Üçler kuralı nedir? Üçler kuralı, nesnenizi bir görüntünün sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirmeyi ve kalan üçte ikiyi boş bırakmayı söyleyen bir kompozisyon kılavuzudur.
Altın oran kuralı, neredeyse her fotoğrafçının tartışmasız kabul ettiği bir kuraldır. Çerçeveyi, yatayda ve dikeyde 3'er bölüm olmak üzere dokuz eşit parçaya bölen dört çizgi düşünün. 1/3 kuralı, bu çizgilere veya çizgilerin kesiştiği noktalara, sahnenizdeki ana öğeyi veya ana konuları konumlandırmanızı önerir.
Fotoğrafçılar açısından temel teknikler arasında yer alan 1/3 kuralı ile kadraj yatay ve dikey olarak parçalara bölünür. Bölünen bu parçalar birbirine eşittir ve 3 bölümden oluşur. Toplamda 9 eşit kutucuk içerisine fotoğraflanmak istenen görsel unsurlar yerleştirilir.
Fotoğrafta Uyum Nedir? Kadrajda bulunan ögelerin birbirlerini tamamlamalarına, anlam oluşumuna katkıda bulunmalarına uyum deriz. Bu uyum çoğu zaman hareket, biçim, renk ve ton değerleri olur. Benzer ögelerin yanyana kullanılması fotoğrafın gücünü arttırabilmektedir.
Denge, ritim, uyum, derinlik gibi unsurlar fotoğrafta kompozisyonu oluşturur. İyi bir kompozisyon oluşturmak için görüntülerin belirli bir düzene göre ayrıştırılması, birbirlerine göre orantılanması ve düzenlenmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Altın oran, doğadan matematiğe ve sanata kadar pek çok alanda gözlenen ve uygulanan geometrik orandır. Yaklaşık olarak 1.618 sayısına eşittir. Doğada göze hoş gelen birçok nesne bu orana uyduğu için, altın oran aynı zamanda estetiğin matematiksel ölçüsü olarak da değerlendirilmektedir.
Bunlar: NOKTA, ÇİZGİ, LEKE-YÜZEY, DOKU, RENK, BİÇİM, ÖLÇÜ, TON (IŞIK-GÖLGE), ARALIK (ESPAS), YÖN öğeleridir.
Fotoğrafta denge; kadrajdaki öğelerin eşit görsel ağırlıkta düzenlenmesiyle elde edilir. Bir öğrenin görsel ağırlığı dikkat çekmesi ile doğru orantılıdır. Örneğin fotoğrafta ön planda, daha büyük, daha parlak bir öğe, diğerlerine oranla daha fazla dikkat çeker.
Fotoğrafta belirginliği sağlayan öğeleri şu alt başlıklarda görebiliriz. Işık, Doku, Ritim, Armoni, Kontrast, Perspektif, Netlik, Hareket, Zamanlama ve yardımcı aksesuarlar olan Efekt Filtreleri.
Eğer bir ölçüde büyük alan veya parça ile küçük alan veya parçanın birbirleriyle oranı 1.618 ölçüsüyle örtüşüyorsa o altın oran özelliği taşımaktadır. Altın Oran, pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1,618033988749894...'tür. Altın oranın gösterilmesi için kullanılan sembol, Fi yani Φ'dir.
Örnek: Sınıfımızda 12 kız öğrenci ve 15 erkek öğrenci varsa kız öğrenci sayısının erkek öğrenci sayısına oranı 'tir. Bu oran “ ” , “ 3:5” veya “3'ün 5'e oranı” olarak ifade edilebilir.
İlk olarak yüzün uzunluğu ile genişliği arasında 1.618'lik oran olmalıdır. İkinci olarak burun uzunluğu ve dudaklar ile kaşlar arasındaki mesafe bu orana uymalıdır. Üçüncü olarak çene ucu ile kaşların birleştiği yer arasındaki mesafe üzerinden yüzün uzunluğu ölçülür.
Görsel sanatlarda oran; «parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri» olarak ifade edilmektedir (TDK). Kısaca; oranı iki büyüklük arasındaki karşılaştırma, orantıyı ise iki oran arasındaki karşılaştırma diyebiliriz.
Altın oran, bir bütünün parçaları arasındaki ilginç bir oran bağıntısıdır. Matematikçiler bunu şöyle söyler: İki sayının toplamını büyük sayıya böldüğünüzde çıkan oran ile büyük sayının küçük sayıya oranı birbirine eşitse, buna altın oran denir.
Son yıllarda ürün ve moda fotoğrafçılığı alanlarında kullanılan altın oran; portre, manzara, makro ve seyahat fotoğrafçılığının olmazsa olmazıdır. Altın oran kuralı, kadrajı çizgilere böldükten sonra konunun en iyi anlatılmış halini karşımıza çıkardığı için beğenilen fotoğraflar çekmeyi sağlar.
Bakış Yönü:
Konunun etrafında dolaşırken seçeceğimiz bakış yönü formların en okunaklı göründüğü ya da olayın en etkili olarak okunabildiği yön olmalıdır.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
Keskinlik netliğe karşı
Netlik bir fotoğraftaki ana konunun net olarak görünmesidir. Keskinlik ise bu net görünen konunun detayının ne kadar görüntülendiğidir. Her iki kavram da birbiri ile ilgilidir ve netlik olmadan keskinlik, keskinlik olmadan netlik olmaz.
Kontrast en basit anlamda bir fotoğraftaki en aydınlık alan ile en karanlık alan arasındaki poz farkıdır. En aydınlık alan ile en karanlık alan arasındaki poz farkı ne kadar büyükse yüksek kontrastlı bir fotoğraf, eğer bu değer düşükse düşük kontrastlı bir fotoğraf denilebilir.
Fotoğrafın oluşabilmesi için de ışık gereklidir. Işık dalgaları frekans, şiddet ve polarite olarak 3 önemli özelliği içinde barındırır. Frekans özelliğini gözümüz renk olarak algılar, şiddet özelliğini parlaklık olarak algılar, polarite özelliği ise normal şartlarda insan gözüyle algılanamaz.
1 – Çizgiler: Çizgiler, görsel kompozisyonun en temel unsurlarından. Doğada çizgiler kendiliğinden oluşur ve bunu görmek fotoğrafçının esas görevidir. Örneğin yukarıya doğru uzanmış bir ağaç dikey çizgi çizerken, ufuk çizgisi yatay çizgi çizer, veya yine bir ağaç dalı diagonel çizgi çizer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri