Ailenin sosyo-kültürel yapısı, ekonomik yapısı ve ailedeki geçimsizlikler gibi etkenler öğrenci başarısını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Ayrıca çocuğun yeterli ilgi ve sevgi görmediği aile ortamındaki geçimsizlikler ve dengesizlikler de çocuğun çalışmasını olumsuz yönde etkilemektedir (Akt.
Ancak okul başarısızlığını değerlendirmede en çok karşılaştığımız nedenler; okula devamsızlık, fiziksel ve duygusal bozukluklar, öğrenme güçlükleri, gelişme gecikmesi ve özgül öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar, yetersiz yaşam şartları, bozuk ebeveyn çocuk ilişkisi ve işlevsiz aile ortamıdır.
Araştırma sonuçlarına göre okul başarısıyla hayat başarısı arasındaki ilişki doğru orantılıdır. Ancak, okul başarısı yüksek olmasına rağmen hayat başarısı düşük olan ya da okul başarısı düşük olduğu halde iş, aile ve arkadaş ilişkilerinde başarılı olan kişiler de vardır.”
İlgili 15 soru bulundu
Bu tanıma göre, başarı kendi hedeflerine ulaşmış olan kişinin elde ettiği tatmin ve değer duygusunu ifade eder. Başarı, kişinin kendi hedeflerine ulaşmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle, başarıyı değerlendiren en önemli faktör, bireyin belirlediği kişisel hedeflerdir.
Okul başarısı zihinsel olmayan birçok faktör tarafından da önemli düzeyde etkilenmektedir. Bunlar arasında başarı güdüsü, kaygı, ailenin nitelikleri, sosyo-ekonomik özellikler, okul ve eğitim koşullarının yetersiz oluşu, genel çevre özellikleri, beslenme, sağlık koşulları vb. yer almaktadır (Akt.
Motivasyon eksikliği, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, ailevi sorunlar, okul ortamı, eksik temel bilgi ve beceriler, ders çalışma alışkanlığı eksikliği, sınav kaygısı ve zorlu konular gibi faktörler, çocukların başarısızlıkla karşı karşıya kaldığı sık rastlanan sorunlar arasındadır.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
Genel anlamda öğrenci başarısı, öğrencilerin okuma, dil, sanat, fen ve tarih gibi alanlarda başarı testleri sonucu ortaya koyduğu performans olarak tanımlanabilmektedir (Cunningham, 2012). Söz konusu başarıyı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
Öğrenci başarısının etkileyen aile kaynaklı faktörler araştırmalarda, anne-babanın tutum ve davranışları, eğitime katılım, anne-baba eğitim durumu ve ailenin sosyo-ekonomik düzeyi olarak bulunmuştur.
Motivasyon, bireyi belirli bir hedefe ulaşmak için harekete geçirir, böylece çaba sarf eder ve hedeflerine ulaşma olasılığını artırır. Bu da başarıyı beraberinde getirir. dışsal motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için gereken güdüyü sağlar.
Başarıyı, genel olarak bir işi belirli bir süre içinde istenilen biçimde bitirmek, hedefe ulaşmak olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir ifade ile bir dizi beklentiyi karşılama durumudur da diyebiliriz. Kimilerine göre başarı; para, şöhret, zenginlik, eğitim, güçlü ilişkiler kurabilmektir.
Başarıdan kastımız akademik sınavlar ve testler ise cevabım kısmen evet. Yapılan bir araştırma göstermiş ki okul günü %25 artarsa sınav başarısı %5 ila 10 artıyor. Her ne kadar bu tam anlamıyla ispatlanmış olmasa da akademik neticeyi bir miktar arttırdığını gösteren çalışmalar mevcut.
Başarılı Olmanın Üç Temel Kuralı 1- İstemek 2- Planlamak 3- Harekete Geçmek Bu kadar basit .
Başarının temel adımları arasında disiplinli, planlı olmak, zamanı iyi yönetmek, kitap okumak, daha az uyumak ve daha çok çalışmak yer alır. Başarılı her bireyin temelinde, onları hedeflerine ulaşmaya iten bir disiplin düzeyi vardır.
Çocuğunuzu dinleyin ve dinlediklerinizi ona yansıtın. Çocuğunuzun yaşadığı durumu anlamasına yardımcı olun. Çocuğunuzun olumsuz iç konuşmalar yerine daha olumlu iç konuşmalar yapmasını sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri