Formen, herhangi bir alanda üretim yapan bir kuruluşta işçileri denetleyen ve onları yöneten kişidir. Düzenli ve disiplinli bir üretim için kilit rol oynar. Aynı zamanda, yönetim ile çalışanlar arasındaki iletişimi de yönetir. Halk arasında "ustabaşı" olarak da bilinir.
Formel (resmi-biçimsel) İletişim, örgütte örgütsel kurallar içinde ve örgütün amaçları doğrultusunda belli kalıplara göre işleyen iletişim biçimidir. İnformel (resmi olmayan) İletişim ise, resmi yollarla kurulmayan, yüzyüze veya telefonla örgütün farklı kademeleri arasındaki çalışanlar arasında gerçekleşen iletişimdir.
Formal İngilizce, İngilizcenin iş veya akademik yazılar gibi daha resmi veya profesyonel bir ortamda veya konuşmalar veya sunumlar gibi resmi konuşma durumlarında kullanılması anlamına gelir.
formel-enformel : fransızcadan dilimize giren ve genellikle eğitim alanında kullanılan bu kelimelerden formel, "resmî, usule uygun; biçimsel, şeklî" anlamını taşımaktadır. kurulumuz bu söz için biçimsel veya şeklî karşılığının uygun olacağı görüşündedir.
ΦResmi yazılar, kurumlar arasında, kişilerle kurumlar arasında veya tüzel kişiliğe sahip kuruluşlarla kurumlar arasında yapılır ve bağlayıcı niteliği olan yazı türleridir.
İlgili 34 soru bulundu
Formel [kalıp söz], “Masalın bünyesinde muayyen vazifelere ve muayyen bir şekle sahip kalıplaşmış ifadelere” verilen addır. “Bunlar, masalın bünyesinden ayrılmayacak kadar onun malı olan ifadelerdir. Anlatıcı için bir yardımcı olduğu kadar ustalığını göstermesi bakımından da bir ölçüdür.
Formel mantık, mantığın geleneksel ya da biçimsel özelliğidir. Geleneksel mantık olarak da adlandırılır. Bir düşüncenin içerik bakımından doğru olup olmadığını değil, biçimsel ya da formel yönden doğru olup olmadığını dikkate alır, bunu önemser. Bu yanıyla da düşünce biçimlerinin çözümlemesini içerir denilebilir.
Azerbaycan masallarındaki kalıp sözler üzerine bir çalıĢma yapan ġahin Köktürk'e göre, ―Azerbaycan masallarında anlatımı zenginleĢtiren, renklendiren çeĢitli sözler ve kelime grupları mevcuttur. Bunlardan biri kalıp sözlerdir ki bunlara ‗formel ifadeler' denilmektedir‖ (Köktürk, 1997: 89).
Bir diğer yaklaşım ise formel ve informel ilişkiler olarak açıklanmaktadır. Burada informel ilişkiler kişilerin aile, eşler, arkadaşlar ve komşuları ile olan ilişkilerini ifade ederken; formel ilişkiler ise iş hayatındaki, toplumsal gruplar ve devletle kurulan ilişkileri içermektedir.
Formal kelimesi genellikle resmi veya resmi protokole uygun anlamında kullanılır. Bir olay, davranış veya kıyafetin resmi veya resmi kurallara uygun olduğunu ifade eder. Örneğin, bir resmi toplantıda veya törende giyilen kıyafet formal olarak adlandırılır.
Formel (İdeal) Bilimler
Deney veya gözlemlere dayanmadan veya bilgiyi bilimsel yolları takip ederek somut olarak keşfetmeden akıl ilkelerini kullanan (usa vurma yolu ile) bilimler.
FORMEL (BİÇİMSEL) ORGANİZASYON YAPISI; ÖNCEDEN BİLİNÇLİ OLARAK VE BELİRLİ BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULAN İLİŞKİLER TOPLULUĞUDUR. İNFORMEL (BİÇİMSEL OLMAYAN) ORGANİZASYON YAPISI; KENDİLİĞİNDEN, DOĞAL OLARAK, BİLİNÇLİ BİR TASARIM OLMADAN ORTAYA ÇIKAN İLİŞKİLERİN İFADE ETTİĞİ YAPIDIR.
Formel normlar, yazılı ya da sözlü olarak ifade edilen kurallardır. Resmi ve yazılı olarak ifade edilenler “yasa” olarak nitelendirilir. Formel normlar, sınırları kesin olarak belirlenmiş eylemleri yasaklarlar.
Formal eğitim, planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda belirli bir mekanda uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen bir etkinliktir. Eğitim sürecinin devam etmesinde en önemli noktaların başında planlı bir biçimde olmasıdır. Bu süreç okullarda belirlenmiş amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Formel Bilimler: Genelleme ve tümdengelim yöntemleri kullanılmaktadır. Matematik, mantık gibi duyularımızla kavrayamadığımız ilke ve sembolleri konu edinmektedir. 2. İnsan Bilimleri: Tümevarımla birlikte tümdengelim yöntemleri de kullanılmakta olup, insan, insanın tarihsel, toplumsal dünyasını konu edinmektedir.
Non-Formal eğitim ise, hem planlanmış hem de belli bir müfredat ya da sistemin dışında kalan, okul dışında olan eğitim sürecine verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşlarında verilen eğitimler, atölyeler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Saf veya Formel sosyoloji ise; bizzat genel toplumsal formları araştırmayı gerektiren sosyolojidir. Nitekim toplum, bireyler arasındaki etkileşim olarak kavrandığında, bu etkileşim betimlenmesi en kesin ve temel anlamda toplum biliminin görevidir.
Formal iletişim, örgütün kendi iç çevresi ve dış çevresi ile yetkili kişilerce önceden belirlenen kurallar çerçevesinde sürdürülen iletişim şek- lidir (GÖNEN Diğ., 2008:139).
Formal güç-informal güç ayrımına gidildiğinde ise: formal güç kişinin bulunduğu pozisyonundan dolayı başkalarını etkileyebilme potansiyeli; informal güç ise, kişinin bulunduğu pozisyondan bağımsız olarak diğerlerini etkileyebilme kapasitesidir.
-Formal gruplarda amaç iş yapmaktır, informal gruplarda sosyalleşme amacı ön plandadır. -Formal gruplarda hiyerarşik ilişki, informal gruplarda dostluk ve grup ilişkileri öne çıkar.
Formal bilimler, doğada bulunmayan ve duyu organlarımızca algılanan zihinsel konuların incelediği bilim dalıdır.
Formal değerlendirmede öğrenci performansı, bir norm grubuyla karşılaştırılır. İnformal değerlendirmede ise, öğrencinin performansı müfredatta yer alan konularla ya da belirli bir sınıfın davranış ölçütleriyle karşılaştırılır.
Formel doğruluk için: Köpekler solungaçlı değildir. Babi de bir köpektir. O hâlde Babi solungaçlı değildir.
Doğa olayları yerine zaman ve mekana bağlı olmayan kavramları inceleyen matematik ve mantık gibi bilimlerdir. Apriori (deney öncesi) yargılar sonucu oluşur. Bu nedenle, ortaya konan ürün de sadece düşüncede bulunur.
Formel mantık, dedüktif akılyürütmelere odaklanmış iken, informel mantık dedüktif-dışı akılyürütmeleri konu edinmektedir. Akılyürütme (reasoning); felsefe, mantık ve yapay zekâ bakımından anahtar bir kavram konumdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri