Folik asit gebelik oluşumundan önce alınmalıdır. Bunun yanında sabah ve akşam saatlerinde alınması tavsiye edilmektedir.
Folik asit B vitamini türevidir. B9 vitaminidir, folat diye bilinir. Buradan anne adaylarına sesleniyorum, mutlaka gebelik planlıyorlarsa gebelik oluşmadan önce 46 hafta arası öncesinde mutlaka folik asit kullanmalarını öneriyorum.
Düzenli olarak yemeklerden önce almalısınız.
FOLBİOL'ü yemeklerden önce veya sonra alabilirsiniz. İlacınızı bol su ile alınız. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Özellikle mide sorunlarına yol açmaması için tok karnına alınmasını öneririz.
İlgili 45 soru bulundu
Folik asit kullanımına mümkünse gebeliğin planlandığı dönemde başlanmalıdır. Gebeliğin oluşumundan önceki 6 ila 8. haftalar folik asit kullanımına başlanması için önerilen zaman dilimidir. Bu dönemde hekim aksini belirtmedikçe, günlük 0.4 mg (400 mikrogram) folik asit alınması gerekir.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Güncel araştırmalara göre folik asit eksikliği ile adet düzensizliği arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi mevcut değildir.
Hamile kalmayı planlayan her kadın en az iki ay öncesinden folik asit kullanımına başlamalıdır.
Özellikle, daha önceden folik asit eksikliği saptanmış veya nöral tüp defekt anomalili bebek doğurmuş kadınlar, gebe kalmayı düşündükleri tarihin en az 3 ay öncesinden itibaren mutlaka B9 vitamini olarak bilinen folik asit günlük olarak alınmaya başlanmalıdırlar.
Folik Asit Nasıl Kullanılır? Folik asidi vücuda almak için vitamin takviyeleri, folik asitle zenginleştirilmiş paketli ürünler, folik asitten zengin besinlerin tüketimi yeterli olur. Folik asitin daha iyi çalışması için C vitamini alımının da yeterli olması gerekir.
Sağlıklı bir yaşam için günlük 400 mcg folik asit alınması gereklidir. Günlük öğünlerle bu ihtiyaç karşılanmaktadır. Ancak gebelik veya emilim bozukluğu gibi durumlarda doktora başvurarak folik asit takviyesi alınabilir.
Yetişkinler için günlük tüketilmesi önerilen folat miktarı da 400 mikrogramdır. Gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlarda günlük folat ihtiyacı daha yüksektir ve bu kişilere 500-600 mikrogram günlük folat alımı önerilmektedir.
Hamilelik öncesi dönem aynı zamanda folik asit almaya başlama zamanıdır. Bebeğin beyin ve omuriliğe dönüşen nöral tüpü, hamileliğin ilk ayında, muhtemelen siz hamile olduğunuzu bile bilmeden önce gelişir. Folik asit almak - ideal olarak gebe kalmadan üç ay önce başlamak - nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur.
Gebelik sürecinde anne adayının alacağı vitamin ve mineral takviyelerinin başında gelmektedir. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyulan folik asit B9 vitamini veya folat olarak da bilinmektedir.
Hamilelik döneminde kullanılan vitaminler bazı anne adaylarında mide bulantısına neden olabilir. Bu durumda anne adayı vitamin takviyesini gece yatmadan önce ya da hafif atıştırmalık ile almalıdır. Diğer bir yan etki kabızlıktır. Hamilelikte alınan vitaminler kabızlığa neden olabilir.
Uzmanlar özellikle folik asit, omega 3 yağ asitleri, çinko, magnezyum, selenyum ile A, D ve E vitamini içeren besinlerin yumurta sayısını ve kalitesini arttığını söylüyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Bu durumun sonucunu doğrudan görebileceğimiz gibi (saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma) bazen de pek farkına varmadığımız ufak zorluklar çıkartırlar. Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler.
Hamilelikte ilk 3 ay folik asit kullanılmazsa nöral tüp defekti adı verilen merkezi sinir sistemi anomalileri, değişik şekillerde ve derecelerde görülebilir. Yeterli düzeyde folik asit alınmazsa bebeğin merkezi sinir sistemine bağlı sakatlıklar, omurgasında ve kafatasında gelişim bozuklukları meydana gelebilir.
Folik asit vücuttaki fonksiyonların devamlılığı için son derece önemlidir. Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi meydana gelebilir.
Gebelik planlayan tüm kadınlar gebelikten en az 1 ay önce her gün 400 μg folik asit kullanmaya başlamalıdır. Folik asit, kalıcı sakatlıklara ve bebek ölümüne neden olabilen nöral tüp defektini, bazı kalp kusurlarını ve yüz yarıklarını engeller. Nöral tüp beyni ve omuriliği içine alan bir yapıdır.
Her Ay Doğurganlık Günlerinde Her Gün Veya Gün Aşırı Eşinizle Birlikte Olun. Yumurtlama dönemindeki günlerde düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek, hamile kalma şansınızı artırır. Her gün değil, gün aşırı ilişkiye girmek sperm kalitesini ve miktarını iyileştirebilir.
Özellikle ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz, marul, karnabahar demir ve folik asitten zengin besinlerdir. Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri