Etkili foto koruma, akneye karşı en iyi çözümlerden biridir. Her gün güneş kremi kullanmak, güneşin akne eğilimli ciltler üzerindeki olumsuz etkilerini, özellikle de gözenekleri tıkayabilen aşırı sebum üretimini engeller.
Renkli güneş kremi için sık sık söylenen bir iddia da ciltteki gözenekleri kapattığına yönelik. Bu iddia hem doğru hem de aynı zamanda yanlış. Kozmetik ürünü altında üretilen renkli UV koruyucularda yan etkiler gözlemlenebilirken, dermokozmetik altında üretilenlerde bu tip bir risk bulunmamaktadır.
Güneş kremi bronzlaşmayı engeller mi? Hayır. UVA ve UVB ışınlarına ve bunların zararlı etkilerine (güneşe maruz kalmanın neden olduğu lekeli cilt döküntüsü ve uzun vadede cilt yaşlanması) karşı korunuyorsunuz, ancak bronzlaşma süreci mutlaka engellenmiyor.
Güneş kremi sivilce oluşumunu engellese de izleri geçirmez. UVA ve UVA gibi güneş ışınlarından korur. Sivilce izlerinin geçmesi için cilt bakım ürünleri kullanılması gerekir. İzler derin ve çukur halindeyse lazer tedavisi kullanılması gerekir.
Düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engeller. Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer. Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır. Kolajen ve hyaluronik asit dengesinin hasar görmeden korunmasını sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Güneş kremi de gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Akne eğilimli ve yağlı ciltler için yağsız güneş kremi tercihi, en doğru seçenektir. Hafif dokulu ve çinko içeren güneş kremleri, cildinizdeki gözeneklerin açılmasını önlüyor. Kuru ciltler ise yağlı olmayan fakat nemlendirici içeren bir güneş kremi seçebilir.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Güneş kremlerinin yalnızca güneşlenme esnasında değil, yaz veya kış fark etmeksizin gündüz saatlerinde her açık havaya çıkmadan önce kullanılması ve gerektiğinden, düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır.
Sivilce veya leke problemi olan kişilerinse leke açıcı içerikleri olan güneş kremlerini tercih edebilirler.
Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle cildi temizlemek ve arındırmak önemlidir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneş kremi, yaklaşık 20 ile 25 dakika içerisinde etki etmeye başlar. Bu sebeple güneş ışınlarına maruz kalmadan önce uygulamalı, belirtilen süreden sonra dışarı çıkmalısınız. Hızlı etki gösteren ürünlerde bu süre daha kısa olabilir.
Güneş kremi beyazlatır mı ? Her ne kadar güneş kremlerinin beyazlatma gibi bir özelliği olmasa da, pek çok güneş kremi ciltle bütünleşmeyerek beyaz bir iz bırakabilir.
Doğal yöntemlerle gözenekleri sıkılaştırmak mümkündür. Bunlar arasında buz uygulaması, limon suyu, bal, elma sirkesi, yeşil çay, papatya çayı, nane yaprağı gibi doğal malzemeler kullanmak yer alır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak, yeterince su içmek, sağlıklı beslenmek de gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olur.
C vitamini olarak bilinen askorbik asit, lekelerin görünümünü hafifletme, gözenekleri ve cildi sıkılaştırma özelliği ile bilinmektedir. Cildi ölü hücrelerden arındırır parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Sivilceli ciltler için güneş koruyucu ürünlerinin SPF 30 ve üzeri olması önerilir. Kremin SPF kapasitesi, güneşin zararlı UVB ışınlarından cildi koruma gücünü ifade eder. SPF 30, güneşten gelen zararlı etkileri %97 oranında bloke eder.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir.
- Güneş kremi göz kapağına sürülür mü diye merak ediyorsanız göz çevreniz için özel bir koruyucu kullanın. Göz çevresi yumurta zarından bile ince dokuya sahiptir ve güneş ışınlarından mutlaka korunmalıdır. Güneşlenirken geniş kenarlı bir şapkanız ve UV korumalı gözlüğünüz de olmalıdır.
Cildi gençleştirme gibi doğrudan bir etkisi olmayan güneş kremi sadece cildin yaşlanma belirtilerinin gecikmesini önler. Güneş ışınları ciltteki kollajen liflerinin yıkımına neden olur ve bu da cildin elastikiyetini kaybetmesine, sarkma, kırışıklık, leke oluşumu gibi yaşlanma belirtilerinin oluşmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri