İnsan vücudunda yüksek seviyelerde P bulunması hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Yüksek seviyelerde P, gözlerin kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir. Daha yüksek fosfor seviyeleri; kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.
İnsanlar için son derece zehirli olan beyaz fosfor dumanı, teneffüs edildiğinde ciğerlerde ani yaraların oluşmasına ve nefessiz kalarak boğulmaya yol açabiliyor. Beyaz fosfor, ciltte de ikinci ve üçüncü derece süregelen yanıklara neden olabiliyor.
Kanda yüksek oranda fosfor bulunması, hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Hiperfosfatemi; kemik ve kaslarda sorunlara neden olabilir, ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir. En önemli nedeni böbrek hastalıklarıdır. Kanda fosfor yüksekliği, genellikle belirti vermese de kalsiyum seviyesinde düşmeye neden olur.
Beyaz fosfor zehirlidir ve ciltle teması ciddi yanıklara sebep olabilir. Karanlıkta parlar ve havayla temas ettiğinde kendiliğinden tutuşabilir. Kırmızı fosfor ise zehirli değildir.
Fosfor yüksekliğinde böbrek fonksiyonları daha düşük çalışıyor. Kanda fosforun birikmesi sonucunda kemiklerinizden kalsiyum çekiliyor. Kan damarlarında, akciğerlerde, kalpte kalsiyum birikmesine yol açıyor. Kardiyovasküler hastalık, damar kireçlenmesi, kalp krizi, felç veya ölük riskini artırıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak üre, kreatinin, fosfor ve potasyum gibi maddeler kan düzeyinde artar. Vücut için zararlı olan bu maddeler normalde idrar ile atılırken kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bu işlem, hemodiyaliz yöntemi ile diyaliz makinesi yardımıyla yapılır.
Süt, kuruyemişler, karaciğer gibi bu mineralden zengin gıdalar daha az miktarda tüketilmelidir. Nedeni tespit edildikten sonra buna yönelik tedaviye başlanmalıdır ve gerektiğinde idrar sökücü ilaçlar kullanılabilir. Kalsiyum karbonat içeren suplemantlar ya da alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar kullanılır.
Böbrek hastalığı veya çok fazla fosfor tüketmek ve yeterli kalsiyum almamak fosfor fazlalığına neden olabilir. Bununla birlikte, belirli sağlık sorunları (diyabet ve alkolizm gibi) veya ilaçlar (bazı antasitler gibi) vücudunuzdaki fosfor seviyelerinin çok düşmesine neden olabilir.
Böbrek yetmezliği sürecinde yüksek fosfor, tüm nedenlere bağlı ve kardiyovasküler mortalite için bir risk faktörüdür ve aynı zamanda ve düşük böbrek sağ kalımı oranı ile ilişkilendirilmiştir.
Fosfor elementi gaz haline geçemediği için atmosferde bulunmaz. Bu sebeple fosfor döngüsü karalardan sulara ve sulardan karalara olarak gerçekleşir. Fosfor için en büyük ana kaynaklar karasal kaya oluşumundaki ve okyanus diplerindeki tortul kayaçlardaki fosfat iyonları içeren fosfat tuzlarıdır.
Kanda PHOS Değer Aralığı Kaç Olmalı? Bu durum ulusal sağlık enstitülerine göre günlük olarak miktar değerini hesaplanmıştır. Ve bu sebepten dolayı yaş aralığına göre değişkenlik gösterir. Referans aralığının 100 mg-1250 mg arasında değişkenlik gösterebilen durumdur.
Vücutta fosforun yaklaşık %85'i kemiklerde ve dişlerde depolanırken kalan kısmı da kas dokusunda ve kanda bulunur. Fosfor kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan ikinci mineraldir. Diş minesi ve çene kemiğinde bulunan mineral düzeyinin yoğunluğunu ayarlayan fosfor, ağız ve diş sağlığının korunmasını destekler.
Organik fosfor bileşikleri asetilkolinesteraz (AChE) ve butirilkolinesteraz (psödokolinesteraz, BuCHe) gibi karboksilik ester hidrolazlar için oldukça güçlü inhibitörlerdir. Esas olarak böceklerin ve memelilerin sinir uçlarında asetilkolinesteraz enzimini fosforile ederek zehirlenmeye neden olurlar.
Böbrek yetmezliği geliştiğinde normal fizyoloji bozulmaktadır. 'Trade off' hipotezine göre kronik böbrek yetmezliği döneminde azalan glomerüler filtrasyon nedeniyle fosfor retansiyonu gelişir. Bunun sonucunda fizikokimyasal disekilibrium ile gelişen hipokalsemi, parathormon (PTH) salınımını artırır.
FOSFAT-EX, Kalsiyum diasetat içeren fosfat bağlayıcı bir ilaçtır ve böbrek yetmezliği nedeniyle özellikle düzenli hemodiyaliz alan hastalarda yüksek kan fosfat düzeyinin (hiperfosfatemi) tedavisinde kullanılır. FOSFAT-EX, 100 film tablet içeren kutuda kullanıma sunulmaktadır.
Daha çok fonksiyon kaybında kanda fosfor birikmeye başlar.Fosforun en önemli zararı damar kireçlenmeleridir. Bu diyaliz hastalarının ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Fosfor düzeyi bu grup hastalarda 3,5-5,5 mg/dl arasında tutulmalıdır.
Fosfor zor alınan bir elementtir. Bitkinin çiçeklenmesinden önce verilmelidir. Uygulamada Fosfor ile Magnezyum arasında doğru orantılı bir teşvik-uyarılma gözlenmektedir. Yani Fosfor fazla ise Magnezyum alımı da artmakta, Magnezyum alımının artması da fosfor alımını artırmaktadır.
Fosfor (P) idrar testi, idrarınızdaki fosfor seviyelerini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Fosfor, vücutta kemik ve diş sağlığını sürdürmek, enerji üretimi, hücresel iletişim ve diğer biyokimyasal süreçlerde önemli bir rol oynayan bir mineraldir.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Diyaliz hastalarında hiperparatiroidizmi önleyebilmek için, kan kalsiyum düzeyini yükseltmek, kan fosfor düzeyini düşürmek ve kan parathormon düzeyini istenilen değerler arasında tutmak gerekir. Bu amaçla tedavide kalsiyum desteği sağlayan fosfor bağlayıcı ilaçlar ve D vitamini tedavisi uygulanır.
6Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
Çiğ kuruyemişler, doğal hallerinde tüketildiği için besin değerlerini korur. Yani vitamin, mineral, protein ve lif bakımından zengindirler. Özellikle B vitaminleri, magnezyum, fosfor ve demir gibi mineraller açısından yüksektirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri