Yağlı Yiyecekler: Yağlı yiyecekler, gece yatmadan önce sindirimi zor olan bir besindir ve kilo alımına neden olabilir. Sağlıksız bir bedene neden olabileceği gibi çeşitli kalp hastalıklarının da meydana gelmesine neden olabilir. Ayrıca sağlıksız yağlar tüketmenin kolesterol üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
İlgili 41 soru bulundu
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz. 3. Sütte bulunan bolca kalsiyum ile adeta REM uykusunun anahtarına sahip olmuş olursunuz. Kalsiyum, uykunun en önemli evresi olan REM kısmına geçmeyi kolaylaştırır.
Sebze ağırlıklı akşam yemekleri daha uygun bir tercih olacaktır. Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor.
Özellikle salatalık, havuç ve yeşillikler akşam tüketebileceğiniz sağlıklı seçeneklerdir. Sebzeleri tüketirken tuz ve yağdan uzak durmaya çalışın. Akşamları tuz ve yağ alımını kısıtlamak kilo almanın önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Özellikle yeşillik tüketmek sağlıklı bir atıştırmalık erine geçebilir.
Çikolata. Günün herhangi bir saati yemeyi tercih edebileceğiniz çikolata, uyumadan önce tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında bulunuyor. Çikolatada bulunan kakao çekirdekleri kafein içerir.
Yatmadan önce rahatlamaya çalışın: Kitap okumak, ılık bir banyo yapmak veya sakinleştirici müzik dinlemek yatmadan önce rahatlamaya yardımcı olabilir. Yatmadan önce ekrandan uzak durun: Yatmaya hazırlık aşamasında bilgisayar, televizyon gibi görsel araçlardan uzak durun.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Uyku açan yiyecekler ile birlikte yeşil çay ve kahveler de oldukça etkilidir. Uyarıcı bir etkiye sahip olan kafein uyku açmada oldukça etkilidir. Şeker içerikli besinler de enerji kaynaklarından bir tanesidir. Tatlı, çikolata ya da meyveler içerisinde bulunan şeker enerji vererek uykunuzu açmanıza yardımcı olur.
Sofralarımızın eşsiz lezzetleri yoğurt ve ayranda laktik asit oldukça fazla bulunuyor. Laktik asit denilen kimyasal yapı, vücudumuzda bulunan sinir bölgelerinin gevşemesine yol açmaktadır. Yani dolaylı olarak insan vücudunda rahatlamaya ve uyku halinin gelmesine sebebiyet vermektedir.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Her gün düzenli şekilde tüketildiği zaman kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. - Süt, az yağlı ve sürekli şekilde tüketildiğinde diyabet hastalığının riskini en aza indirir. - Akşam yemekten sonra ya da sabah aç karna tüketilen süt, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırır.
Yemeklerden önce içilen süt, iştahı azaltıyor ve öğünlerde daha az yemek tüketilmesine yol açıyor. Sütün ayrıca kan şekerinin düştüğü ikindide ve gece yatmadan 2 saat önce içilmesi öneriliyor.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri