İzmir'in Urla ilçesinde makilik alanda çıkan yangın, ekiplerin müdahalesinin ardından kontrol altına alındı. Yangın dün akşam saatlerinde Zeytineli Mahallesi'nde bulunan makilik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle meydana geldi.
Demircili Mahallesindeki makilikte, saat 13.30 sıralarında yangın çıktı. Bölgeye 8 dakikada içinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 4 helikopter, 2 uçak, 15 arazöz, 4 su ikmal ve 3 dozer sevk edildi.
İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangını çıktı. Havadan ve karadan müdahaleyle yangın, kısmen kontrol altına alındı. Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor. Urla ilçesinin Ovacık Mahallesi yakınlarındaki ormanda, bugün saat 14.00 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.
İzmir'in Menderes ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Keler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Tahtalı Barajı havzasında geniş bir alana yayılan yangının sarp arazide etkili olması nedeniyle karadan ve havadan ekip sayısı artırıldı.
İzmir'in Urla ilçesi Kuşçular mahallesinde bugün saat 15.00 civarında başlayan orman yangını, hızlı ve yoğun müdahale ile kontrol altına alındı.
İlgili 31 soru bulundu
Arazi yapısı dağlık ve tepeliktir. Dağlar bozuk baltalık ormanlarla kaplıdır. Akdeniz ikliminin bütün özelliklerine sahip Urla'nın İzmir körfezinden Karaburun ve Foça açıklığının karşısında yer alması sonucu sürekli esinti olduğundan yaz ayları sıcak, kış ayları ılık ve yağışlıdır.
İtfaiye Türkçeye, söndürmek anlamına gelen Arapça kökenli itfa etmek sözcüğünden girmiştir. Yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü itfaiye çalışanlarına ise itfaiyeci denir.
Bunlar yanıcı madde, oksijen ve tutuşturucu kaynaktır. Tutuşma sıcaklığı (ısı), oksijen ve yanıcı madde (yakıt) yeterli miktarda bir araya gelirse yanma olayı meydana gelir. Yanmayı meydana getiren bu üç faktörün oluşturduğu üçgene “Yangın Üçgeni” denir. Bütün ormanlarda oksijen ve yanıcı madde bolca bulunmaktadır.
1 İzmir Yangını; İzmir'in, 15 Mayıs 1919-9 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunanlılar tarafından işgalinin ardından, 13 Eylül 1922'de başlayıp beş gün şehrin önemli bir kısmının (üçte ikisi) kül olmasıyla sonuçlanan olaydır.
Yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. İzmir-Menderes'e bağlı Keler Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.
İlçenin ismini nereden aldığına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Halk dilinde Latince ve Rumca bataklık-sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden ve Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi'nin komutanlarından İbrahim Beyin sefere çıkarken kendisine “Uğurola”, “Uğurlu geldi” demesinden üretildiği söylenmektedir.
Türkiye'de son bir haftada orta büyüklüğe varan deprem hareketliliği dikkat çekiyor. İzmir'de Urla açıklarında bu sabah da 3,7 büyüklüğünde deprem oldu.
Ege otlarının meşhur olduğu Urla mutfağında; kabak çiçeği dolması, enginar, Girit kabağı salatası, katmer, damat helvası, un kurabiyesi, kekik turşusu, patlıcan turşusu, kınalı bamya, oğlak dolması ve balık buğulama mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır.
Urla'da gezilecek yerler arasında; Urla İskelesi, Çeşmealtı, Limantepe, Sanat Sokağı, Urla Bağ Yolu, Bademler Köyü, Özbek Köyü, Malgaca Pazarı ve Güvendik Tepesi yer almaktadır. Urla tatilinde günübirlik ziyaret edebileceğiniz yerler arasında ise Seferihisar ilçesi ve Urla'ya bağlı olan Yassıca Adası yer almaktadır.
Komedyen ve oyuncu Ata Demirer'in Netflix'de yayınlanacak 8 bölümden oluşan “Bir İhtimal Daha Var” isimli dizinin çekimleri Urla'da gerçekleştirilecek.
Çaltıdere Mahallesi'nde saat 13.45'te çıkan orman yangınına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 uçak, 6 helikopter 21 arazöz ve çok sayıda yangın söndürme ekibi müdahale etti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa yangınının ekiplerin yoğun çabaları sonucunda kontrol altına alındığını duyurdu.
Antalya Manavgat'ta 2021'deki yangın Türkiye'nin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti. Alevler 7 kişiyi hayattan kopardı, 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. O felaketin üzerinden tam 2 yıl geçti.
Katolik Ruhani Reisler Kurulu Resmi Tarihçisi Dr. Rinaldo Marmara'nın ortaya koyduğu belgeler, 4 gün süren ve 10 bin kişinin ölümüne neden olan büyük yangına ilişkin bilinmeyenlere ışık tutuyor. Belgelere göre yangınları Yunan ve Ermeniler çıkardı.
Üç gün süren yangında kentin dörtte üçü kül oldu.
Nedenlerin başında yangına karşı önlemlerin alınmaması gelmektedir. Yangın elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, LPG tüpleri (evlerde kullanılan tüp gazları), kaynak işleri, patlayıcı parlayıcı maddelerin yeterince korunmaya alınmamasından doğmaktadır.
Sıcaklık 90 dakika sonra yaklaşık 1000 ºC ve üç saat sonra yaklaşık 1100 ºC'ye ulaşır. Yangınlarda, belirtilen sıcaklıklardan daha düşük veya özel durumlarda daha yüksek sıcaklıklar görülebilir. Bazı yangınlarda sıcaklığın 1500 ºC ila 1700 ºC'ye çıktığı olmuştur.
Burada yapabiliyorsanız gazı ve elektriği kesmeyi deneyin. Ardından 110 numaralı İtfaiye hattını arayın ve yardım çağırın. Yangın kibrit, mum, ocak alevi gibi bir kaynakla mobilya ve eşyaların tutuşması sonucu ortaya çıkmışsa ıslak bir battaniye ile üzerini örtmek, bolca su dökmek söndürme için faydalı olabilir.
Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.
İlk itfaiye teşkilâtının kuruluşu 1130 yılında şöyle başlamıştı: 1128 yılında Fransa- dan göçerek Istanbula gelip ihtida eden ve Gerçek Davut adını alan bir Fransız, ilk defa olarak bir tulumba yapmış ve bu tulumba 1130 yılında Tophane yangınında kullanılmış tır.
Kızarmış yağların etkisiyle meydana çıkan bu yangınların söndürülmesi için su kullanılmamaktadır. Suyun kullanılması patlamalara sebebiyet verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri