Flanşlı Somun Özellikleri Flanş Tasarımı: Geniş ve yassı bir flanşa sahiptir. Bu flanş, somunun bağlantı noktasındaki yükleri daha geniş bir alana yayarak gerilimi azaltır. Böylece, bağlantı elemanının üzerinde oluşabilecek gerilmelerin etkisi en aza indirilir.
Flanşlı somun, ahşap ve metal parçaların yapıştırılmasında tercih edilen seçeneklerden biridir. Geniş ve tek yüzü düz olarak imal edilmektedir. Bu şekilde üretilmesindeki amaç bağlayıcı görevi görmektir. Marangozların en sevdiği somun türlerinden biridir.
Somunlar, farklı boyutlarda ve şekillerde gelir ve kullanıldıkları yerlere göre çeşitli tiplerde bulunabilirler. Bazı yaygın somun tipleri arasında altıgen somunlar, körük somunlar, kanca somunlar, perçin somunlar ve kelepçe somunlar bulunmaktadır.
Fiberli somun ne işe yarar? Fiberli somun, sarsıntı ve titreyiş olan yerlerde gevşemeyi önlemek için fiberi ile sıkıştırılan ve gevşemeyi çok zor halen getiren bir somun çeşididir.
Vidalama veya montaj işlemlerinde cıvatanın veya vida ucunun yerinden çıkmasını önlemek için kullanılır. Yüksek titreşimli veya darbeli ortamlarda kullanılan uygulamalarda, cıvatanın veya vida ucunun gevşemesini engellemek için tercih edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer. Ancak anahtarla sökülüp takılabilen sıkmalı somunlar, birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çok hareket eden ürünler imal edilirken sıkmalı altı köşe somunlar tercih edilir.
- Yaylı trapez somunları esas olarak, boşluğu yok etme,sessizlik ve titreşim önleyici işlevlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte yüksek iletim hassas iletim ekipmanları için kullanılır.
Kare somun, dört kenarı olan kare şeklindeki bir somun çeşididir. Genellikle cıvatalarla birleştirme işlemlerinde kullanılır ve bağlantının sıkı ve güvenli olmasını sağlar. Kare somunların düz kenarları, normal yuvarlak somunlara kıyasla bir avantaj sağlar çünkü düz yüzeylerde daha iyi otururlar ve dönmeyi önlerler.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
Vida ise direkt alt tabakaya girer ve somuna ihtiyaç duymaz. Bu sebeple genellikle bir vida seti incelenirken, bu sette somunların bulunması beklenmez. Vida somun olmadan da kullanılır. Fakat civatalar sıklıkla kendileri ile eşleşen somunlarla beraber satılır.
Pul, bir civatanın veya somunun altına yerleştirilen ve basınç dağılımını sağlamak için kullanılır. Düz veya şekilli metal parçadır. Somun ise, bir cıvatanın ucuna sıkıştırılarak bağlantıyı sabitleyen dişli bir parçadır.
Fiberli somun ürününün kullanımı oldukça pratiktir. İki parçalı yapıya sahip olan bağlantı elemanına cıvata sıkılır ve cıvatanın yiv kısmına fiberli somun anahtar ile sıkılır. Sıkıldıktan sonra cıvatanın üzerine plastik kısmı geçeceği için fiberli somun işlevini görmeye başlayacaktır.
Sert ve ağır malzemelerin bağlantısında kullanılan takviyeli somun, genellikle pullar ile birlikte kullanılır. Diğer somunlara göre sert ve güçlendirilmiş bir malzemedir. Özellikle ağır sanayi ürünlerinin montaj ve de montajın da tercih edilir.
Flanşlı civata, altında geniş bir flanşa sahip olan ve bu flanşın, civatanın yüzeye daha geniş bir basınç uygulamasına izin verdiği bir tür civatadır. Bu özellik, flanşlı civataların daha geniş bir yüzey alanını sıkıca kavramasına olanak sağlar, böylece sıkma işlemi sırasında yüzeyin zarar görmesini önler.
Klasik somunlardan farklı olarak bir tarafı açık diğer tarafı kapalıdır. Hiçbir kombinasyonda civata ucunun açığa çıkmaması için kullanılırlar. Kapalı yüz genellikle yarım küre şeklinde dışa doğru kavislidir. Bu kısım ayrıca cıvata başını gizler ve daha güvenli bir bitiş sağlar.
Kafes somun, kafes somunu, ince saçlarda diş çekmeden tırnaklar vasıtasıyla delikli saça monte edilir Ayarlanabilir. Genellikle saç kabin sektöründe, Elektrik panoları sektöründe, Soğutma sektöründe kullanılır.
Farklı parçaların birleştirilmesinde kullanılan cıvatanın güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarına somun denilmektedir. Farklı sektörlerde adı somun vida olarak da kullanılmaktadır.
KM(L) kilit somunu, metrik dişli, MB(L) veya MB ile mil üzerine kilitlenir.. Bir kilit rondelası Metrik dişli KM(L) kilit somunları, yatakları bir mile yerleştirmek için kullanılır. Bir sıkma anahtarının kullanılabilmesi için çevrelerinde eşit aralıklarla yerleştirilmiş dört yuvaya sahiptirler.
Bilyalı vidalı miller; somun ile mil arasında yer alan boşlukta yataklanan bilyalar sayesinde daha az sürtünme kuvvetiyle hareketi sağlarlar. Hassas bir vida olarak yapılan dişli mil ise helezonik yapıdaki kanalları sayesinde bilya yataklarının rahat hareketine olanak sağlar.
Rondela, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parça. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da pul olarak geçer.
Cıvata kalite sınıfları 2 rakamlı olarak ifade edilmektedir. Bunlar 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12,9 olarak kullanılmaktadır. Bu ifadelerin hesaplama mantığı şu şekildedir. Üretimde kullanılan malzemenin çekme dayanımını ilk rakamı 100 ile çarparak bulabilirsiniz.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri