Gerçek bir F1 aracı Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
yüksek devir ve sürekli yüksek hızlarda gitmelerine rağmen formula 1 araçları sanıldığı kadar yakmamaktadır. yarış süresinde ortalama 100 km'de 25-30lt arası yakıyor. bu da neredeyse sokak için tasarlanan supersport(özellikle yüksek hacimli eski modeller) araçların ortalamasına yakın bir değer.
Bu araçların trafiğe çıkması yasaktır. Ayrıca plakaları ve sinyal lambaları bulunmuyor.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur. Normal yol araçlarına göre bu fazla gibi görünse de, bu sayede takımlar düşük hızlı Monaco'da da, yüksek hızlı Monza'da da aynı vites kutusunu kullanabiliyor.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Güvenlik aracı, yarış liderini arkasına alana kadar diğerlerinin geçmesine izin verir. Bu süreçte haberleşme tabelalarında "Güvenlik aracı" (Safety Car) mesajı yayınlanır. Aynı bilgi telsizden de pilotlara iletilir. Yarış Direktörü, güvenlik aracını pistten çıkarmaya karar verdiğinde aynı prosedür uygulanır.
Böylece aracın hızlanırken, yavaşlarken ya da viraj alırken daha dengeli olması amaçlanıyor. Ağırlık merkezi ne kadar destek noktalarının arasında kalır ve ne kadar yere yakın olursa denge o kadar artar. Yani Formula 1 araçlarında her pilotun koltuğu kendisine özel olarak üretiliyor.
Mevcut motor cezası sisteminde, pilotlar, belirli sayıda güç ünitesi parçalarına sahip oluyorlar ve bir sezon boyunca güç ünitesi parçalarını belirli bir sayıda kullanabiliyorlar. İzin verilen bu sayının geçilmesi durumunda ise ilgili pilota grid cezası veriliyor.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar.
İlgi çekici olduğu kadar güzel bu görüntü, F1 arabalarının neden kıvılcım çıkarttığını merak etmemize neden oluyor. Bunun sebebi, 1994 yılından sonra FIA'nın zorunlu tuttuğu, araçların altında bulunan ahşap ve titanyumdan oluşan büyük bir parça.
F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
Formula 1 araçlarının güç üniteleri “Turbo Hibrit” olarak adlandırılıyor. Bilmeyenler için hibrit hem içten yanmalı motora hem de elektrik motoruna sahip olup “Melez” bir şekilde güç üreten otomobillere denir. Şu an sporda dört adet güç ünitesi üreticisi bulunmaktadır: Ferrari, Mercedes, Renault ve HRC (Honda).
BMW, Formula 1'e dönüşün şirketin uzun vadeli stratejileriyle ilişkili olmadığı gerekçesiyle geri dönme gibi bir planları olmadığını açıkladı. BMW, 2000 yılında Formula 1'e geri dönmüş ancak dünya çapındaki mali krizin ardından 2009 yılı sonunda Formula 1'e veda etmişti.
Dünyanın en çok izlenen otomobil sporları organizasyonu Formula 1'in yeni sezonu Rusya'nın çıkarılmasının ardından 22 ayaktan oluşacak. 2023 takviminde yarış iptal eden bir ülke olmazsa Formula 1 yarışı yeni sezonda da Türkiye'de yarış olmayacak. 2023 Formula 1'in ilk yarışı 5 Mart'da Bahreyn'de olacak.
Yarış araçlarında (pist araçları için) genelde arkadan itiş (veya çekiş) kullanılıyor.
W08 hâlâ güçlüydü ancak tasarımcıları ve pilotlar, aracın gücüne rağmen bazı sorunlarla karşılaştılar ve takım içinde o araca "diva" lakabı takıldı. O sene yaşanan bu mücadele sürpriz olmadı. F1, araçları hızlandırmak için o sene kurallarda değişiklik yapmıştı ve aerodinamik tekrar ön plana çıktı.
Formula 1, dünyadaki en ilginç ve en tehlikeli sporlardan biri olmayı başarıyor.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Böylesine hayati bir durumla başa çıkmak için yarış sırasında sıvı takviyesi almaktadırlar; ancak aldıkları sıvı miktarı nadiren yeterli düzeyde olmaktadır. Bu yüzden yarış sonrası ve öncesinde diğer spor branşlarına nazaran çok daha dengeli ve hedefe yönelik bir diyet izlenir.
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri