Denizlerimizde sayıları giderek artan denizanalarının bazı tehlikeli türlerinin geçtiğimiz yıllarda görünmesi paniğe neden olmuştu. Uzmanlar, Maviş denizanasının (Cotylorhiza Tuberculata) ege kıyılarında karşılaşılabilen orta zehirli bir denizanası türü olduğuna dikkat çekti.
Renkleri mavi, sarı veya pembe tonlarda olabilir. Zehirsizdirler. Ters-düz denizanası Hint ve Pasifik okyanuslarının belirli bölgelerinde yaşar.
Foça'da denizden kıyıya vuran zehirli deniz anaları bizim ve ziyaretçilerin dikkatini çekti. Denizlerin kirliliği nedeniyle arttığını söyleyen halk denizlerin kirliliğinden şikayetçi.
Dr. Yaşar, "Vatandaşlar denizanasına temas ettikleri anda, öncelikle o bölgeyi deniz suyuyla yıkaması daha sonra da bir sağlık kuruluşuna giderek tedavi olması gerekir. Bu denizanaları zehirli değildir ancak temas halinde can yakarlar" açıklamasında bulundu.
Pelagia noctiluca / Mor Sokar Denizanası
Rengi kırmızımsı sarıdan mora doğru değişebilir. Bu hayvana Ege ve Akdeniz kıyılarında özellikle yaz aylarında sıkça rastlanabilir. Tentakül etrafında bulunan yakıcı kapsüller ile temas edildiğinde vücutta acılara neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Latince ismi Velella velella olan bu denizanaları, günlerini açık denizlerde rüzgarların etkisiyle sürüklenerek geçiriyor. Bu nedenle “denizci denizanası” diye anılan canlılar, sürüklendiği yerlerde minik balıkları ve planktonları yakalıyor.
DENİZANASI ÇARPMASI BELİRTİLERİ
Genel olarak ciddi zehirlenmelerde kas krampları, karında şişlik, his kaybı, ciddi sırt ağrısı, konuşma zorluğu görülür. Deriye temas eden canlı en kısa sürede deriden uzaklaştırılarak hasta hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Çevre sakinleri, denizanalarının Foça'da bu kadar fazla olmasının sebebini kuzeyden esen rüzgarlara veya sıcak havalara bağlarken, bazı vatandaşlar ise denizanası artışının en önemli sebebinin deniz kirliliğinin yanı sıra kaçak avlanmalar olabileceğine dikkat çekti.
Bugünlerde İzmir'in tarihi ilçesi Foça sahillerinde mavi denizanası işgali yaşanıyor. Her metrekarede neredeyse yüzlerce küçüklü büyüklü mavi denizanası var. Tatil için Foça'da bulunanlar denizanaları nedeniyle uzun bir süredir rahatça denize giremiyor.
Zehirlenmeler genel olarak lokal deri tahrişiyle kendini gösterir. İlk anda ortaya çıkan kaşıntı hissi birkaç saat içinde sona erer. Denizanasının uzantılarına temas eden bölge kızarır; su toplaması veya hafif bir kanama da görülebilir.
Tertemiz denizi ve sakin doğası ile İzmir'de denize girilecek ilçelerden biri olan Foça'da ücretsiz olarak denize girebileceğiniz halk plajlarının dışında; müzik, eğlence, DJ performansları ve konser gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği beachler de bulunmaktadır.
İzmir Körfezi ve Foça kıyılarında deniz anası (rhizostoma pulmo) yoğunluğu yaşanıyor.
Sıcaklıkla sınırlandırılan canlılar da daha fazla kuzeye doğru göç etmeye başladı. Ayrıca kıyılardaki nüfus yoğunluğundan dolayı beton yapılaşmanın artışıyla suların kendini yenilemesi engelleniyor ve denizanası larvaları bu gibi sert zeminlere sabitlenerek popülasyonlarını genişletiyor.
Denizanaları neden Karaya Vurur? Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor.
Denizanasının temas ettiği bölgeye çıplak elle asla dokunmamalı ve kaşıma, havlu ve bezle ovuşturmadan kesinlikle kaçınılmalıdır. Temas eden cilt bol deniz suyuyla yıkanmalıdır.
Denizanalarının beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler.
Çoğu zaman denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur. Bazı sokmalar daha fazla tüm vücutta (sistemik) hastalığa neden olabilir. Ve nadiren de olsa hayati tehlike arz ederler. Çoğu denizanası sokması, evde tedavi ile birkaç gün veya hafta içinde iyileşir.
Irukandji denizanaları dünyadaki en küçük ve en zehirli kutu denizanalarıdır. Irukandji denizanaları Avustralya denizlerinde yaşarlar ve iğnelerini kurbanlarına fırlatarak Irukandji sendromu olarak bilinen semptomlara yol açabilirler. Yaklaşık bir santimetre küp büyüklüğündedirler.
Denizanası, canlılar türünde beyni olmayan bir deniz hayvanı. Kirli deniz ve okyanuslarda yaşamayı seven bu canlılar, aynı zamanda denizi temizler.
Doğan Yaşar, Foça sahillerindeki denizanası yoğunluğunun Dikili ve Çandarlı sahillerinde de görülmesini Evrensel Gazetesi'nden Ramis Sağlam'a anlattı.
Hem eşeyli hem de eşeysiz olarak çoğalabildiği için oldukça yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Böylece kısa sürede ve özellikle haziran-eylüle kadar olan yaz aylarında daha fazla görülür ve yüzücüler, balıkçılar ve dalgıçlar için potansiyel tehlike oluşturur.
Denizanası türleri
Çoğu insan denizde karşılaştığı bütün jelimsi ve yüzen denizel canlıları “denizanası” olarak tanımlar ve dahası hepsinin acı verdiğini düşünür. Fakat tüm denizanaları acı vermez; çoğu insanlar için zararsızdır, fakat dokunmaktan kaçınmak her zaman iyidir.
Benim deneyimlerime göre sokması çok hafif bir kaşıntı yada bir ağrıya neden olabilir. Vücutta yara izi bırakmaz. Ancak bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre zehir etkisi değişebilir.
Kuzey Denizi ve Akdeniz'de görülen Pusula Denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye ve popülasyonları artmaya başladı. Özellikle Büyükçekmece Sahil kesimlerinde daha çok rastlanan bu denizanalarının zehirli oldukları biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri