Bunların dışında fosfat kayaçları; boya sanayinde, fotoğrafçılıkta, tekstil sanayinde, endüstriyel temizlik malzemeleri sanayinde, deterjan sanayinde, sondaj çamurunda kullanılmaktadır.
Yeterli saflık ve miktarda fosfatlı mineraller içeren kayalara fosfat veya fosfat kayası denir. Fosfat kayaçlarında sınıflama içindeki P2O5 yüzdesinin değerine göre yapılır. Bu değer %4- %42 arasında değişmektedir. Ancak %20 ve üzerinde P2O5 içeren kayaçlara fosfat kayaçları denilmektedir.
Fosfatlar; organik, yarı-organik ve mineral fosfatlar olarak isimlendirilmektedir. Doğada çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Fosfat doğada hiçbir zaman serbest halde bulunmaz; asidin tuzu ve esterleri şeklinde yer alır. Fosfat madenleri; gübrede, deterjanlarda, ilaç ve kimya sanayilerinde kullanılmaktadır.
Doğada çok sayıda çeşidi bulunan fosfatlar organik, yarı-organik ve mineral fosfatlar olarak adlandırılır. Fosfat doğada serbest halde bulumazlar. Fosforik asidin tuzu ve esterleri halinde bulunurlar. Gübre, deterjan, ilaç ve kimya sanayilerinde fosfat kullanılmaktadır.
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır.
İlgili 42 soru bulundu
Fosfat, fosforik asit tuzu olarak da bilinmektedir. Bunun yanında kil tortularından elde edilen inorganik bir mineraldir. Bahçecilik işlerinde ise fosfat gübre olarak da kullanılmaktadır. Bu sebeple de oldukça önemlidir.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir. Dondurma zengin fosfor kaynaklarından biridir.
Ülkemizde, gübrenin ana maddelerinden biri olan fosfatın tamamına yakını Mazıdağı, Mardin bölgesinde yer almaktadır. Türkiye'de üretilen ve ithal edilen fosfatın tamamına yakın bölümü gübre sanayiinde tüketilmektedir.
Denizel fosfat yataklarının dünyada bulunduğu başlıca yerler: ABD, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, İsrail, Rusya , Türkiye 'dir (en önemli yatağı Mardin-Mazıdagda bulunur).
Fosforlu gübreler bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırdığı gibi mahsulün kalitesini de yükseltir. Yeterli fosforu alan bitkilerin daneleri daha dolgun olur. Bitkinin kuraklığa ve hastalıklara karşı direnci artar. Verimlilikte artış sağlanır.
Dünyada üretilen fosfatın % 75i denizel sedimanter fosfat yataklarından, % 20si magmatik kökenli apatit yataklarından ve % 5lik bölümü ise guano yataklarından elde edilmektedir. Üretim çoğu zaman açık işletme, bazan kapalı işletme ile olmaktadır.
Basit olarak çamur temizliği dekantasyon yöntemiyle yapılır. Banyo çözeltisi dinlendirilir, çamur tabakasının dip kısımda birikmesi sağlanır. Ardından, üst taraftaki berrak kısım boş bir tanka pompalanır. Fosfat kaplama banyosundaki çamur temizlendikten sonra boş tanka alınan temiz çözelti tekrar geri pompalanır.
Fosfat önemli bir idrar ve kan asidi baz tamponudur (1). Serum fosfor seviyesi, bağırsak emilimi, hücre içi ve kemik depo havuzlarının değişimi ve renal tübüler yeniden emilim arasındaki karmaşık bir etkileşimle sağlanır. Böbrek, tübüler yeniden emilim ile fosfor homeostazının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Fosfat, ABD ve AB genelinde ve diğer birçok ülkede yasaklanmıştır. İnsanlar için toksik veya zararlı olmamalarına rağmen, su yollarındaki fosfat varlığı sudaki yaşam formlarının dengesini bozabilir. Gübre olarak da kullanılan fosfat, hızlı alg oluşumuna neden olur.
Mazıdağı Mardin Bölgesinde bulunan bütün fosfat yataklarının ruhsatları da Etibank'a devredilmiştir.
Fosforun en yaygın kullanım alanı gübre sanayiidir. Ayrıca belirli özelliklere sahip cam ve porselen yapımında da kullanılır. Canlılarda DNA ve RNA'nın yapısında bulunur. Ayrıca canlılarda enerji transferinin gerçekleşmesini sağlayan ATP (adenozin trifosfat) molekülünün temel bileşenidir.
Türkiye'deki en zengin fosfat yatakları Mazıdağı (Mardin), Adıyaman, Bingöl ve Bitlis'te bulunmaktadır.
Kükürt Isparta'da, cıva İzmir'de, fosfat Mardin'de, zımpara taşı Ege Bölgesi'nde, çinko ve kurşun Giresun ile Rize ve Balıkesir'de, antimon Kütahya'da, uranyum Aydın ve Giresun'da, mermer ise Afyonkarahisar'da çıkarılır.
Bitkilerin çiçeklenme döneminde fosfor ihtiyacını karşılayarak çiçek sayısını artırmak ve kök gelişimini teşvik etmek için kullanılır. UYGULAMA ŞEKLİ : PİLERYUM FOSFORİK ASİT; Patlıcan, biber, domates, fasulye, bezelye, çilek, kavun, karpuz, kabak ayrıca turunçgiller (portakal, mandalin, limon.vs.)
FOSFATLAMA NEDİR?:
Fosfat, boyanacak yüzeydeki demir, çinko ve mangan kristallerinin oluşturduğu tabaka şeklindeki formdur. Demir fosfat, çinko fosfat ve mangan fosfat olarak üç şekilde uygulanabilir. Genel olarak boya altı uygulandığı gibi koruyucu yağlar öncesinde kullanılabilir.
Fosfat, kimyada bir köktür. Formülü PO43-'tür. Anyonik yapıdadır. Fosforik asidi oluşturan katyon köküdür. 3 (eksi) yük taşır.
Aşırı miktarda trisodyum fosfat, sağlıklı beslenme açısından faydalı olmayan bir katkı maddesidir. Fakat bu maddenin az bir miktarı güvenli kabul edilebilmektedir. Bazı sağlık problemleri olan kişilerin trisodyum fosfat içeren gıdalardan uzak durması gerekmektedir.
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
Organik fosfor(OF) bileşikleri tüm dünyada yaygın olarak kullanılan insektisitlerdir. Vektör seçiciliği düşük, toksisiteleri çok yüksek olan bu grup bileşikler, insanlarda ölümcül zehirlenmelere neden olabilir. Bu ilaçların yağda çözünürlüğü yüksek, emilimleri hızlıdır. İnhalasyonla bile zehirlenmeye yol açabilirler.
Kimyada fosfatlar, fosforik asitin tuzu veya esterleri olup ya madeni ve organik kökenli dirler veya sanayii ürünüdürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri