Son dönemde 8 ayar altın takılar için mevzu olan kararma tüm altın takılarda geçerli olan bir problemdir aslında. Üretim süreçleri doğru yapılmamış, içine altın haricinde katılan katkıların doğru kullanılmadığı durumlarda 22 ayar altın takılar bile kararma yapmaktadır.
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır. Kuyumcular, altının ilk günkü gibi parlamasını sağlamak için profesyonel bir ortamda çeşitli altın parlatma teknikleri kullanırlar.
Altınların çamaşır suyuyla teması, altınların kararmasına neden olacaktır. Altınların kararmasını istemeyen kişiler, çamaşır suyundan uzak tutması gerekir.
Sarı Altın
Eğer gümüşle bakırın oranları aynı ya da birbirine çok yakın tutulursa altının rengi sarı olur. Ancak ayar düştükçe, diğer bir değişle içindeki gümüş ve bakır arttıkça, altının o cezbedici sarısı beyazlaşmaya başlar. Bu sebeple 22 ayar altının rengini 14 ayar bir altınla yakalayamazsınız.
İlgili 41 soru bulundu
22 Ayar Altın; Saflık derecesi %91,67 olduğundan saf altına nazaran daha dayanıklıdır. Rengi soluk sarı, beyaz ya da kırmızı olabilir. Farklı metaller içerdiğinden fiyatı saf altına nazaran daha düşüktür.
14 Ayar altın, 22 ayara göre daha iyi işlenebilir ve daha kolay şekillendirilebilir. Deforme olma olasılığı daha azdır. Bu yüzden 14 ayar altından yapılan aksesuarlar daha sağlam olmaktadır. 14 Ayar altın alyanslarda işçilik maliyeti de dahil edilir.
Altın Renkleri Hangileri? Altın mücevher üretilirken altına farklı alaşımlar eklenir. Kullanılan elementlerin yoğunluğu arttıkça altının rengi o kadar değişir.
Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Mesela altının en büyük düşmanlarından biri bulaşık ve çamaşır deterjanlarıdır. Maalesef kadınlar, çamaşır ve bulaşık yıkarken altın takmaya devam ediyorlar. Bilinmelidir ki çamaşır suyu, bulaşık deterjanları gibi kimyasal maddeler içeren bu sıvılar, altının rengini solduruyor, parlaklığını alabiliyor.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Kararmış altın kolye, yüzük ya da bilezik gibi takıları endüstriyel temizleme ürünleri ya da evinizde bulunan tuz, karbonat ya da diğer baharatlar sayesinde temizlemek mümkündür. Sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımı içerisinde kararan altın takılarınızı bir süre bekleterek kirlerin yumuşaması sağlanır.
Üretim süreçleri doğru yapılmamış, içine altın haricinde katılan katkıların doğru kullanılmadığı durumlarda 22 ayar altın takılar bile kararma yapmaktadır.
8 Ayarda altın miktarı az olduğu için zamanla kararma yaşanmaktadır. 14 Ayar takılarda kesinlikle kararma yaşanmaz.14 Ayar takılar 22 Ayar takılara göre daha serttir.
24 ayar altın kararır mı sorusu sıkça gündeme gelmekte, bu altınlarda zamanla havanın ya da tozun etkisiyle bir kararma olmamaktadır.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
“Ayar” kelimesi ürün içerisindeki altın oranını ifade eder. 14 ayar içerisinde %58,5 oranında altın bulunmaktadır. 22 ayar içerisinde %91,6 oranında altın bulunmaktadır. Almak istediğiniz takının altın ayarı düştükçe, ürün sertleşir.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Beyaz altın, gümüş, platin veya paladyum gibi metallerle alaşımlı olduğu için sarı altına göre daha pahalı olabilmektedir.
Hayır, altın oksitlenmez veya renk atmaz. Fakat eğer altın çok ince bir tabaka halinde kaplanırsa alt tabakadaki nikeli açığa çıkaracak gözenekler oluşur.
22 ayar bilezik modellerinin rengi diğerlerine göre daha sarı renktedir. Saflığı ve değeri 14 ayar bileziklere göre daha fazla olan bu ürünler özel günlerde hediyelik olarak tercih edilebilir.
BOZDURMAK İSTEDİĞİNİZ ALTININ TÜRÜ NEDİR? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz.
Dolayısıyla altın çeşitleri içerisinde en değerli olanının 24 ayar altın olduğunu söylemek mümkündür. Her bir ayar altının bütününün 24'te birini ifade eder. Örneğin bir küpenin 24'te 22'si altın, kalanı gümüşten meydana geliyorsa bu küpenin 22 ayar olduğu anlamına gelir.
Özellikle gram altın aldığınız zaman altınınızın değerini koruduğunu görürsünüz. Bunun için de yatırım yapmak isteyenler, altın almak için 24 ayar gram altın tercih eder. Satın alınan altının saf altın olması, kendi değerine göre satılma ve alınma avantajlarıyla öne çıkacağı görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri