FOSFAT-EX, Kalsiyum diasetat içeren fosfat bağlayıcı bir ilaçtır ve böbrek yetmezliği nedeniyle özellikle düzenli hemodiyaliz alan hastalarda yüksek kan fosfat düzeyinin (hiperfosfatemi) tedavisinde kullanılır. FOSFAT-EX, 100 film tablet içeren kutuda kullanıma sunulmaktadır.
Rovita Phosphorus. Kullanım Amacı: Fosfor vücudun mineral dengesinin korunmasında önemli bir mineral olması sebebiyle eksikliği başta yatalak hastalığı olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yeme gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Rovita Phosphorus Kalsiyumla birlikte fosforu dengeli bir şekilde içerir.
Hiperparatiroidizm: Diyaliz hastalarında hiperparatiroidizmi önleyebilmek için, kan kalsiyum düzeyini yükseltmek, kan fosfor düzeyini düşürmek ve kan parathormon düzeyini istenilen değerler arasında tutmak gerekir. Bu amaçla tedavide kalsiyum desteği sağlayan fosfor bağlayıcı ilaçlar ve D vitamini tedavisi uygulanır.
Yapılması gereken, öğünde tüketilen gıda miktarına göre ilaç alımı sağlanmasıdır. Örneğin sabah fazla yapılan bir pazar kahvaltısında 2 tablet fosfor bağlayıcı kullanırken, diğer günlerde az yapılan kahvaltılarda bir tablet yetebilecektir. Bu öğlen ve akşam yemekleri için de geçerlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Hiperfosfatemi tedavisinde fosfor bağlayıcıları kullanılabilir. Fosfor bağlayıcılar arasında alüminyum içeren bağlayıcılar, kalsiyum asetat ve kalsiyum karbonat gibi kalsiyum içerenler ile kalsiyum ve alüminyum içermeyen yeni kuşak fosfor bağlayıcıları sayılabilir (3).
Başlıca Fonksiyonları;
Süt üretiminde ve kanatlılar için yumurtada kabuk oluşumunda rol oynar. Kanın pıhtılaşması, glikojen metabolizması, sinirlerin uyarılması ve birtakım hormonların salgılanmasında görev alır. Kemik, diş ve kasların oluşumunda görev alır. DNA ve RNA nın yapısını oluşturur.
Böbrek fonksiyonu azaldıkça fosfat atılımı da azalır. Hemodiyaliz fosfatın kandan yeterince uzaklaştırılamadığı için hiperfosfatemi hastalarının çoğunda, fosfat bağlayıcı kullanımı gerekmektedir.
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
PHOS-NO kalsiyum asetat içerir. Tabletler en sıklıkla vücudunuzda çok fazla miktarda fosfat olduğunda uzaklaştırmak üzere kullanılır. PHOS-NO diyetinizde tavsiye ile ve diğer böbrek tedavilerine ek olarak kullanılmalıdır. PHOS-NO beyaz renkte, oval tabletlerdir.
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Ayrıca kas zayıflığına, yorgunluğa ve egzersiz için düşük toleransa neden olabilir.
Tedavi planlarken hipofosfateminin derecesi de önemlidir. Plazma fosfor düzeyi 1.5-2.5 mg/dl arasında ise çoğu kez ağızdan fosfor desteği yeterlidir. Plazma fosfor düzeyi 1.5 mg/dl'nin altında ise intravenöz fosfor desteği gerekebilir.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
Günlük fosfor ihtiyacınızın çoğunu yiyeceklerden, az miktarını da içme suyundan karşılayabilirsiniz. Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfor bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Tek yıllık bitkilerin çoğunda fosfor noksanlığı kendini yaprak ve gövdedeki kırmızı ve kırmızımsı mor renk ile belli eder. Yapraklarda ve örneğin mısır bitkisinin gövdesinde görülen kırmızılıklar fosfor noksanlığının tipik belirtisi olup tanınması kolaydır.
Fosfor tayini için spektrofotometrik ya da AAS, ICP gibi metotlar kullanılabilmektedir. Su numunelerinde, tespit edilecek fosfor formuna göre direkt olarak ya da süzme işlemin yapıldıktan sonra hidroliz veya asitle parçalamaya tabi tutulur. Sonrasında ise spektrofotometrik olarak okutma yapılır.
P-Fosfor Testi Kaç Olmalı? Kişiden kişiye, yaşa bağlı olarak P-Fosfor testi sonuçları değişkenlik gösterebilir. Her yaş grupları için test farklıdır. 0 ila 6 ay aralığındaki bebekler için 100 mg/gün, 1 ila 18 yaş aralığındaki çocuklar için 450 ila 500 mg/gün, 19 yaş ve üzeri yetişkinler için 700 mg/gün olması gerekir.
- 1 ile 18 yaş arası kişilerde bu oran 460 ile 500 mg/gün olması gerekir. - 9 ile 18 yaş arası kişilerde oran 1250 mg/gün olması gerekir. - 19 yaş ve daha üstü kişilerde bu oran 700 mg/gün olması gerekir. - 18 yaş ve altı gece ve emzikli kişilerde bu oran 1250 mg/gün olması gerekir.
Böbrek yetmezliği sürecinde yüksek fosfor, tüm nedenlere bağlı ve kardiyovasküler mortalite için bir risk faktörüdür ve aynı zamanda ve düşük böbrek sağ kalımı oranı ile ilişkilendirilmiştir.
Hayvanlara yeterli fosfor verilmeme durumlarında rasyonlarına ay- rıca fosfor kaynağı olarak kemik unu yada inorganik fosfor kaynağı katılmalıdır.
Fosfor metabolizması bozukluklarında, Fosfor eksikliklerinin giderilmesinde, Genel kondisyonu desteklemek amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri