Fizyolojik ihtiyaçlar insanın yaşamının devam edebilmesi için lüzumlu olan, yeme, içme, nefes alma gibi yaşamsal öneme sahip fizyolojik gereksinimlerin harekete geçmesine yönelik oluşan ihtiyaçlardır. Psikolojik ihtiyaçlar ise öğrenilmemiş ve fizyolojik kökenli olmayan güdülerdir.
1) Fizyolojik İhtiyaçlar
Piramidin en altında fizyolojik ihtiyaçlar bulunur: nefes alma, yemek yeme, su içme, uyuma, boşaltım gibi bedensel olaylar yani.
İhtiyaçlar hiyerarşisinin en alt basamağı olan fizyolojik ihtiyaçlar yeme, içme, giyinme, barınma, uyku gibi ihtiyaçlardan oluşmaktadır.
Bazı fiziksel temel ihtiyaçlar; beslenme, barınma, güvenlik, uyku ve dinlenme olarak sıralanabilir. Beslenme, insan yaşamının sürdürülebilmesi için bir gereklilik olup, sağlıklı ve dengeli beslenme insan yaşamının devam ettirilebilmesi için çok önemlidir.
Fizyolojik İhtiyaçlar
Örneğin nefes alma, yeme, içme, uyku, boşaltım, cinsellik gibi temel gereksinimlerdir. Bu gereksinimler karşılanmazsa vücut işlevini sürdüremez, hayata devam edemez.
İlgili 20 soru bulundu
Fiziksel İhtiyaçlar: Nefes alma, yemek, su, uyku ve seks gibi insanın temelde yer alan insani ihtiyaçlarıdır. Güvenlik: Fiziksel ihtiyaçlar adımında tatmin olan bireyler güvenlik adımına yükselir. Ve bu adımda iş, sağlık, kişisel güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak isterler.
Fizyolojik İhtiyaçlar
Piramidin en altında, hayatta kalmak için gerekli olan fizyolojik (veya temel) insan ihtiyaçları vardır. Bunlar; yiyecek, barınak, su, uyku vb. Bu gereksinimler karşılanmazsa, vücut işlevini sürdüremez.
Fiziksel ihtiyaçlar en temel gereksinimleri oluşturur. Hayvanlar gibi insanlar da hayatta kalabilmek için su, hava ve besine ihtiyaç duyar. Giyinme, barınma, türün devamı için cinsellik de basamağın en alt kısmında yer alır.
Biyolojik İhtiyaçlar: İnsanın yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereksinim duyduğu yeme, içme, barınma ve üreme gibi ihtiyaçlardır. Güvenlik İhtiyacı: Kişinin dış faktörlere karşı hissettiği tehlikeyi sonlandırma ihtiyacıdır.
Mutlaka ün içerisinde ihtiyacımız olan 3 temel unsur bulunmaktadır. Bunlardan biri beslenme diğeri barınma ve sonuncusu ise giyinmedir. Her birinin kendi özellikleri bulunur ve insanlar için çok önemlidir.
Maslow'un ihtiyaçlar teorisinin ilk basamağını fizyolojik ihtiyaçlar oluşturur. Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Sosyal ihtiyaç, kişilerin diğer insanlarla etkileşimini gerektiren ihtiyaçlardır. Sosyal ihtiyaçların karşılanması, diğer insanlar tarafından da algılanır. Örneğin, terfi eden bir çalışanın iş arkadaşları da terfi edebilmek için motive olur ve daha fazla çalışırlar.
İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir. Eğitim almak, sosyalleşmek ve iletişim ise kültürel ihtiyaçlar arasında yer alır.
Yazımızın girişinde bahsettiğimiz gibi cinsel ilişki yoğunluğu konusunda belirgin sayısal bir karşılık bulunmamakta, ancak uzmanlar bu konuda yapılan çalışmaların ışığında genç çiftler için haftada 2 kez, orta yaş ve üzeri içinse haftada 1 kez seks yapmanın makul olduğunu söyleyebilmektedir.
Cinsel ilişki sıklığı için sayısal bir standart olmamakla birlikte, yine de mutlaka bir sayı vermek gerekirse, yapılan araştırmalar genel ortalamanın 30 yaş altındaki çiftler için haftada iki kez, 30 yaş üstündeki çiftler için ise haftada bir kez olduğunu gösteriyor.
"Sağlıklı bir cinsellik " demek ,dokunmanın ve sevişmenin verdiği hazza odaklanarak , ruhu ve bedeni bir armağan gibi sunarak yaşamak , kişinin kendisiyle barışık, psikolojik açıdan güçlü, huzurlu ve kaliteli olduğu bir hayat sürmek demektir.
İnsan doğası gereği gelişim eğilimi taşıyan bir varlık. Bu eğilimin ortaya çıkması için ise içinde yaşadıkları sosyal bağlam tarafından desteklenmesi gereken evrensel olan ve doğuştan gelen ait olma/sevgi, eğlence, güç/başarma ve özgürlük olarak tanımlanan temel psikolojik ihtiyaçlara sahiptirler.
Her yaştan öğrenciye lazım olan okul için temel ihtiyaçlar şunlardır: Kalem, defter, silgi, kalemtıraş; çanta, kalemlik. Okul ihtiyaçlarının giderilmesi için her yıl veliler ve öğrenciler okul alışverişi yapmaktadır. İhtiyaç duyulan ürünlere hem internetten hem de fiziksel mağazalardan ulaşmak mümkündür.
Beslenme: Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların en önemli ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç yerine getirilmeden yaşamın devam ettirilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri