Bu da saatte ortalama 206.347 km/s anlamına geliyor. F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor. Bu gerçekten etkileyici bir rakam.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
F1 otomobillerinin nefes kesen hızında zirve, 2016 yılındaki Meksika GP'sinde Valtteri Bottas'tan geldi ve Fin pilot 372.5 km/s hızı gördü. FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Bu motorlar dakikada 15.000 döngüyle 750 - 800 beygir güç üretmektedir. Ayrıca F1 araçlarının motorlarının minimum ağırlığı 145 kilogram olmak zorundadır.
Araç Performansı
Formula 1 yarışlarının bir şampiyona çatısı altında düzenlenmeye başladığı 1950 yılında araçların maksimum hızları saatte 289 kilometre civarındaydı. Günümüze ise modern F1 araçları, saatte 362 kilometre hıza ulaşabiliyor.
Direksiyon Üzerinde onlarca buton ve vites kulakçıkları olan direksiyonlar, oldukça yüksek bir işçilik gerektiriyor. Bunun da takımlara maliyeti her bir direksiyon için ortalama 47 bin avro oluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Arka süspansiyonlar, vites kutusuna bağlı olurlar. Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur.
Hatta F1 araçlarında geri vitesin zorunlu olmasının nedeni, pilotların pist üstünde ileri ileri kendilerini kurtaramayacak durumda olduklarında kaza bölgesinden geri geri çıkmalarını sağlamak. Bu konuda dikkat edilmesi gereken tek şey, pilotun bu işlemi güvenli bir şekilde yapıyor olması.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Bugatti: Chiron Supersport
Bu motor araca 1578 beygir gücü ve 1599 nm tork sağlıyor. 0'dan 100 km'ye 2.3 saniyede çıkan Chiron, maksimum 420 km hıza sahip. Ancak test sırasında en yüksek hızı 490.48 km/s olarak ölçüldü.
Bugatti Chiron Super Sport 300+
Şu an dünyanın en hızlı arabası unvanına Koenigsegg'in hız konusunda ezeli rakibi olan Bugatti sahip. Modelin isminden de anlaşılacağı üzere, saatte 300 milin üzerine çıkan ilk otomobil de Chiron SS 300+.
Volkswagen'in Almanya'daki Ehra-Lessen pistinde 300 mil/s bariyerini geçerek 304.773 mil/s maksimum hıza çıkan Bugatti Chiron, TÜV onaylı bu deneme sonucunda 490,484 km/s maksimum hıza ulaşarak seri üretim otomobiller arasında “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını ele geçirdi.
Formula 1 Motorlarının Özellikleri
Formula 1 araçlarında, entegre turbo beslemeli 1.6 litrelik V6 hibrit motor kullanılıyor. İçten yanmalı F1 motoru, diğer türdeşleri ile karşılaştırıldığında küçük boyutu ile dikkat çekiyor. Üstelik 15 bin RPM devir limiti bulunuyor.
Böylece aracın hızlanırken, yavaşlarken ya da viraj alırken daha dengeli olması amaçlanıyor. Ağırlık merkezi ne kadar destek noktalarının arasında kalır ve ne kadar yere yakın olursa denge o kadar artar. Yani Formula 1 araçlarında her pilotun koltuğu kendisine özel olarak üretiliyor.
1961 yılında gelen kuralla birlikte Formula 1 araçlarının en az 450 kilogram olması gerekiyordu. Evet, doğru duydunuz! Bugünün araçlarından 252 kilo daha hafif! Minimum ağırlık kuralı 1981 yılında değişikliğe uğradı ve araçların en az 585 kilo olmasına karar verildi.
McLaren Mercedes'in İngiliz sürücüsü Lewis Hamilton, 320.2 kilometre ile yarışın en yüksek hızına çıkan pilot olmayı başardı.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Formula 1 araçlarının güç üniteleri “Turbo Hibrit” olarak adlandırılıyor. Bilmeyenler için hibrit hem içten yanmalı motora hem de elektrik motoruna sahip olup “Melez” bir şekilde güç üreten otomobillere denir. Şu an sporda dört adet güç ünitesi üreticisi bulunmaktadır: Ferrari, Mercedes, Renault ve HRC (Honda).
ABD merkezli medya şirketi Liberty Media'nın Formula 1 'i satın almasıyla birlikte F1 başkanı Bernie Ecclestone görevini Chase Carey'e devretti.
F1 daha sonra genel kullanıma açık hale gelmeyi öngörüyor. F1 arabaları zaten yüksek oktanlı yakıt ve son derece kaliteli yakıt kullanır. Ve 2022 için, 87 oktanlı gaz için İngiliz terimi olan ve yüzde 10 etanol olan E10'a geçecek.
Tekin hocam F1 formula arabaları 10W60 kullanıyor ayrıca BMW M seriside 10W60 kullanıyor.
Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar.
Bu araçların trafiğe çıkması yasaktır. Ayrıca plakaları ve sinyal lambaları bulunmuyor.
Vites Kutusu
Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor. Vites kutusunun ilginç özelliklerinden biri de vites değişimi sırasında aracın hızının kesilmemesi için gaz pedalından ayak çekilmez ve aracın vites değişikliği hız kesintisiz olarak gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri