Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği: 2 bin 604 "45 bin öğretmen alımında sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı."
En fazla öğretmen ataması 7 bin 503 kişiyle okul öncesi alanında yapılacak. Bu branşı 2 bin 223 kişiyle sınıf öğretmenliği, 1250 kişiyle özel öğretim öğretmenliği, 1218 kişiyle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 1004 kişiyle ilköğretim matematik öğretmenliği takip edecek.
'2023 yılında en az 50 bin öğretmen alımı bekleniyor'
Din kültürü öğretmenlerinin ataması, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınav ve mülakatlarla gerçekleştirilir. Bu süreçte adaylar, dini bilgi, öğretme becerileri, iletişim yetenekleri ve pedagojik formasyon gibi konularda değerlendirilir.
Millî Eğitim Bakanlığınca, Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin ilgili maddesi doğrultusunda 2023 Mart sözleşmeli öğretmen ataması kapsamında çeşitli nedenlerle boşalan 581 pozisyona ek atama işlemi gerçekleştirildi.
İlgili 27 soru bulundu
Millî Eğitim Bakanlığınca, öğretmenlerin 2023 yılı yer değiştirme takvimi yayımlandı. Buna göre öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları 13-17 Temmuz tarihleri arasında alınacak, yerleştirme sonuçları ise valiliklerce 20 Temmuz'da ilan edilecek.
Cumhurbaşkanı bildiğiniz gibi mülakatların uygulanış biçimiyle ilgili rahatsızdı. Bu sebeple KPSS sınavına giren ve mülakat sürecine dahil olan öğretmenlerimize artık elektronik ortamda hazırlanan sorular sorulacak.
2023 yılı itibari ile 311 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
İlahiyat mezunları din öğretmeni olamayacak
Böylece yürütmeyi durdurma kararı kesinleşirken, Talim terbiye Kurulu (TTK) ilgili düzenlemede değişikliğe gitmek durumunda kaldı. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine atanabilecekler listesinden ilahiyat mezunları çıkarıldığı belirtildi.
ÖĞRETMEN ATAMALARI
"2023 yılı için atama bahar aylarında yapıldı, eylül başı itibarıyla 45 bin yeni arkadaşımız aramıza dahil oldu. 4 bin civarında da EKPSS üzerinden yapılan atamalar oldu.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan KPSS takvimiyle birlikte tercih tarihleri belli oldu. KPSS tercihleri ÖSYM'nin takvimine göre; 20 Aralık 2023 tarihinde başlayacak ve 27 Aralık 2023 tarihinde son bulacak.
Öğretmenlerimiz 1 Eylül'den itibaren de okullarında görevlerine başlayacak. Sürecin eğitim ailemize katılacak tüm öğretmen adaylarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." Bakan Özer, 45 bin öğretmen atamasına ilişkin branş bazında kontenjan dağılımını da açıkladı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Olmak için Kaç Puan Gerekir? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için AYT'de sözel puan türüne ait İlahiyat taban puanı 213,47142 olarak belirlenmiştir.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
İlahiyat Fakülteleri mezunları da öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim (Tezsiz Yüksek Lisans veya pedagojik formasyon gibi) almaları halinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atanabilirler.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans bölümü mezunu olan kişiler diplomaları sayesinde direkt olarak işe başlama hakkı kazanır. İlahiyat bölümlerinden mezun olan adayların öğretmenlik yapabilmesi için Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinde norm açığı oldukça fazla. Öğretmen ihtiyacında ilk 3'te yer alan branşta her yıl ortalama 4000-5000 civarı öğretmen ataması yapılıyor. 2021 yılında yapılacak öğretmen atamalarında da en az 5000 Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin daha atanacağını söylemek mümkündür.
En çok sınıf öğretmeni görev yapıyor
Bunları 53 bin 853 ile matematik, 53 bin 18 ile ilköğretim matematik, 49 bin 513 ile beden eğitimi, 48 bin 170 ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri takip ediyor.
Bu tabloya göre 2021 yılında devlet okullarında yeni çalışmaya başlayan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeninin aldığı maaş 4.792 TL. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni haftalık 15 saat zorunlu ders saatini doldurduktan sonra girdiği her ders saati ek ders olarak hesaplanır.
MADDE 12 – (1) KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri