Ağacın dikilmesinden iki - beş yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenebilir. Olgun bir fındık ağacı, bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir. İyi bakılan bir fındık ağacı yaklaşık olarak 50 yıla kadar yeni ürün vermeye devam eder.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder.
Peki verim nasıl? Fındık ağaçları bir öbek şeklinde toplanır. Bu nedenle bir öbeğe biz ocak deriz. Sakarya çevresinde bir ocak ortalama 2,5 - 2,8 kilo fındık verir. 60 ağaçtan hesap edersek dönümde yaklaşık 160-180 kilo verim alırız.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Bölümü çatısı altında yazılan Fındık Toplama Makinası Tasarımı adlı makaleye göre, fındık verimi Türkiye'de dekar başına 130 kilogram hesaplanıyor. Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Fındık yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş koludur, özellikle de yüksek kalitede fındık üretildiğinde. Fiyat dalgalanmalarına ve iklim koşullarına bağlı olarak karlılık değişebilir, ancak genellikle sürdürülebilir bir gelir kaynağıdır.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
2023 fındık fiyatları belli oldu. Levant ve Giresun fındık fiyatlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Erdoğan kabine sonrası yaptığı açıklamada Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlenmiştir." dedi.
Sivri Fındık; her bölgede yetiştirilebilecek verimli ve üretimi kolay bir fındık türüdür. Levant Giresun Fındığı; ülkemizde en çok yetiştirilen ve ihracatı yapılan türdür.
“Toprak Mahsulleri Ofisi, dönüm başına en fazla 100 kilo alıyor. Bugün dönümden en fazla 300 kilo fındık çıkıyor. 100 kilosunu veriyorsun. 150-200 kilosunu mecburen tüccara vermek zorunda kalıyorsun. Üreticimiz mağdur olmuştur.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Eylül ve Ekim ayları ile Mayıs ayında olmak üzere yılda iki defa kök ve dip sürgünü temizliği yapılır. Mayıs ayında alınan dip sürgünleri fındık ocaklarının dibine serilerek fındık ocaklarının nemi korunur. Böylece kuraklıktan dolayı fındık dökümleri azaltılmış olur.
Meyilli arazilerde arazinin meyil derecesine göre 1.5-2 m. teras üstü genişliği ve 3.5-5 m. teraslar arası mesafe olacak şekilde teraslama yapılır. Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır.
Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
Meyvenin oluştuğu ve hasat dönemde ise daha fazla suya ihtiyaç duyar. Buna rağmen yaz aylarında sulama sıklığı artar. Bunun için bitkiler haftada bir veya 7-10 günde bir sulanmalıdır. Dinlenme döneminde daha az suya ihtiyaç duyar.
Dikim kışları ılık geçen yerlerde veya sahil kol ile orta kolun alt kısımlarında ekim – kasım aylarında, kışları soğuk ve sert geçen yerde veya orta kolun üst kısımları ile yüksek kolda soğuklar geçtikten sonra şubat-mart aylarında yapılabilir.
Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
En çok Giresun ve Trabzon illerinde yetişir. Levant kalite fındık ise Giresun kalite fındığa göre daha az yağ içeren fındıklardır. Bu kalitedeki fındıklar ise Trabzon, Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde üretimi bulunmaktadır.
Genellikle kabuklu bir fındık, içerisindeki fındık miktarına göre yaklaşık olarak %40 ila %60 arasında iç fındık içerir. Bu durumda, 1kg kabuklu fındıktan tahminen ortalama olarak 400 ila 600 gram arasında iç fındık çıkarılabilir.
2023/2024 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre; Giresun kalite için 84.00 TL/Kg, Levant kalite için 82.50 TL/Kg, Sivri kalite için 80.00 TL/Kg'dır.
% 50 randıman demek 100 gram kabuklu fındıkta 50 gram iç fındık çıkmış demektir.
Uygulama yapraktan fındık yapraklarının alt ve üst yüzeyleri tamamen gübre solüsyonu ile ıslatılmalı, ocağın tüm yeşil aksamasında kuru yer kalmayıncaya kadar püskürtmeye devam edilmelidir. Ocağın büyüklüğüne bağlı olarak 3-4 litre arasındaki solüsyon tüm ocağı ıslatmak için yeterli gelmektedir.
Günde 8 ila 10 ton arasında fındık topluyor. Arazi düz ve temizse bir günde 35 dönüm arazide fındık toplayabiliyor.
Fındık genellikle ocak dikim sistemi veya çit dikim sistemi olarak dikilir. Ocak dikim sistemi, daha düz arazilerde uygundur. eğer arazi meyilli ise meyil oranına göre teraslama yapılması önem taşır. Ocak dikim sisteminde açılan dikim çukurları yaklaşık 30 gün önceden 120 cm çapında ve 60 cm derinlikte olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri