FOLBETAKE, folik asit eksikliğine bağlı megaloblastik anemi tedavisi için 4 ay boyunca günde 1 Page 4 4/6 tablet (5 mg) kullanılır. Besin emilimi bozukluklarında günde 3 tablete (15 mg) kadar çıkılabilir.
FOLBETAKE, tropikal veya nontropikal spruda, beslenme tarzından kaynaklanan anemilerde, hamilelerde, bebeklerde veya çocuklarda folik asit eksikliğine bağlı megaloblastik anemilerin tedavisinde endikedir.
FOLBİOL, folik asit eksikliğine bağlı megaloblastik anemi tedavisi için 4 ay boyunca günde 1 tablet (5 mg) kullanılır.
Folik asit B vitamini grubunun bir üyesidir. Nükleoprotein sentezi ve normal eritropoezin idamesi için gereklidir. Özellikle, bazı megaloblastik anemisi olan kişilerde alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositlerin üretimini stimüle eder.
Folik asit, kandaki düşük folat seviyelerini (folat eksikliği) ve yüksek kan homosistein seviyelerini önlemek ve tedavi etmek için kullanılır.
İlgili 29 soru bulundu
FOLBETAKE' yi yemeklerden önce veya sonra alabilirsiniz. İlacınızı bol su ile alınız. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. FOLBETAKE hamilelikte kullanılmaktadır.
Genel olarak doz hamile kalmaya başladığınızdan itibaren günde 1 tablettir ve hamileliğin 12. haftasına kadar devam edilir. Düzenli olarak yemeklerden önce almalısınız. Önceden nöral tüp defekti olan bebek doğurduysanız bu doz yeterli olmayacaktır. Uygulama yolu ve metodu: Tablet bir miktar su ile birlikte yutulur.
Folatın insanlar tarafından üretilmiş formu olan folik asidin faydaları şu şekilde sıralanabilir: Erken doğum veya doğumsal anomali gelişimi riskini azaltıcı etki gösterir. Düşük ve nöral tüp defektlerine karşı korunmak için hamilelik sırasında yeterince folik asit alınması önemlidir. Depresyon riskini azaltabilir.
Özellikle mide sorunlarına yol açmaması için tok karnına alınmasını öneririz.
Sağlıklı bir yaşam için günlük 400 mcg folik asit alınması gereklidir. Günlük öğünlerle bu ihtiyaç karşılanmaktadır.
Oral tablet Sarı, yuvarlak, tek yüzü çentikli tablet. FOLBETAKE, tropikal veya nontropikal spruda, beslenme tarzından kaynaklanan anemilerde, hamilelerde, bebeklerde veya çocuklarda folik asit eksikliğine bağlı megaloblastik anemilerin tedavisinde endikedir.
Folat ve folik asit, suda çözünme özelliğine sahip birer B vitamini formları olarak bilinir. Folat gıdalarda doğal biçimde yer alırken folik asit bu vitaminin sentetik biçimine denmektedir.
Folik asit eksikliği, bu vitamin ile ilgili enzimlere doğumdan itibaren sahip olmayan kişilerde meydana gelebilir. B12 vitamininin eksikliğine folik asit eksikliği eşlik edebilir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi ve diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alır.
Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir. Özellikle hamileliklerde folik asit eksikliği spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp düzensizliklerine yol açabilir.
Folik asit, saçların parlaklığının ve yumuşaklığının korunmasında büyük rol oynayan bir vitamindir. Saçların sağlıkla uzaması sürecini destekler ve saç tellerinde oluşan kırıkların onarılmasını sağlar.
Folat eksikliğinde kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra beyaz kan hücreleri ve trombosit (kan pulcukları) sayısında da azalma görülebilir. Beyaz kan hücrelerindeki azalma kişide; enfeksiyona yatkınlık, yara iyileşmesinde gecikme gibi problemlere yol açar.
Bu durumun sonucunu doğrudan görebileceğimiz gibi (saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma) bazen de pek farkına varmadığımız ufak zorluklar çıkartırlar. Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler.
Güncel araştırmalara göre folik asit eksikliği ile adet düzensizliği arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi mevcut değildir.
Folik asit suda çözünen bir vitamin olmasından dolayı yağ dokusunda depolanamaz. Bu yüzden de her gün vücudun alması gereken bir vitamindir. Folik asit eksikliği hemen kendisini belli eder.
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık 1-6 ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açmaktadır.
Folik Asit İçeren Kuruyemişler
Fındık, ceviz, badem, kaju, fıstık gibi kabuklu kuruyemişler yüksek oranda protein içerir. Aynı zamanda bağırsak sağlığının korunmasında önemli rol oynayan lif ile vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineral açısından zengindir.
Sülfasalazin maddesi gibi sülfonamid grubu antibiyotik içeren ilaçlar: Bu ilaçlar folik asidin emilimini engellemekte ve dolayısıyla etkisini azaltmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda, gebelik planlanmaya başlandığı zaman, diğer bir deyişle en az gebelikten 3 ay öncesinden başlayarak, gebeliğin 3. ayının sonuna kadar günlük 400 mikrogram folik asit kullanılması önerilmektedir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da; folik asitin vücutta depolanmadığıdır.
Önerilen yeterli doz, üreme çağındaki tüm kadınların günlük 400 microgram folik asit almasıdır.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri