Fosfat, kemiklerin, nükleik asitlerin, hücre zarlarının önemli bir bileşenidir ve hücresel enerji metabolizmasında, proteinlerin fosforilasyonuyla hücre içi sinyalizasyonda ve hemog- lobinden oksijen salınmasında önemli bir rol oynar.
Doğada çok sayıda çeşidi bulunan fosfatlar organik, yarı-organik ve mineral fosfatlar olarak adlandırılır. Fosfat doğada serbest halde bulumazlar. Fosforik asidin tuzu ve esterleri halinde bulunurlar. Gübre, deterjan, ilaç ve kimya sanayilerinde fosfat kullanılmaktadır.
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Ayrıca kas zayıflığına, yorgunluğa ve egzersiz için düşük toleransa neden olabilir.
Fosfat, Fosforun doğal olan şekillerinden bir tanesidir. İçerisinde fosforik asit (H3PO4) bulunmaktadır. Gübrelerinde en önemli malzemesi olması ile dikkat çekmektedir. Jeolojide ise fosfat, kaya ya da cevher anlamlarında kullanılmaktadır.
- Tiroid bezlerinin işlevlerindeki bozulmalar. Bu durum damar harabiyetine neden olur. Özellikle insan vücudunda yüksek oranda fosfat olması kalsiyum-fosfat taşı oluşumuna neden olur.
İlgili 38 soru bulundu
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir. Dondurma zengin fosfor kaynaklarından biridir.
Fosfat, ABD ve AB genelinde ve diğer birçok ülkede yasaklanmıştır. İnsanlar için toksik veya zararlı olmamalarına rağmen, su yollarındaki fosfat varlığı sudaki yaşam formlarının dengesini bozabilir. Gübre olarak da kullanılan fosfat, hızlı alg oluşumuna neden olur.
Denizel fosfat yataklarının dünyada bulunduğu başlıca yerler: ABD, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, İsrail, Rusya , Türkiye 'dir (en önemli yatağı Mardin-Mazıdagda bulunur).
Fosfatlar, pirofosfatlar ve ATP fosfor kaynağıdır. Özellikle sütlü besinlerde bulunur. Diyetle alınan fosfatların serbest formu ince bağırsaklardan emilir. Vücutta kemiklerde % 90 kalsiyum trifosfat, kalsiyum fosfat (Ca3(PO4)2) ve hidroksi apatit kristalleri halinde, plazmada ise 0,03-0,04 mg anorganik formda bulunur.
Ülkemizde, gübrenin ana maddelerinden biri olan fosfatın tamamına yakını Mazıdağı, Mardin bölgesinde yer almaktadır. Türkiye'de üretilen ve ithal edilen fosfatın tamamına yakın bölümü gübre sanayiinde tüketilmektedir.
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır.
Fosfat, kemiklerin, nükleik asitlerin, hücre zarlarının önemli bir bileşenidir ve hücresel enerji metabolizmasında, proteinlerin fosforilasyonuyla hücre içi sinyalizasyonda ve hemog- lobinden oksijen salınmasında önemli bir rol oynar. Fosfat önemli bir idrar ve kan asidi baz tamponudur (1).
Dünyada üretilen fosfatın % 75i denizel sedimanter fosfat yataklarından, % 20si magmatik kökenli apatit yataklarından ve % 5lik bölümü ise guano yataklarından elde edilmektedir. Üretim çoğu zaman açık işletme, bazan kapalı işletme ile olmaktadır.
Fosfor, sembolü "P" olan ve atom numarası 15 olan kimyasal bir elementtir. Saf fosfor, beyaz ve kırmızı fosfor olmak üzere iki ana formda bulunmaktadır. Ancak diğer elementlere kıyasla oldukça reaktif özellik gösteren bir element olduğu için, Dünya'da hiçbir zaman serbest halde bulunmaz.
Günlük fosfor ihtiyacınızın çoğunu yiyeceklerden, az miktarını da içme suyundan karşılayabilirsiniz. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfor bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Fosfor doğal sularda ve atıksularda genellikle fosfat (PO4) şeklinde bulunur. Bunlarda ortofosfatlar, kondens fosfatlar (pyro, meta, ve diğer polifosfatlar) ve organik bağlı fosfatlardır. Fosfat kaynakları çeşitlidir. Bazı orto fosfatlar ve yoğuşmuş fosfatlar arıtma sırasında su kaynaklarına geçebilir.
Organik fosfat bileşikleri, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan tarım ülkelerinde, özkıyım amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bileşiklerin antidotu olsa da, halen mortal olabilen çok ciddi zehirlenme tablosuna sebebiyet verirler.
Formülü PO43-'tür. Anyonik yapıdadır. Fosforik asidi oluşturan katyon köküdür. 3 (eksi) yük taşır. 1 fosfor, 4 oksijen atomundan oluşur.
Aşırı miktarda trisodyum fosfat, sağlıklı beslenme açısından faydalı olmayan bir katkı maddesidir. Fakat bu maddenin az bir miktarı güvenli kabul edilebilmektedir. Bazı sağlık problemleri olan kişilerin trisodyum fosfat içeren gıdalardan uzak durması gerekmektedir.
Tek yıllık bitkilerin çoğunda fosfor noksanlığı kendini yaprak ve gövdedeki kırmızı ve kırmızımsı mor renk ile belli eder. Yapraklarda ve örneğin mısır bitkisinin gövdesinde görülen kırmızılıklar fosfor noksanlığının tipik belirtisi olup tanınması kolaydır.
Öz. Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği en sık görülen enzim aktivitesinin ya da stabilitesinin azaldığı genetik bir hastalıktır. Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz heksoz mono fosfat yolunun ilk adımını katalizleyen kilit bir enzimdir.
Kalsiyumdan sonra vücutta en çok bulunan mineral olan fosforun çoğu, kemik ve dişlerde bulunmaktadır. Hücredeki DNA ve RNA'nın temel yapıtaşıdır. Fosfor; kemiklerin ve dişlerin güçlenmesinde, kalp ve böbreğin işleyişinde, hormonal dengenin sağlanmasında, enerji oluşumunda önemli bir mineraldir.
P-Fosfor Testi Kaç Olmalı? Kişiden kişiye, yaşa bağlı olarak P-Fosfor testi sonuçları değişkenlik gösterebilir. Her yaş grupları için test farklıdır. 0 ila 6 ay aralığındaki bebekler için 100 mg/gün, 1 ila 18 yaş aralığındaki çocuklar için 450 ila 500 mg/gün, 19 yaş ve üzeri yetişkinler için 700 mg/gün olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri