daha etkili koku ve tada sahip olan balsamik sirke, makarna ve tavuk gibi yemeklerde de lezzet verici olarak değerlendirir. Hemen hemen tüm dünya mutfağında yaygın olan balsamik sirke değerli bir sirke çeşidi olduğu ve yapımı sabır gerektirdiği için herkesin evinde bulunmaz.
Italya'ya özel olan farklı bir tür sirke lezzetini sizlere sunmaktadır. Balsamik sirke diğer sirkelere lezzet, yapılış ve koku olarak faklı şekilde karşınıza çıkmaktadır. Italya'nın modena şehrinde yetişen üzümlerin işlenmesi ile elde edilmektedir.
Kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Balsamik sirke nasıl saklanır diye soruyorsanız durdukça güzelleşen bu sirkeyi cam bir şişe içinde saklayabilirsiniz.
Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, hem metabolizmanın daha hızlı çalışmasını hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
İtalyan mutfağına ait bir besin olan balzamik, üzüm şırasından yapılan, konsantre ve yoğun aromalı bir sirkedir.
Balsamik sirke bunca faydalı özelliğine rağmen yüksek ısıya maruz kaldığında mide rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Balsamik sirke zararları çok olmamakla birlikte tüketilen miktara dikkat etmek gerekir.
Elma sirkesi, üzüm sirkesi ve balzamik sirke salatalara lezzet katarken, beyaz sirke sebze temizliğinde, pirinç sirkesi ve onlarcası farklı tariflerde rol alıyor. Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Bazı kolay saklama koşullarını sağladığınız sürece uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.
İtalya'ya özgü bir sirke türü olan balsamik sirke; berzemino ve beyaz trebbiano denen üzüm türlerinden üretilir.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Elma sirkesi potasyum ve malik asit açısından zengindir; her ikisinin de iyi ağız sağlığının korunmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Potasyum eksiklikleri diş çürümesine neden olabilir. Ayrıca elma sirkesinde bulunan çeşitli asitler ağızdaki enfeksiyonlardan sorumlu zararlı bakterileri öldürebilir.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri