Merisaki ve 2. Merisaki koyları, Köy hizmetleri sahili de tavsiyelerin başında. Sargoz yakalamak isteyenlere ise tavsiyeler Deveboynu Limanı, 5 Kapılar, Diba koyu, Yelken Kayalar, Karaçukur ve İlk Koyun Burnu tavsiye listesinde bulunan bereketli meralardır. Foça da her sezon balık avcılığı yapmak için meralar mevcut.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Kıyı Balıkçılığı Nerede Yapılmaktadır? Kıyı balıkçılığı yapmak istiyorsanız deniz, göl ve akarsu kıyıları idealdir. Kıyı balıkçılığı yapmak için bir tane olta kamışı, misina eklentileri ve bir tane de makara kullanmanız gerekmektedir. Kıyı balıkçılığı esnasında çok olmasa da şansa bağlı balık yakalayabilirsiniz.
Genel olarak kıyıdan avlayabileceğimiz balıklar ise eğer olta atacağımız yer kumluk ise mırmır, isparoz, melanur, levrek, kırmalıksa çipura, minekop, mığrı eğer kayalık- taşlık ise granyoz, karagöz, sargoz gibi balıkların olması muhtemeldir. Çipuralar gezici balıklardır ve genelde kırmalık yerlerde bulunurlar.
İlgili 30 soru bulundu
Oltaya balık geldiği misinanın suya doğru çekilme eğilimiyle anlaşılır. Bu eylem arttığın da balığın oltaya yakalandığı tahmin edilmelidir. Bu etki kuvveti hissedildiğinde uygun hareketlerle olta yukarıya doğru çekilir ve balık avlanır.
Ağaçların ve bitkilerin bol olduğu yerlerde büyük balıklar bol bulunabilir.Bu gibi yerlerde yılan,sazan ve bıyıklı balıkların bol olarak bulunacağı tahmin edilebilinir. Nehirlerde, akarsularda geniş durgun alanlar ve bu alanlarda ağaç gölgeli kuytu yerler balıkların saklandığı yerlerdir.
Dünya su ürünlerinin ‰ 6'sını üreten ülkemiz, bunun % 86.4'ünü denizlerden, % 13.6'sını ise iç sulardan sağlamıştır. Deniz ürünlerinin de % 73.1'i Karadeniz'den, bu oranın da % 65.7'si Orta ve Doğu Karadeniz'den avlanmıştır.
Gece saatlerinde balık tutmak isteyenler için en ideal saat 04:00 ila 09:00 aralığıdır. At çek hangi saatte yapılır? At çek sabah ve akşam saatlerinde yapılır.
Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
Çoğu büyük avcı balıklara ulaşmak için uzun atış mesafeleri, uzun takımlar ve iki elle, güç gerektiren atış teknikleri kullanır. Bu alanda ki 286,63 metrelik atış mesafesi rekoruna bakıldığında daha etkili avlar için ihtiyacımız olan mesafenin önemini anlayabiliriz.
Kurşun 100-125-150-200gr olabilir derinliğe göre değiştirebiliriz ya da akıntıya göre. Derin suda çipuranın vuruşu sanılanın aksine genelde çok hafiftir, yemi almış gitmiş oluyor ve fark ettirmiyor.
Aliağa balık merasında karagöz, mezgit, isparoz, kefal, çupra, istavrit ve levrek gibi balık türlerini yakalayabilirsiniz. Mercan balığı, lidaki balığı, gopez, sarıkuyruk ve eşek isparozu çeşitleri içinde Aliağa balık merasını ziyaret edebilirsiniz.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Sazan avlarımızın vazgeçilmez aroması balık ve sarımsak. Kendine özgü kokusu ile balıkları cazibesi içerisine alan balık ve sarımsak aromalı boililer sazan avlarında başarı oranını arttırmakta.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
Ayrıca havaların çok soğuk olduğu dönemlerde sığ kısımlarda balık yakalayabilmek oldukça zordur. Bu mevsimlerde balıklar genellikle denizin açıklarında bulunurlar. Bu sebeple soğuk kış günlerinde kıyıdan 10-15 metre kadar ileride balık yakalamak daha kolaydır. Kış aylarında kıyıda dip balıklarını bulabilmek mümkündür.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Balıklar, taze besinleri daha çok severler. Özellikle hızlı ve sağlıklı büyümeleri bakımdan da taze olması önemlidir. Ayrıca balıkların en sevdiği besinler karides ve solucan olmaktadır. Bu besinlerin ara sıra kuru yem yerine verilmesi önemlidir.
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
Denizler. Karadeniz Türkiye balık üretiminin %76'sını karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri