Fındığın Başkenti: Giresun | Futbolun Şehirleri - YouTube.
Fındığın başkenti , kirazın anavatanı '' Giresun '' 🍒🌰#giresun #giresunkalesi #gotürkiye - YouTube.
Giresun Belediyesi, Giresun'un tanıtımına yönelik şehrin doğu ve batı yönünden girişlerine fındığın başkenti ve kirazın anavatanı motiflerini yerleştirdi. Giresun Belediyesi, Giresun'un değerlerinin tanıtımı adına vatandaşların beğenisini toplayan bir çalışma gerçekleştirdi.
Kirazın Tadı, 1997 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Tahran'ın kenar mahallelerinden birinde arabasıyla dolaşarak intihar ettikten sonra para karşılığında mezarına toprak atacak birini arayan orta yaşlı bir adam hakkında, minimalist bir filmdir. Çekim senaryosu, kitap olarak basıldı.
Kiraz üretim alanları; Türkiye kiraz üretim alanları incelendiğinde, 2020 yılı kiraz üretim alanının 827 bin da olduğu görülmüştür. %14,4'lük paya sahip olan İzmir kiraz üretim alanında 118 bin da ile birinci sırada yer alırken, Manisa 98 bin da ile ikinci, Konya ise 71 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Yuvarlak şekilleri nedeniyle kırmaya elverişlidirler. Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
Giresun, fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan ildir.
Türkiye'de fındık üretiminin en yoğun olduğu il Ordu'dur. Ordu, 2017 yılında 214 bin ton fındık üretimi ile Türkiye'nin en büyük fındık üreticisi konumundadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Buna rağmen fındığın yaratılış kaynağı bazı efsanelerde Çin olarak geçmektedir. Çin kaynaklarına bakıldığında, fındığın yetiştirilmeye başlandığı ilk tarihi M.Ö. 2838 olarak karşımıza çıkar.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Ordu fındığı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen bir fındık çeşididir. Bu fındık, tescilli bir ürün olarak korunmaktadır. Tescil süreci, Ordu Ticaret Borsası ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yönetilmektedir. Ordu fındığının tescili, üreticilere ve tüketicilere birçok fayda sağlar.
En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Giresun mıhlaması, karalahana çorbası, karalahana sarması, Karadeniz pidesi, hamsi pilavi, laz böreği, tel kadayıf, sütlaç bunlardan sadece bir kaçıdır. Giresun gezinizde yaşadığınız eşsiz deneyimi kalıcı hale dönüştürmek ve zihninizde canlılığını taze tutmak için Giresun hatırası hediyelikler alabilirsiniz.
Giresun'un en meşhur yemekleri pancar çorbası, fasulye turşusu ve fasulye kavurmasıdır. Yörede Giresun ismiyle anılan ürünler; Giresun fındığı, Giresun kirazı, Giresun simidi, Giresun pidesi, Giresun kadayıfı, Giresun güllacı ve Giresun pastasıdır.
Ordu 197 bin 230 ton fındık üreterek listenin birinci sırasında yer alırken, Samsun 123 bin 555 ton ile ikinci, Sakarya 91 bin 397 ton ile üçüncü sırada yer aldı.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır.
Hüğüm: Fındık dalı.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Ordu Kivisi Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilir. Ordu Kivisi çok yıllık, sarılıcı ve tırmanıcı, kuvvetli gelişim gösteren bir meyve ağacı olup, kök yapısı yüzlek saçak kök yapısına sahiptir.
Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri