Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
İhmali suçlar, kanunda öngörülen hareket yükümlülüğünü yerine getirmemek suretiyle işlenen veya hukuksal olarak bir neticeyi önlemekle yükümlü kılınan kimsenin neticeyi önlemesi mümkün ve ondan beklenebilir olduğu halde, neticeyi önlememesi suretiyle gerçekleştirdiği suçlardır.
Gerçek ihmali suçlar; kişinin kanunda tanımlanan icrai davranışı kasten yapmamasıyla oluşmakta olup suçun gerçekleşmesi için ayrıca neticenin de gerçekleşmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
İhmal, davranış normları yla ve dolayısıyla, hukuk kurallarıyla kişiye belli bir icraî davranışta bulunma yükümlülüğünün tahmil edildiği hallerde, kişinin bu yükümlülüğü yerine getirmemesidir.
Garantörsel ihmali suç, görünüşte ihmali suç, gerçek olmayan ihmali suç olarak da geçer. İcra hareketiyle işlenen bir suçun, ihmali hareketle işlenmesidir.
İlgili 23 soru bulundu
7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir. Bazı suçlar sadece icrai bir hareketle iş- lenebilirken (Örneğin TCK m. 102, 141, 151), bazı suçlar sadece ihma- li bir davranışla işlenebilir (Örneğin, TCK m. 98, 166, 257/2, 279).
İhmal ile suça katkıda bulunan kimsede iştirak iradesi varsa ve hareketi nedensel bir değer taşıyorsa suça iştirakten sorumlu olur. Kendisinden yapılması beklenen bir hareketi yapmayan kişinin, ihmali hareketle suça katıldığı kabul edilemez. Mutlaka nedensellik bağı ve iştirak iradesi olmalıdır.
İhmal, sözlük anlamı ile; gereken ilgiyi göstermeme, boşlama, savsaklama, savsama, önem vermeme[1], belirli bir sebebi olmaksızın bir işi isteyerek geri bırakma, geciktirme, umursamama, erteleme anlamlarına gelmektedir.
6098 sayılı Kanunda ise gerek kastın gerek ihmalin ve gerekse ihmalin diğer görünüm şekillerinin kusurun türleri olduğu gözetilerek sadece kusurdan bahsedilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre ihmal, çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin, çocuğun gelişimi için gerekli ihtiyaçları karşılamaması veya bu ihtiyaçları dikkate almamasıdır. Bu ihtiyaçlar sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam şartlarıdır.
İhmali Suçlar ve Teşebbüs
İhmal suretiyle icra suçlarında, failin ihmali bir davranışla gerçekleşmesi amacıyla hareketsiz kalması, ancak neticenin bu hareketsizliğe rağmen failin iradesi dışında doğan bir nedenden dolayı gerçekleşmemesi durumunda da teşebbüs mümkündür.
Bu itibarla, bir sağlık kuruluşunda görev yapan tabibin, durumu acil olan bir hastaya müdahale etmemesi sonucunda hastanın ölmesi hâlinde; ihmalî davranışla öldürme suçunun işlendiğini kabul etmek gerekir. Ancak, ihmalî davranışla öldürme suçu, kasten işlenebileceği gibi taksirle de işlenebilir.
İcra Suçları- İhmal Suçları: Bir icra hareketiyle işlenen bütün suçlar icra suçlarıdır. Yapılması emredilen hareketin yapılmaması sonucu işlenen suçlar ise ihmal suçlarıdır. İcra suçlarına kasten yaralama örnek verilebilirken ihmal suçlarına ise kamu görevlisinin suçu bildirmemesi verilebilir.
Görevi Kötüye Kullanma Suçunun Cezası
Görevi kötüye kullanma suçunun temel halinin cezası altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunun işlenmesi halinde kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Görevi kötüye kullanma suçu TCK'da açıkça ifade edildiği üzere yalnızca kamu görevlileri tarafından işlenebilir. Bu kapsamda söz konusu suç özgü suç niteliğini haizdir. Kamu görevlisi olmayan kişiler görevi kötüye kullanma suçunun faili olamasalar da iştirak ile bu suça katılabilirler.
Görevi kötüye kullanma suçunun temel cezası TCK 257/1 maddesi gereği 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. İhmal suretiyle, yani görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya geciktirme göstererek görevi kötüye kullanma suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
Ağır ihmal, hukuka aykırı sonucu meydana getiren fiil işlenirken, böyle bir fiil işleyen kişinin şartlarına sahip herkesin göstereceği dikkat ve özeni göstermemektir.
2) İhmal (Culpa)
Bir kişinin hukuk düzeninin, kanunun beğenmediği, hoş görmediği ve kınadığı hareketleri bilerek veya isteyerek değil, şartların gerekli kıldığı gerekli özeni göstermeyerek gerçekleştirmesi ihmal olarak adlandırılır.
Kelime anlamına uygun olarak munzam zarar, alacaklının ifa yapılmaması nedeniyle uğramış olduğu asıl zarara eklenen, katılan zarardır. Yeni kanun ile bu kavramın yerine kullanılan aşkın zarar ifadesi, daha sade ve daha belirgin olarak yine bu kurumu ifade etmektedir.
İhmal kavramı başlı başına ele alındığında bir şeye ya da kişiye gereken ilgiyi ve önemi göstermemek şeklinde tanımlanabilir. Yetişkin bir birey için ise ihmal edilmek kimi zaman bertaraf edilebilecek bir durum olabilir.
ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİ Çocuk ihmali genel olarak fiziksel ihmal, tıbbi ihmal, duygusal ihmal, denetimsel ihmal, bilişsel ihmal ve eğitimin ihmali olmak üzere çeşitli başlıklar altında incelenmektedir.
TCK'nun 83. maddesinde düzenlenen; "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" ile 88. maddesinde düzenlenen; "kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi" gerçek olmayan veya görünüşte ihmalî suçlardandır.
(1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, onbeş yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri