Bu meyanda Hanefî füru fıkıh klasikleri arasında yer alan; Fetâvây-ı Hindiyye, Reddü'l-muhtâr, el-Hidâye, el-İhtiyâr, Kudûrî muhtasarı gibi eserler Türkçeye kazandırılmıştır. Usul-i fıkıh alanındaki tercüme faaliyeti ise nispeten daha geç dönemlere tekabül eder.
Bugün bilinen ilk fıkıh usûlü eseri hicri 2. asırda İmam Şafii tarafından kaleme alınmış er-Risale adlı eserdir.
İmam Şâfiî'nin (ö. 204/820) fıkıh usulüne dair eseri.
İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim.
İlgili 27 soru bulundu
Günlük hayatımızda, dinî amellerimizin nasıl yapıla- cağını ortaya koyup, bizlere anlatan ilme fıkıh ilmi ya da kısaca fıkıh denilir. Örneğin namazı nasıl kılacağımız, nelere dikkat edeceğimiz, namaz kılarken ne yapmamız veya yapmamamız gerektiği ile ilgili bilgileri fıkıh ilmi ile öğreniyoruz.
Er-Risâle, fıkıh usûlü alanında yazılan ilk eser olarak kabul edilir. İmam Şâfiî, bu eserini Mısır'a gittikten sonra kaleme almıştır.
Fıkıh usulü, İslam dininin ana kaynakları olan Kur'an ve Sünnet'in nasıl anlaşılması gerektiğini, bu kaynaklardan hareketle ibadet ve muamelatla ilgili konuları inceleyen bir bilim dalı olarak sayısız esere konu edilmiştir.
Bu çalışmada, İmam Şafii'nin er-Risâle adlı eserinde kullandığı hadis kavramları ele alınmıştır.
Anlayış tarzı ve derinlik anlamına gelen fıkıh, özellikle dini açıdan öne çıkan bir yapıya sahiptir. Bu konuda İmamı Gazali, Ebu Hanife gibi daha pek çok önemli isim ön plana çıkar.
Fıkıh usûlüne dair manzum eserler ise ilk usûl çalışmalarının ortaya çıktığı asra nazaran oldukça geç bir dönem olan IX/XV. yüzyılda yazılmaya başlanmıştır.
Sözlükte "bir şeyi güzel saymak" anlamına gelen istihsânın İslam hukukunda iki kullanımı vardır. Bu kullanımlarından birisi daha dar bir alanı kapsarken, diğeri daha geniştir. Kıyası terkedip, nassa, yani, âyet ve hadislerin hükümlerine en uygun olanı almak mânâsına gelir. Dar açıdan istihsân kıyasın bir kısmıdır.
Ebû Hanife her iki ilim için önem arz eden “fıkh” kavramına sıklıkla vurgu yapar ve bu kavramı “kişinin hak ve sorumluluklarını bilmesi” şeklinde tanımlar.
Fıkıh üç ana kısma ayrılır: 1. Muamelat (İşlemler) ve 2. Ukubat (Yaptırımlar / Cezalar) ve 3. İbadat (ibadetler).
er-Risale, imam Şafii'nin beş eserinden biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi bir risale olan bu kısa eseri İmam Şafii Basralı alim Ebu Osman el-Betti'ye, kendisinin Mürcie mezhebinden olduğu yönündeki iddialara cevap olarak yollamıştır. Eserde Mürcie'den olduğu yönündeki iddiaları reddeder.
Sözlükte “iyi, faydalı, uygun ve doğru olmak” anlamındaki salâh kökünden türeyen ve “anlaşmak, uzlaşmak, ittifak etmek” anlamına gelen ıstılâhın çoğulu ıstılâhâttır. Arap dilinde daha çok mustalah kelimesi kullanılır. Mustalah veya ıstılahın Türkçe'deki karşılığı terimdir.
Çalışmamızın temel kaynağı olan er-Risâle, fıkıh usulünün temelleri üze- rine lügâvî-mantıkî metodla kaleme alınmış ve günümüze ulaşmış en eski te- orik eser olarak kabul edilir.
Karşılıklı diyalog şeklinde yazılan er-Risâle, Kur'an ve Sünnet ilişkisi başta olmak üzere âhâd haber, icma, kıyas, istihsan ve sahâbîlerin görüşleri gibi birçok fıkhî ve ilmî konuya da değinmektedir. Bu eser, İslâm hukuku metodolojisinde asırlardır ciddiyetini ve önemini koruyan kaynak bir eser olmuştur.
Hicri 200'de Mısır'a geçen Şafii, "Kavli Cedid-Yeni Mezheb" denilen görüşlerini tasnif etti. Fıkıhta yazdığı "El-Hucce" isimli eseri Irak'taki, "El-Ümm" isimli eseri ise Mısır'daki fıkhi görüşlerini yansıttı. İmam Şafii'nin mezhebi "Bağdat fıkhı" ve "Mısır fıkhı" diye iki döneme ayrıldı.
Sözlükte “yol, ip, kendisiyle herhangi bir maksada ulaşılan vasıta; şefaatçi” anlamlarına gelen sebeb (çoğulu esbâb) (Lisânü'l-ʿArab, “sbb” md.; Tehânevî, I, 626), fıkıh usulü terimi olarak şâriin varlığını hükmün varlığına ve yokluğunu hükmün yokluğuna alâmet kıldığı durumu/niteliği ifade eder.
Arapça fikh kelimesinden Türkçeye geçen fıkıh kelimesi tek bir anlama gelir. Bu kelime eski Türkçe olarak nitelendirilir. Fıkıh kelimesi ünlü ile başlayan bir ek aldığında ı harfi düşer ve fıkhı olarak yazılır.
Fıkhi yorumlar, kendi içerisinde Hanefilik, Şafilik, Caferilik, Hanbelilik ve Malikilik olmak üzere beşe ayrılıyor. Tasavvufi yorumlar da Alevi-Bektaşilik, Yesevilik, Kadirilik, Mevlevilik ve Nakşibendilik olmak üzere grupta toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri