Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Ayrıca kas zayıflığına, yorgunluğa ve egzersiz için düşük toleransa neden olabilir.
Halsizlik, bitkinlik ve sürekli uyku haline sebebiyet verebilir. Cilde parlaklık ve canlılık sağlayan fosfor eksikliği ciltte matlaşmaya neden olur. İştahsızlık ve ruhsal bunalımlar da fosfor eksikliği için neden olabileceği durumlardır.
İlgili 19 soru bulundu
Rovita Phosphorus. Kullanım Amacı: Fosfor vücudun mineral dengesinin korunmasında önemli bir mineral olması sebebiyle eksikliği başta yatalak hastalığı olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yeme gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Rovita Phosphorus Kalsiyumla birlikte fosforu dengeli bir şekilde içerir.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
6Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
P-Fosfor Testi Kaç Olmalı? Kişiden kişiye, yaşa bağlı olarak P-Fosfor testi sonuçları değişkenlik gösterebilir. Her yaş grupları için test farklıdır. 0 ila 6 ay aralığındaki bebekler için 100 mg/gün, 1 ila 18 yaş aralığındaki çocuklar için 450 ila 500 mg/gün, 19 yaş ve üzeri yetişkinler için 700 mg/gün olması gerekir.
Vücutta fosforun yaklaşık %85'i kemiklerde ve dişlerde depolanırken kalan kısmı da kas dokusunda ve kanda bulunur. Fosfor kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan ikinci mineraldir. Diş minesi ve çene kemiğinde bulunan mineral düzeyinin yoğunluğunu ayarlayan fosfor, ağız ve diş sağlığının korunmasını destekler.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Fosfor yüksekliği belirtileri arasında; kas ve kemik ağrıları, böbrek taşı oluşumu, mide bulantısı ve kusma, kabızlık, deride kızarıklık ve döküntü, ishal ve iştahsızlık şeklinde sıralanabilir.
P-fosfor testi, insan vücudunda bulunan fosforun düşüklüğü ve yüksekliğini ölçmeye yarayan olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda en fazla bulunan mineral kalsiyumdur. Daha sonrasında ise fosfor gelir. Fosfor insan vücudunda çok fazla ihtiyaç duyulan mineraldir.
Fosfor (P) idrar testi, idrarınızdaki fosfor seviyelerini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Fosfor, vücutta kemik ve diş sağlığını sürdürmek, enerji üretimi, hücresel iletişim ve diğer biyokimyasal süreçlerde önemli bir rol oynayan bir mineraldir.
Yeterli miktarda flor ihtiyacı karşılanırsa "osteoporoz" önlenebilir. Florun asıl kaynağı ise sudur. İçme sularında bulunan 0.7-1.2 mg flor diş çürüklerini önler. 0.7 mg'ın altında olduğunda ise diş çürükleri daha sık görülür.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Bitkilerin biyokimyasal ve enerji metabolizmasında önemli rol oynayan fosfor, dokuların daha sağlam olmasını sağlayarak bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırır. Fosfor, bitkilerin özellikle kök gelişimini güçlendirerek toprak patojenlerine karşı bitkiyi daha dayanıklı hale getirir.
Çinko içeren gıdalar arasında özellikle et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinler yer alır. Buna ek olarak tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar da zengin çinko kaynakları olarak gösterilebilir.
E, K ve B grubu vitaminleri açısından zengin olan kuru fasulye aynı zamanda kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko ve manganez gibi minerallerden oldukça zengindir.
Fosfor, sembolü "P" olan ve atom numarası 15 olan kimyasal bir elementtir. Saf fosfor, beyaz ve kırmızı fosfor olmak üzere iki ana formda bulunmaktadır. Ancak diğer elementlere kıyasla oldukça reaktif özellik gösteren bir element olduğu için, Dünya'da hiçbir zaman serbest halde bulunmaz.
Fosfat, ABD ve AB genelinde ve diğer birçok ülkede yasaklanmıştır. İnsanlar için toksik veya zararlı olmamalarına rağmen, su yollarındaki fosfat varlığı sudaki yaşam formlarının dengesini bozabilir. Gübre olarak da kullanılan fosfat, hızlı alg oluşumuna neden olur.
Beyin, günlük hücresel aktiviteleri gerçekleştirmek için fosfora ihtiyaç duyar. Fosforun anahtar rolü; nörolojik, duygusal, hormonal tepkilerin korunmasına yardımcı olmaktır. Beynin işleyişinde, bilişsel gelişimde önemli rol oynar.
Çiğ kuruyemişler, doğal hallerinde tüketildiği için besin değerlerini korur. Yani vitamin, mineral, protein ve lif bakımından zengindirler. Özellikle B vitaminleri, magnezyum, fosfor ve demir gibi mineraller açısından yüksektirler.
Fosforun en yaygın kullanım alanı gübre sanayiidir. Ayrıca belirli özelliklere sahip cam ve porselen yapımında da kullanılır. Canlılarda DNA ve RNA'nın yapısında bulunur. Ayrıca canlılarda enerji transferinin gerçekleşmesini sağlayan ATP (adenozin trifosfat) molekülünün temel bileşenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri