Süt, yoğurt, işlenmiş peynir, yumurta, dondurma, çikolata, kurutulmuş meyve, tam tahıllar, fasulye, fındık, badem, karaciğer, kırmızı et, tavuk, hindi, balık, patates, aromalı sular, gazlı içecekler, enerji içecekleri, soya sütü, sarımsak, brokoli, bezelye ve kabak çekirdeği yüksek fosforlu besinlerdir.
Pek çok farklı sebze ve meyve fosfor içerir. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde bu besin kaynaklarını tüketmek, kemik ağrıları ve kas ağrısı ile beraber kemik gelişimi noktasında önemli bir etki sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
6Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
Kalsiyum: 5,9 mg. Magnezyum: 31,9 mg. Fosfor: 26 mg.
Çilek, hem karbonhidrat hem de kalorilerde oldukça besleyici ve az bulunur. C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Çiğ kuruyemişler, doğal hallerinde tüketildiği için besin değerlerini korur. Yani vitamin, mineral, protein ve lif bakımından zengindirler. Özellikle B vitaminleri, magnezyum, fosfor ve demir gibi mineraller açısından yüksektirler.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır. Fakat bu yiyeceklerde yer alan fosforun vücut içerisindeki emilimi kolay değildir.
Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan mineral olan fosfor hücre çalışması için gereklidir. Fosforun yüzde 90'ı kemik ve dişlerde bulunurken vücut sıvı ve hücrelerinde yüzde 10'u bulunur. Aynı zamanda vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini önler. Kemik ve dişlerin oluşumda görev alır.
Fosfor eksikliği nadir görülür ancak alkolizm, hiperkalsemi olarak adlandırılan kalsiyum yüksekliği, paratiroid hormonu yüksekliği, diyabet, D vitamini eksikliği, düşük proteinle beslenme ve anoreksiyaya bağlı olarak fosfor eksikliği gelişebilir.
Fosfor eksikliğinde ise; ruhsal ve bedensel olarak güçsüzlük meydana gelmektedir. Kaslarımızda sürekli yorgunluk ve kramplar olmasına etken olabilmektedir. Çocuklarda; diş oluşumunu etkilemekte ve geç çıkmasına sebep olmaktadır. Kemik ağrıları oluşmakta, eklem ağrıları ve sertleşmeleri de ortaya çıkmaktadır.
Fosfor Yüksekliği
İnsan vücudunda yüksek seviyelerde P bulunması hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Yüksek seviyelerde P, gözlerin kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir. Daha yüksek fosfor seviyeleri; kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.
Karides, istiridye, balık, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta, peynir ve süt çinko içeren yiyecekler arasındadır.
Cevap: Kiraz ...
En son yapılan araştırmalara göre bilim insanları dünyanın en besleyici ve yararlı besinini seçti. Hem sağlıklı hem de kilo vermenizi sağlayan bademin, günlük besin gereksinimlerinizi karşıladığı sonuçlandı.
Yıldız Meyvesi
Böbrek sorunu olanlar için ölümcül seviyede tehlikeli bir meyveden bahsediyoruz. Bu meyvenin sadece 100 mililitresi nörotoksine dönüşüyor; beyin ve sinir sistemini çökertiyor.
Ceviz, çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Özellikle A, B5, B9 (folik asit), B12, D, E, K, B6 vitaminlerini yüksek oranda içeren yumurta fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerinden de oldukça zengindir.
Balık. Somon, ton, sardalya gibi konserve balıklar ile yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar kalsiyum ve fosfor için iyi birer kaynaktır.
P-Fosfor testi, insan sağlığı için gerekli olan en önemli testlerin başında gelir. İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde işlevini gerçekleştirebilmesi adına vücut bazı vitaminlere ihtiyaç duyar. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında kalsiyum, kalsiyumdan sonra ise fosfor gelir.
Günümüzde en parlak parlayan saatler, trityum (12 yıllık yarı ömrü olan) radyoaktif bir hidrojen izotopu ya da promethium kullanıyor; insan yapımı radyoaktif bir element olup, yarı ömrü yaklaşık üç yıldır. Sonuçta günümüzde oyuncaklarda kullanılan fosfor türevi maddeler zararsız olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri