Dikim yaşı da fındık yetiştiriciliğinde verimi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Fındık Kaç Ayda Yetişir? Fındık bitkisi dikim yapıldıktan 2-5 yıl kadar sonra meyve vermeye başlar; fakat tam olgunluğa ulaşması ve tam verimliliğinde ürün verebilmesi için 7-8 yıl geçmesi gerekmektedir.
Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar. Erkek çiçekler ise açtıkları yani fenerlerime tabir edilen döneminde -5, anterler içerisinde ise -8 derecede zarar görmeye başlar.
Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Fındık Ağacı Su İster mi? Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin.
Fidan dikiminden itibaren sulanmalıdır, yaşlı ve üretken olan fındıklar ise çiçeklenme öncesinde sulanmaya başlanır. Fındıkların gelişim aşamasında sulama verim ve kalite için çok önemlidir, bu nedenle bu aşamada su stresi yaşanmamalıdır. Sulama miktarı, birkaç bitki ve iklim unsuru dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
Fındık Ağacının Genel Bakımı
Fındık ağacı humuslu toprakları daha çok sever. Fındık ağaçlarının güneşten verimli bir şekilde faydalanabilmesi için fındık ocağının içindeki yabani otlar ve dikenler düzenli olarak toplanmalıdır. Ayrıca bu bölgedeki yabani ağaçlar da mutlaka kesilmelidir.
Genellikle kabuklu bir fındık, içerisindeki fındık miktarına göre yaklaşık olarak %40 ila %60 arasında iç fındık içerir. Bu durumda, 1kg kabuklu fındıktan tahminen ortalama olarak 400 ila 600 gram arasında iç fındık çıkarılabilir.
Don zararından korumak için yapılması gerekenler:
2.Yağmurlama sulama sistemiyle sulama yapılır. Su donarken çevresine ısı vererek toprak yüzeyinde sıcaklığın düşmesini önler. 3.Don olacağı beklenen gecelerden önce bahçeler sulanır. 4.Toprağın üzeri hasır, plastik örtü malzemeleri ile örtülerek ısı kaybı önlenebilir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Bölümü çatısı altında yazılan Fındık Toplama Makinası Tasarımı adlı makaleye göre, fındık verimi Türkiye'de dekar başına 130 kilogram hesaplanıyor. Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanları gerekli bakımları yapıldığında 4 ile 5 yıl içerisinde meyve vermektedirler.
Düz arazilerde ise olmalıdır. sıra arasındaki mesafe 4-5 m Arazi hazırlığı bu şekilde yapıldıktan sonra 1.5-2 m aralıkla, 50 cm genişliğinde ve 30-40 cm derinliğinde çukurlar açılır. Fındık bitkisi her arazide ekonomik olarak yetişmez.
Dönümde 85-90 kilo geçiyor ama Tarım Bakanlığı bunu 125-150 kilo yaptı. Siz dönümde 300 kilo yapabiliyorsanız TMO'ya en fazla 125-150 kilo veriyorsunuz.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 fındık fiyatlarını açıkladı! Buna göre: Giresun kalite kilogram başına 84 lira, Levant kalite için kilogram başına 82.50 kuruş oldu.
a) Fındık sezonu başından itibaren 100kg kabuklu fındıktan çürük içler hariç bütün özürlüler dahil olmak üzere ortalama 48,80 kg iç fındık elde edileceğine ve bu hesaba göre bir vagon (10 ton) iç fındıktan 1.200 Gr. Üzerinden 125 çuvalın darası 150,00 Kg.
Fındık Kabuğu 1 Çuval 40 kg.
Fındık ağacı aşırı sıcağa veya uzun kurak bir mevsimde tolere edemez. Rüzgarlı koşullarda kurumaya özellikle duyarlıdırlar. Bu nedenle aşırı sıcaklarda sulama miktarını arttırmanız gerekir.
Fındık yetiştirmek için mutlaka nemli ve yağışı bol bir iklim gereklidir. Bu sebeple sıcaklıkların fazla yükselip düşmediği, yıllık ortalama 15° C gibi değerlere sahip olan bir hava, fındık üretimi için uygundur.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Boyu en fazla 5 metre, ortalama boyu 3 metre, yazın yapraklı ve kış aylarında yaprak döken bir ağaçtır. Basit yapraklı ve yaprak kenarları çift dişlidir.
Fındıkta budama, dikim budamasıyla başlar; sırasıyla şekil budaması, verim budaması ve gençleştirme budamasıyla devam eder. Dikim budamasında yaralı kökün ucu ve saçak kök uçları kesilir. Fidanın boyu ise yaklaşık 40-50 cm. yukarıdan, sağlam bir göz üzerinden kesilerek fidanın dikimi yapılır.
Kireç bitkiye besin maddesi sağlamaz yani bitkiyi beslemez ancak diğer besin elementleri- nin alınmasını kolaylaştırdığı için bitkiye dolay- lı faydalar sağlar. Kireç gibi kükürtte bir toprak düzenleyi- cisi olup toprak Ph'sının 5-7 değerleri arasında tutulmasını sağlamak amacıyla ihtiyaca göre kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri