Boyut dışlama veya moleküler eleme kromatografisi olarak da bilinen jel filtrasyon kromatografisi, proteinlerin ve diğer biyolojik makromoleküllerin boyutlarındaki farklılığa dayalı bir ayırma tekniğidir.
Jel filtrasyon kromatografisi, proteinlerin moleküler kütlelerinin belirlenmesinde SDS- PAGE'e karşı önemli bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Globüler proteinlerin elüsyon hacımları, moleküler kütleleriyle ilişkilidir. Bu şeklide elüsyon hacmı, moleküler kütlenin logaritmasının lineer bir fonksiyonudur.
Büyüklükçe Ayırma Kromatografısi (SEC) olarakta bilinen ,Jel Geçirgenlik Kromatografısi (GPC), molekülleri tanecik boyutlarına göre ayrıştıran bir kromatografik yöntemdir. Bu yöntem polimerlerin molekül ağırlığı ve molekül ağırlığı dağılımı tayininde hızlı ve kesin sonuç almak için kullanılır.
Kromatografi, bir karışımın bileşenlerini, bunlara seçimsel ilgi gösteren iki ya da daha çok evreden sistemler arasında farklı göçlerine bakarak tanımak, gerektiğinde niceliklerini belirlemek amacıyla yapılan ve ayırma işlemine dayanan analitik yöntemdir.
Afinite kromatografisi tekniği, enzimlerin, hormonların, antikorların, nükleik asitlerin ve spesifik proteinlerin saflaştırılması için kullanılır.
İlgili 24 soru bulundu
Moleküler tanımaya dayalı afinite kromatografisi, proteinlerin fiziksel veya kimyasal özelliklerinin yerine biyolojik fonksiyonlarına göre ayrılmalarını sağlayan bir yöntemdir [31, 32].
Afinite kromatografisi, biyolojik sistemlerde doğal olarak oluşan veya yapay olarak oluşturulabilen seçici adsorpsiyon sistemine dayanan bir kromatografi çeşididir. Kriyojellerin geniş gözenekleri ve üstün akış özellikleri bu malzemelerin farklı afinite uygulamalarında kullanımına olanak tanımıştır.
Kromatografi karışım halindeki maddeleri analiz etmek, tanımlamak, saflaştırmak ve karışım içerisindeki miktarını ölçmek amacı ile bileşenlerine ayırmak için kullanılan bir tekniktir.
Afinite kromatografisi, moleküler biçime (konformasyona) bağlı olan bir ayrıştırma yöntemidir, genelde her protein için farklı bir kromatografi reçinesi kullanılır. Bu reçinelerin yüzeyinde ayrıştırılacak proteinlere özgül ligandlar bağlıdır.
Not 2: Silikajel polar özelliktedir.
DAĞILIM (PARTİSYON) KROMATOGRAFİSİ
Dağılım, bir karışımdaki maddelerin birden fazla çözücü içerisindeki çözünürlükleri oranında dağılmasıdır. Bu, çözücünün ve maddenin özelliklerine bağlı bir fonksiyondur. Bu kromatografide ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz arasındaki dağılımına dayanır.
Ters-Faz Kromatografi
Ters-faz kromatografisi hareketli fazın sabit fazdan daha polar olduğu herhangi bir sıvı kromatografisi prosedürüdür. Tekniğin "ters" adını almasının sebebi, normal şartlar altında sıvı kromatografilerinde sabit fazın polar olmasıdır.
Çözücü kılcallık etkisi ile içerisine daldırılan ince tabaka plakası üzerinde yürür. Bu işlem sırasında, plakanın alt kesimlerine bir damlalıkla önceden damlatılmış olan karışımı da farklı hızlarla yukarıya sürükler. Ayırım bu şekilde sağlanmış olur. Yürüme hızı maddenin, katı fazın ve çözücünün polaritesine bağlıdır.
Filtrasyon, çözünmemiş partiküllerin sıvı (1-100 ml) veya gaz örneklerden uzaklaştırılması işlemidir. Filtrasyon işlemi HPLC ve UHPLC başta olmak üzere GC, ICP, AA, TOC vb. analitik cihazların numune hazırlama aşamasında uygulanmaktadır.
Filtreleme ya da filtrasyon, içinden yalnızca sıvının geçebileceği bir ortam ekleyerek katıları sıvılardan (sıvılar veya gazlar) ayıran çeşitli mekanik, fiziksel veya biyolojik işlemlerden herhangi biridir.
Adsorpsiyon Kromatografisi;
Adsorpsiyon kromatografisi bir çözelti karışımında maddelerin katı faz üzerinde farklı kuvvetlerde tutunması prensibine göre birbirlerinden ayrıldıkları kromatografi olarak adlandırılır ve ilk keşfedilen kromatografi çeşididir.
Amidasyon: Proteinlerin stabilitesini ve aktivitesini etkiler. Sülfasyon: Bazı nöropeptidlerin biyolojik aktivitesini etkiler. Hidroksilasyon: Bazı proteinlerin yapı bütünlüğü için önemlidir.
Kromatografi nedir? Bir karışımda bulunan bileşenlerin, biri hareketli diğeri sabit iki faz arasında ayrılması ve saflaştırılması işlemidir. Ayırım; karışım içerisindeki maddelerin, hareketli ve sabit faza ilgilerine göre gerçekleşmektedir.
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
Yürüme hızı, Rf değeri ile ifade edilir ve substansın yürüme mesafesinin, çözücünün yürüme mesafesine oranından hesaplanmaktadır. Rf değeri 0 ile 1 değerleri arasındadır.
HPLC & GC Eğitimin Amacı
TS EN ISO/IEC 17025 ve TS EN ISO 15189 standardları kapsamında laboratuvarların performansını belirleyen en önemli faktör olan metodların validasyonunu yapmak için gerekli yöntemlerin ve metod validasyon parametlerinin açıklanmasını kapsamaktadır.
İyon kromatografisi (veya iyon değişim kromatografisi prosedürü ) iyonları ve polar molekülleri iyon değiştiriciye yakınlıklarına göre ayıran bir kromatografi işlemidir. Büyük proteinler, küçük nükleotidler ve amino asitler dahil olmak üzere hemen hemen her türlü yüklü molekül üzerinde çalışır.
Süperkritik akışkan ekstraksiyonu çözgen olarak süperkritik bir akışkanın kullanıldığı (genellikle CO₂) ve hammaddenin bu akışkan içerisinde yüksek basınç altında çözündürülüp daha sonra basınç azaltılarak ürünün akışkandan ayrıldığı bir ekstraksiyon yöntemidir.
İyon Kromatografisi
Kati bir maddenin yapısında bulunan iyonların, bu kati maddenin temasta olduğu bir çözelti içindeki ayni cins yüklü olan başka iyonlarla bir dengeye göre değiştirilmesi özelliğine dayanır. Kullanılan bu kati maddeler, çözelti ortamında çözünmeyen büyük moleküllü maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri