22 numaralı kutuda belirtilen toplam fatura bedelinin FOB/ABD Doları cinsinden istatistiki kıymeti yazılır. 47- Vergilerin Hesaplanması : Bu kutu, altı alt-bölümden oluşmaktadır. Birinci alt-bölüme, vergi türünü belirten kodlar (Ek 15 birinci bölüm);
Gümrük beyannamesinde, eşyanın hangi ülkeler ve hangi firmalar arasında alınıp satıldığı, nasıl taşındığı, eşyanın cinsi, miktarı, tarife sınıflandırması, menşei, gümrük kıymeti, tabi tutulacağı gümrük rejimi ve benzeri bilgilerin kaydedilmesi için belirlenmiş muhtelif alanlar bulunur.
LRN (Local Reference Number), asıl sorumlu tarafında transit beyannamesinin sistem üzerinden düzenlenmesi ile sistem tarafından otomatik olarak verilen bir tescil numarasıdır.
Cevap : Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edilecek eşya, ihracata ilişkin gümrük beyannamesi ile yetkili gümrük idaresine beyan edilir.
Gümrük beyannamesinin şekli, hangi bilgileri içereceği ve nasıl doldurulacağı gümrük mevzuatı ile belirlenir. Gümrük beyannamesi özet olarak, gönderici-alıcı firma bilgileri, kıymet, tarife, menşe, taşıma bilgileri, varsa ödenecek vergiler, eşyaya eşlik etmesi gereken belgeler gibi bilgileri içerecektir.
İlgili 33 soru bulundu
46 no.lu kutu: İstatistiki kıymet
22 numaralı kutuda belirtilen toplam fatura bedelinin FOB/ABD Doları cinsinden istatistiki kıymeti yazılır.
Gümrük beyanınızı, yazılı olarak, elektronik olarak ve belirli durumlarda sözlü olarak yapabilirsiniz. Gümrük beyanının hangi durumlarda ve nasıl yapılacağı gümrük mevzuatı ile belirlenir.
Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
Paketlenen e-Beyanname gib.gov.tr web sitesine yüklenmelidir. Bu web sitesine kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılır. GİB web sitesinden 'Paket Gönderme' bölümü seçilir ve paketlenmiş e-Beyanname yüklenir. Böylece gönderme süreci tamamlanmış olur. e-Beyanname'nin onaylanması beklenir.
T1 ve T2 kodları eşyanın hangi statü altında taşındığını belirten kodlardır. Buna göre; T1, Avrupa Birliği dışı eşya için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanını gösterirken, T2, Avrupa Birliği eşyası için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanı için kullanılır.
T2: AB ülkesi menşei olan bir eşyanın bir AB ülkesinden Ortak Transit Rejimi'ne taraf herhangi bir EFTA ülkesi veya Türkiye'ye ihraç edilmesi durumunda sunulan transit beyanın tipine T2 denir. ? G ? ? T1: AB üyesi olmayan bir ülkeye ait eşya için Ortak Transit Rejimi kapsamında sunulan beyana T1 denir.
T1-/T2 Gümrük Sevk Belgeleri (NCTS)
Üçüncü ülkelerden yapılan gümrüksüz ve gümrük kontrolüne tabii malların sevki , genelde T1-/T2 gümrük sevk yöntemiyle nihai gümrük işleminin yapılacağı Avrupa'daki varış ülkesinin gümrük dairesine yapılır. Bu gümrük sevk belgeleri uluslararası elektronik NCTS sistemiyle düzenlenir.
DOKUMAYA ELVERİŞLİ MADDELER VE BUNLARDAN MAMUL EŞYA.
Beyan (Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşmeye taraf ülkelere yönelik ihracat işlemlerinde “EU” kodu, diğer ülkelere yönelik ihracat işlemlerinde ise “EX” kodu yazılır.)
1- Beyannamede kalemde “Ödeme şekli işlemleri” sekmesinde eşyaya ilişkin uygun ödeme şekli beyan edilir. 2- Eşyaya dair fatura bedelinin bir kısmının peşin ve bir kısmının vadeli olması halinde; faturaya ilişkin kalemlerin her birinde ödeme şekilleri, toplam ödeme tutarı içindeki oranına göre beyan edilir.
B) Ticari Fatura (The Commercial Invoice)
Ticari fatura, uluslararası ticarette kullanılan en temel belgelerden birisi olup ihracatçı tarafından düzenlenmektedir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
EX1 Belgesi bildiğiniz üzere ihracatta kullanılan Gümrük Beyannamesinde yer alan (1 nolu BEYAN kutucuğunda yazılı) kod numarasıdır. Ülkemizin ihracatçı olduğu durumlarda, bazı ülkelerden gelen akreditiflerde istenilen belgelerin içerisinde EX1 olduğu da görülmektedir.
Antrepodaki eşya için gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin eden bir gümrük beyannamesi verilmiş ise, gümrük işlemlerinin gümrük beyannamesinin tescil tarihinden itibaren otuz gün içinde bitirilmesi gerekir.
EUR.1 Dolaşım Belgesi, Türkiye veya Gümrük Birliği tarafından ikili serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelere, AB ülkelerine yapılan işlenmemiş tarım ürünleri (konserve, turşu, kapari, kurutulmuş domates ve salça gibi) ayrıca bu belge AKÇT (demir, çelik) ürünleri için kullanılmaktadır.
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
İthal edilen ürünün geliş şekline göre hazırlanmış olan belgelerin (Konşimentosu ve Tır Karnesinin) gümrük idaresine sunulması ile ithalat gümrük işlemleri başlar. Bu belgelerin boşaltma belgesi ile uyumlu olması gerekir.
Nakit Beyan Formu (NBF) İhracat bedelinin yolcu beraberinde efektif olarak yurda getirilmesi halinde gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunludur. Efektif olarak getirilen ihracat bedelinin yurt dışından getirildiğinin tespiti gümrük idarelerince onaylı NBF ile yapılır.
Soru: Gümrük Müşavirleriyle çalışmak zorunlu mudur? Cevap: Hayır. Herkes gümrük ile ilgili iş ve işlemlerini kendisi takip edebileceği gibi noterden verilen bir vekaletname ile bir gümrük müşavirini yetkilendirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri