Fore kazık temel, zeminin sağlam olmadığı daha çok kaygan olduğu durumlarda zemini güçlendirmek için yapılan temel çeşidi! Fore kazık denmesinin nedeni kazık benzeri bir materyal aracılığıyla zeminin altına uzun deliklerin açılması ve bu deliklerin beton ve demir ile doldurulması!
Radye temel deprem anında rijitlik oluşturarak kazıklarla birlikte çalışır. Binaların oturmasını , kolonların ve kirişlerin kırılmasını engeller. En önemli fore kazık faydaları arasında yaşam alanınızda güven ve emniyet içinde kalmanız yer almaktadır.
Zemin türüne bağlı olarak geniş bir kullanım alanına sahip olan fore kazık sistemi, güçlü ve elverişli taşıma kapasitesine sahip olamayan zeminler üzerinde kullanılır. Bu zeminlerde kullanılan kazıklar, zemin üzerine kurulacak yapının daha sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
İlgili 22 soru bulundu
Radye temel depremde oldukça güvenilir bir temeldir. Temel zeminin büyük ve kendi içerisinde farklılık gösterdiği alanlarda bu farkı ortadan kaldırır. Bir deprem anında binayla birlikte hareket edeceği için binanın en az hasarı almasını sağlar.
Bu durumda, bir fore kazığa düşen yük taşıma kapasitesi ise 88.5 ton'dur.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır. Bilindiği gibi deprem bölgelerinde deprem olduğu taktirde binalar ağır hasar görebilmektedir.
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Maliyet Avantajı: Fore kazık, diğer temel yapım tekniklerine göre daha ekonomiktir. Özellikle, zemin koşullarının zor olduğu alanlarda kazı işlemi sırasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle oluşabilecek maliyet artışlarını önlemeye yardımcı olur.
2- Fore kazıklar ( Sondaj kazıkları )
Fore kazık zayıf zeminlerin iyileştirilmesinde , derin kazılarda iksa destekleme sistemleri olarak ve kazıklı temellerde uygulanmaktadır. Binalarda kazıklı temel tasarımı yapılırken temel altı fore kazık yöntemi en fazla tercih edilen derin temel uygulamaları arasındadır.
Proje sınırları içinde fore kazık ya da mini kazık makinesinin çalışamayacağı durumlarda kuyu temel uygulaması yapılması gerekir.
Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
RADYE TEMELLER
temel; Kirişler, radye temelin üzerine oturtulur.
Fore kazık sistemi sayesinde bina daha sağlam bir zemine oturtulmuş olur. Yapının yükleri bu sağlam zemin sayesinde taşınır hale gelir. Tüm bunlarla birlikte araçlara bina altında park yerinin açılması sağlanır. Ayrıca ilave bir park yerine ihtiyaç duyulmaz.
Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
Radye temel, zemin yapısının dayanıklı olmadığı alanlarda bina dayanıklılığını ve bina sakinlerinin güvenliğini artırmak için kullanılan bir temel çeşididir. Bina zeminininin tamamına yüksek mukavemetli beton dökülerek yükün temele ve zemine eşit olarak dağılması sağlanır.
Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.
Radye temel, zayıf zeminlerde, apartman tipi yüksek yapılar için en uygun temel tipidir.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Kazık Temel Kaç Metre Olmalıdır? Yaygın olarak kullanılan fore kazık çapları 45cm , 65 cm , 80 cm,120 cm ve 150 cm dir. Fore kazık boyları yaklaşık 0-50 mt aralığında değişmektedir. Bu uzunluk zeminin sürtünme değerine, temel yüküne ve zemin cinsine bağlı olarak değişmektedir.
Fore kazıklarda delik çapı 50 cm ile 200 cm arasında olabilir. Altyapı Temel Mühendisliği Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti. gelişmiş makine parkı ile 60m derinliğe kadar fore kazık yapabilmektedir.
Kazıklı temeller, yapının yükünü zemin yüzeyinin altında bir derinlikte bulunan taşıyıcı zemine taşımak ve aktarmak için kullanılan bir yapı elemanıdır. Temelin ana bileşenleri kazık başlığı ve kazıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri