Eğer, ilaçların hepsi buzdolabında saklansaydı eczaneler şarküteri reyonları gibi her tarafı buzdolabıyla donatılmış olurdu. İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Göknur Aktay, her ilacı buzdolabında saklamanın yanlış olduğunu belirterek, "Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez" dedi. Aktay, bilinçli ilaç tüketilmesinin önem taşıdığını söyledi.
İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır.
İlaçlar kuru, serin ve karanlık yerlerde saklanmalı; banyo, mutfak gibi aşırı ısınan ve nemli ortamlarda muhafaza edilmemelidir. Böylelikle ilaçların bozulması önlenebilir ve yanlış ilaçların kullanımına imkân verilmemiş olunur. Çoğu evde mutfakta saklananilaçlar, mutfaktaki tüm nemi ve ısıyı çekecektir.
İlaçların 25 derecede ve nemsiz ortamlarda saklanması gerektiğinin altını çizen Başkan Yenilmez, ilaçları buzdolabına koymanın yanlış bir yöntem olmadığını fakat dolap dışında da zarar görmeyeceğini belirtti. Başkan Yenilmez, "İlaçlar ideal oda sıcaklığında yani 25 derecede muhafaza edilmeli.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer 'oda sıcaklığında saklayınız' ibaresi mevcutsa güneş görmeyen, serin, nemli olmayan ve sıcaklığı 25 dereceyi geçmeyen yerlerde ilaçlarınızı kendi ambalajlarında depolayın. Soğuk zincir uyarısı varsa tanımlanan sıcaklık 2-8 derece arasıdır.
"BANYO VEYA MUTFAK DOLABINDA İLAÇ SAKLANMAZ"
İlaçların büyük bir çoğunluğu oda ısısında etkinliğini korur. Eğer ilacın üzerinde 'Oda ısısında saklanmalıdır' ibaresi var ise bu ifade oda ısısının 15-250C arasında bulunması gerektiğini belirtir" dedi.
Sıcak yaz aylarında uygun ortamlarda muhafaza edilmeyen ilaçların şifa olmak yerine kişileri zehirleme ihtimalinin de yükseldiğini ifade eden Karaarslan, aşırı sıcak ortamlarda bulunan ilaçların daha çabuk bozulduğuna dikkat çekerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Bu ortam ülkemizde genellikle doğal olarak bulunmaz. Güneş görmeyen alanlar serin yer olarak tanımlanır. Serin ortam ilaçların raf ömrü düşünülerek oda sıcaklığında saklama koşullarıyla tercih edilmektedir. Kontrolsüz bir ortamı önermektense raf ömrünü düşürmek daha mantıklıdır.
Sulandırılarak hazırlanan antibiyotiklerin buzdolabında saklanması gerekli. Eğer bu şekilde bir saklama olmazsa ilacın ömrü kısalacaktır. 3 ve 4'üncü günün sonunda o ilaçların hele ki antibiyotiklerden etki alınmaz ve çocukta enfeksiyon tedavi edilmez.
Nemli bir ortam olduğu için besin takviyelerinin buzdolabında saklanması tavsiye edilmez.
Piller buzdolabında saklanabilir. Ancak piller buzluk veya derin dondurucu bölümlerine konulmamalıdır. Buz dolabından çıkartılan piller kullanılmadan önce 24 saat oda sıcaklığında tutulduktan sonra kullanılmalıdır. Piller cihazlara yerleştirilirken temas noktalarının iyice temizlenmesi fayda sağlayacaktır.
5.1.2. “Işıktan Korunması Gereken İlaçlar Listesi” nde bulunan ilaçlar direkt güneş ışığına maruz kalmayan raflarda saklanır. İlaç hastane ambalajı şeklinde temin edilmişse, eczanece bölüme ilacı gönderirken gün ışığını engelleyecek şekilde paketleyerek gönderir.
ARVELES'in saklanması
25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız, ışıktan koruyunuz. Ampulleri orijinal karton kutularında saklayınız.
Etkinlik Kaybı: Sıcak hava, ilaçların etkinliklerini olumsuz etkileyebilir. İlaçlar belirli sıcaklık aralıklarında muhafaza edilmezse, doğru dozda ve etkili bir şekilde çalışma ihtimalleri azalır. Yan Etki Riski: İlaçların uygun olmayan sıcaklık ve nemde saklanması, yan etkilerin ortaya çıkma riskini artırabilir.
Bozulmuş ilaçlarda görülen belirtiler şunlardır;
Toz İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Topaklanma olur. Tabletlerde Bozulma Belirtisi: Renk değişimi ve kırılma olur. Sıvı İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Tortu birikimi olur. Merhemlerde Bozulma Belirtisi: Kuruma, koku ve küf olur.
Çözücüsü ile çözündürüldükten sonra oda sıcaklığında 24 saat, buzdolabında (2-8°C'de) 96 saat dayanıklıdır. Kaptopril 25 mg 25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklanmalıdır. Nemden koruyunuz. 25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklanmalıdır.
İlaçların 25 derecede ve nemsiz ortamlarda saklanması gerektiğinin altını çizen Başkan Yenilmez, ilaçları buzdolabına koymanın yanlış bir yöntem olmadığını fakat dolap dışında da zarar görmeyeceğini belirtti. Başkan Yenilmez, "İlaçlar ideal oda sıcaklığında yani 25 derecede muhafaza edilmeli.
Her ilaç ecza dolabında saklanmaz. Bu tip ilaçların mutlaka 8–15 derece arasında saklanması gerekir.
İlaç zehirlenmesi belirtileri
Uyku haline geçme, mide bulantısı, kusma, sık soluma, kalp ritminin artması, anormal davranış belirtileri, kasılmalar ve koma hali olabilmektedir. İlacın yüksek dozda alınması ya da oranının yüksek olması belirtilerin daha hızlı ve daha kötü olmasına neden teşkil edebilmektedir.
Kullandığımız çoğu yüz kremi ve yağ, oda sıcaklığında saklanmalı çünkü soğuk, bu ürünlerin yapısını değiştirip katılaşmasına neden olabilir. Ancak her ne koşulda olursa olsun güzellik ürünlerinizi aşırı sıcaktan mutlaka korumanız gerekiyor.
DOLVEN'in saklanması
DOLVEN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Güneş ışınları, sıcak ve nem besin desteklerinin etkinliğini azaltabilir. Serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamak daha iyidir. Nemli olduğu için banyoda, şişe açıldıktan sonra da buzdolabında saklamak doğru değildir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanan ürünlerin içinde zarar veren nem yoğunlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri