Zerdaçal çok kaçırmayın tadı gitmesin ve asıl püf nokta bu baharat sarı mercimek de olsa bu rengi almaz rengi baharat zerdeçal veriyor ve suyu az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
burdaki olay mercimek tanelerin suda kaybolup vitaminlerinin ortaya çıkmasıdan kaynaklanmaktadır.
Eğer ki yoğun kıvamda bir mercimek çorbası içmek istiyorsanız kavurduğunuz bir miktar un ve tereyağını çorbaya ekleyerek yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Yoğun kıvamlı bir çorba istemiyorsanız ve çorbanız yanlışlıkla koyu olduysa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbaya ideal bir kıvam kazandırabilirsiniz.
Mercimekler güzelce yıkanır patates havuç soğan soyulur küp küp doğranır düdüklüye koyulur. Tuz, kimyon, yağ koyulur. 8 su bardağı su koyulur. 20 dakika kısık ateşte pişirilir blender le ezilir.
mercimek çorbasının püf noktası mercimeğin işlem önceliğinde gizlidir. püf noktası ise mercimeği önce kavurmaktır. kavurduktan sonra su ilave edilir. suyun içerisine bir parça havuç, bir parça kereviz eklenir (olmazsa olmaz değil) ve sonra blenderdan geçirilir. daha sonra kavrulmuş olan un ile çorba bağlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Bu arada bir püf noktası daha; eğer yerli mercimek kullanırsanız rengi sarı olurken ithal mercimeklerde yeşilimtrak bir renk elde edebilirsiniz. Eğer çorbanızın daha kırmızımsı ya da turuncu renkte olmasını isterseniz kavurduğunuz soğanlara domates ya da biber salçası ekleyebilirsiniz.
Mercimeklerimizi yıkayalım ve suyunu süzdükten sonra tenceremize ekleyerek karıştıralım. Daha sonra zerdeçal, kimyon, tuz ve karabiber ekleyelim. Son olarak sıcak suyu ekleyelim ve karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak çorbamızı pişmeye bırakalım.
Mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son tuzunu ve zerdeçalı ilave edip, pişmiş çorbayı blenderdan geçirin. Daha pürüzsüz bir kıvam isterseniz ince bir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Bir tencerede soğanı ve yağı orta ateşte kavurun. Soğan pembeleştiğinde ayıklayıp, yıkadığınız mercimeği ve küçük küçük doğradığınız havucu ilave ederek biraz daha kavurun. Suyunu ilave ederek mercimek ve havuç yumuşayıp, ezilinceye dek pişirin. Suyu azalmış ise sıcak su ilave edin.
Orobanş paraziti, mercimek bitkisinin köküne tutunarak beslenir ve bu şekilde mercimekte gözle görülür bir sararma ve kurumalar gözlenir. Tarlada bu sararma ve kurumalar öbek öbek şeklinde olur. Orobanş parazitinin çiçekleri toprak üzerinde görülmeye başladıktan sonra tarlada ki kurumalar hızla artar.
Salça da konulduktan sonra tuz ve baharatlar eklenir. Çorbaya fazla su konursa tadı kaçar, az su konursa tam pişme sağlanmaz ve dibi tutar. Karışıma, boyunu 3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Kaynayana kadar altı açık olacak şekilde, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirilir.
Öncelikle çok kısa mercimek çorbasının kıvamının tutmamasının nedenlerinden bahsedelim. Sadece suyu fazla koyduğunuzda değil, yağını fazla koyduğunuzda ya da mercimeğini az koyduğunuzda da çorbanız dilediğiniz kıvamda olmayabilir. Özellikle de mercimeğini az koyup blenderdan geçirdiğinizde çorbanız daha sulu olacaktır.
Mercimek ayıklanır ve yıkanır. Bir tencereye 1 kaşık margarin ve 4-5 kaşık sıvı yağ katılır. Margarin eriyince, soğan ilave edilir ve pembeleşene dek kavrulur. Üstüne 1 kaşık un eklenir.
Bir Internet sitesinde şöyle yazıyordu: “Mercimeği kaynattıktan sonra üzerindeki köpüklü su alınmazsa mercimek çorbası ishale sebep olabilmektedir. Özellikle de bebek ya da çocuklara ağır gelebileceği için çok fazla mercimek çorbası içirilmemesi gerekmektedir.
Mercimekler iyice dağılmaya başladığında tuz ve baharatlar eklenir. Bol karabiber ve pul biber eklenerek kekik ve nane daha az oranda eklenebilir. Çünkü bu baharatlar tadını biraz değiştirebilir.
2 su bardağı kırmızı ya da sarı mercimek. 4 yemek kaşığı sıvı yağ 6,5 su bardağı sıcak su.
Sudan geçirdiğiniz kırmızı mercimeği ve pirinci tencerenizin içerisine alıp karıştırın. Tuz, karabiber ve suyunu ilave edip karıştırın. Tencerenizin kapağını kapatın ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 – 20 dakika pişirin. Çorbanız hazır olunca blenderle pürüzsüz olana kadar çekin.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Üzerine toz zerdeçal, pul biber, karabiber, kimyon ve zencefili ekleyin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servis yapın.
Sofralarda sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer almasa da özellikle tavuk yemekleri ile birlikte sıklıkla kullanılan köri baharatına sarı rengini veren zerdeçaldır. Bu mucize baharat Güneydoğu Asya ile Hindistan gibi bölgelerde sarı renkli çiçeklere sahip bir bitkinin köklerinden elde edilir.
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin. Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Su, tavuk suyu ve baharatları da ilave ederek kırmızı mercimek yumuşayana kadar pişirin. Mercimekler güzelce yumuşayınca blenderdan geçirin. Pürüzsüz hale getirdikten sonra süt ilave ederek yeniden ocağa koyun. Hafif yoğunlaşana kadar yeniden kaynatın.
Ketılda su kaynatılır (veya varsa etin kemik suyu ) düdüklü tencereye dökülür. Kaynar suya zeytinyağı ve baharatlar eklenir . tencerenin kapağı kapatılır. Ne kadar ağır ağır ve uzun süre pişse o kadar güzel oluyor benim unutarak 4 saat pişirdiğim bile oldu ama 50 dakika sonra da tamamen hazır oluyor normalde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri