Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp iltihaplı sıvının boşalmasına yardım eder. Çene hareketleri ve hafif kulak masajı etkili olabilir. Papatya, ıhlamur gibi sıcak bitki çayları içmek ve bunların buharını teneffüs etmek boğaz enfeksiyonuna bağlı iltihaplanmanın hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Dış kulak iltihabı, genellikle su ve nem nedeniyle gelişir. Sıklıkla yaz aylarında görülen dış kulak iltihabı, havuz ve deniz suyunun kulaktaki nemlenmeyi artırıp kulak yolunun şişmesi ve tıkanmasıyla ortaya çıkar.
Çiğ soğanın suyunu kulağınıza damlatın ve kulak pamuğu ile kulağınızı temizleyin. Birkaç defa tekrar etmeniz sonucunda iltihabın geçtiğini göreceksiniz. Elma Sirkesi: Eğer iltihabınız östaki borusuna kadar yayılmış halde ise, elma sirkesi ile gün içinde gargara yapmalısınız.
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir. Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur. Birkaç dakika uzanılır.
Dış kulak iltihabı, genellikle su ve nemin dış kulak yolunda birikmesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Bu durum nadiren kendiliğinden geçebilir ancak belirtiler şiddetli hale gelirse veya uzun sürerse, tıbbi müdahale gerekebilir. İlaç tedavisi, özellikle antibiyotik damlalar, bu durumu çözmeye yardımcı olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Orta kulak iltihabı ilaçları ağrıyı dindirmek ve enfeksiyonu gidermek için kullanılır. Yaşanan ağrıyı dindirmek için reçetesiz satılan asetaminofen veya ibuprofen içeren ilaçlar alınabilir. Orta kulak iltihabı sonucu kulak zarında delik veya yırtılma yoksa ağrıyı hafifletmek için anestezik damla kullanılabilir.
Susam yağında ya da zeytinyağında 1-2 saat bekletilen sarımsak püresi tülbentten süzülerek kulağa 1-2 damla damlatılabilir. Tuz ısıtıldıktan sonra temiz bir çorap veya bez torbaya konulup ucu sıkıca bağlanır. Sonra kulağa 7-8 dakika boyunca tatbik edilir.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
Çoğu durumda hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir fakat bu her zaman mümkün değildir. Hastalık ilerledikçe kulakta ağrılara neden olur ve bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilir. 24 aydan daha küçük olan bebeklerde tedavi için antibiyotik kullanımı gerekir.
Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler. Bazen antibiyotik kullanılmadığında mastoidit adı verilen orta kulak arkasında yer alan kemiğin enfeksiyona katılması durumu oluşabilir.
Dış kulak yolu iltihabı tedavi edilmezse ne olur? Tedaviye erken başlanmazsa, hastalık ilerleyici olur. Enfeksiyon tüm dış kulak yoluna, sonrasında kulak kepçesine yayılabilir. Hatta bazı ek hastalığı olanlarda (diyabet, bağışıklık sistemindeki problemler vb.)
2-3 damla sirke dökmek kaşıntıyı geçirebilir
Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Dış kulak iltihabına neden olan ana faktör nem maruziyetidir. Yüzme, çok sık banyo yapmak veya çok sık duş almak dış kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Kulak kanalının içinde kalan su, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Otitis eksterna en sık enfeksiyonlar nedeniyle gelişir.
Kulak ağrısına olduğu kadar kulak çınlamasına da iyi gelen zeytinyağını bir yemek kaşığı kadar alarak ocakta ısıtın. Ardından oda sıcaklığına gelene kadar soğutun ve ağrıyan kulağınıza 3-4 damla damlatın. Zeytinyağı yerine dilerseniz Hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı ve badem yağı da kulak tıkanmasına iyi gelebilir. Bu yağlardan birkaç gün boyunca günde 2 kez damlatmak faydalı olabilir.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Tüm dış kulağı hafifte ovuşturarak masaj uygulanacak bölgenin ısınması sağlanır. Baş ve işaret parmakları kullanılarak kulak memesine hafifçe baskı uygulanır ve dairesel hareketlerle kulağın hareket etmesi sağlanır. Bu masajı kişiler kendi kendine de uygulayabilir, bir uzman tarafından da uygulanabilir.
Sarımsak: kulak enfeksiyonlarında analjezik ve antibiyotik özelliğinden dolayı sarımsak önerilmektedir. Sarımsak susam yağında pişirildikten sonra bu yağ soğuyunca kulağa damlatılabilir. Soğan: Soğan da sarımsağa benzer özellikleriyle kulak enfeksiyonlarında kullanılmaktadır.
Kulakta oluşan iltihapları ya da tozdan meydana gelen tıkanmalar, elma sirkesi ile tedavi edilebilir. Elma sirkesini bir damlalık içine ekleyerek bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Kulak tıkanıklığı doğal çözüm önerilerinden elma sirkesi sizi bu sorundan kurtarabilir.
Dış kulak yolunun damlaların geçmesini engelleyecek kadar daralması durumunda pamuklu tampona emdirilmiş, şişliği azaltıcı damlalar doktorunuz tarafından uygulanacaktır. Bazı damlalarla dış kulak yolunun asitikleştirilmesi tedaviye yardımcıdır. Tedavisi genelde dış kulak yoluna uygulanan damlalar şeklindedir.
Kulak akıntısı sağlıklı bir kulakta yoktur. Kulak akıntısı ile kulak kiri akıntısı karıştırılmamalıdır(kulak kiri sarı renkli hafif yapışkandır). Akıntı varsa hastalığa işaret eder akıntı ya kulak yoluna bağlı hastalıklarda (mantar, ekzema, iltihap) ya da kulak zarı delik olup orta kulak iltihabına bağlı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri