Hisse başı karına baktığımızda bu hisse kar aynı kaldığı takdirde 8 yılda paranızı 2'ye katlayabiliyor.Yani burada fk oranım 8'dir.Tabi bu hesaplama kar aynı kalırsa üzerinde yapıldı.Siz şirketin büyüyeceğini karını gelecek 3 yılda 2 katına çıkaracağını düşünyorsunuz.Gelcekte karını 3 katına çıkarmak Mevcut hisse ...
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Faiz F/K İlişkisi
Bu da F/K oranlarının düşmesine sebep olur. Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek.
Yüksek bir fiyat kazanç oranı, hisse senedinin gereğinden fazla fiyatlandığına yani pahalı olduğuna ve fiyatının yakın bir zaman içinde düşebileceğine işaret eder. Düşük bir F/K oranı ise bir hisse senedinin ucuz olduğunu, talep toplama aşamasında olduğunu ve fiyatının da yakın gelecekte yükselebileceğini gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Peki, Düşük ya da Yüksek PD/DD Oranı Neyi İfade Eder? PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir. Bu, şirketin öz sermayesiyle eşit şekilde değerlendiğini gösterir. Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
2 haftada bir güncellenir. BIST Ulusal Pazar'da ve KÜP'te işlem gören GYO ve GSYO dahil A ve B Grubu hisse senetlerinden oluşur. Endeks oluşumunda hisselerin temel oranları da (F/K, FD/FAVÖK, PD/DD) kullanılarak aktif bir yönetim uygulanır.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
PD/DD oranı 1 olan şirket özkaynaklarıyla eşit şekilde değerlenmiştir. Bu rakamın altında kalan PD/DD oranları şirketin özkaynaklarından ucuz fiyatlandığını gösterir. Ancak zarar etmesi beklenen şirketlerde 1'in altında PD/DD oranı görülmesi normaldir, çünkü edilen zararlarla özkaynaklar erimeye devam edecektir.
10 veya 10x'in standart katı genellikle gerçeğe uygun değer olarak kabul edilir. Ancak, ortalama Fd/FAVÖK sektörden sektöre değişiklik gösterir. Sektör ortalamasından veya tarihsel ortalamadan yüksek Fd/FAVÖK oranı, firmanın daha yüksek değerde olduğu sonucunu verir.
Piyasa değerini bulmak için şirketin ihraç etmiş oldugu hisse senetlerinin toplamı yani ödenmiş sermayesi ile hisse fiyatını çarpmak gerekir. Bu sayede şirketin toplam piyasa değeri hesaplanır.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Hisse senedi değerinin sıfır olması genellikle hisse senedinin iflas ettiği veya değer kaybettiği anlamına gelir. Hisse senedinin değeri sıfıra düştüğünde, hisse senedinin piyasadaki değeri artık yoktur ve genellikle işlem görmemektedir.
F/K Oranı Örnek Hesaplama
Şirketin F/K oranı hesaplaması için örnek vermek gerekirse bir şirketin hisse senedinin 100 TL'den işlem gördüğünü düşünelim. Aynı şirket yıllık kazançta hisse başına 4 TL üretiyorsa 100 / 4 işleminden fiyat kazanç oranı 24 çıkacaktır.
Belirli bir alt sıranın altına düşen hisseler BIST 100 listesinde yer almaz. Bu durum liste dışında kalan hissenin piyasada işlem değerinin düştüğü anlamına gelir. BIST 100 endekslerinden çıkarılan payların yerine yedek paylar alınır.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 5.636,52 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 53,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
BIST 30 endeksi içinde yer alan hisse senetleri; BIST 50 ve BIST 100 endekslerinde de bulunmaktadır. BIST 30 endeksinin işlem kodu: XU030'dur. BIST 30 endeksinde yer alacak hisse senetleri belirlenirken, fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri ile günlük ortalama işlem hacimleri büyükten küçüğe sıralanır.
Hisse başına kar (earnings per share), bir şirketin net karının tedavüldeki hisse senetlerine oranıdır. Bu hesaplama şirketin diğer şirketlere kıyasla gücünü belirlemek ve performansı takip etmek için kullanılır. Şirketler karşılaştırılırken, hisse başına karı daha yüksek olan şirket daha güçlü olarak değerlendirilir.
Firma Değeri= Borçlar + Özkaynak – Nakit Varlıklar şeklinde hesaplayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri