Fotoğraf, gelişim sürecinden günümüze kadar bir kanıt olarak görev yaparak görsel bir hafıza oluşturmaktadır. Özellikle yazılı basında fotoğraf kullanımı, 17. yüzyıldan günümüze kadar en önemli iletişim aracı olarak bugün hem geleneksel hem de internet gazeteciliğinde yerini ve değerini korumaktadır.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
1885'lerden sonra dergi ve gazetelerde fotoğraf kullanılmaya başlanır.
Görsel İletişim Araçları:
Günümüzde kullanılan görsel iletişim araçlarına örnekler verecek olursak; kitaplar, süreli yayınlar, televizyon, afişler, broşürler, internet, cep telefonu en sık kullanılan araçlar olarak değerlendirilebilir.
KİTLE İLETİŞİMİNİN ÖZELLİKLERİ
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
İlgili 16 soru bulundu
Kitle iletişim araçları adı verilen basın, radyo, televizyon, sinema filmleri, video ve ses bantları ile yapılan her türlü yayınlan kapsar.
Günümüzün en yaygın şekilde kullanılan kitle iletişim aracı da şüphesiz internet. İnternet üzerinde yapılan dijital pazarlama çalışmaları, hızla geniş kitlelere ulaşılmasını sağlamaktadır. Bahsettiğimiz gibi internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber internet içeriklerine erişim kolaylaştı.
Kitle iletişim araçlarının amacı, düşünce, fikir ve haberleri çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşmaktadır. Başlıca kitle iletişim araçları; gazete, dergi, radyo, televizyon, internet, mektup, telgraf, telsiz vb.dir. İlkçağlarda duman, posta güvercini, davul vs. dir.
Tarihsel dönemler boyunca iletişim yöntemleri, insan topluluklarının ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Bilinen en eski iletişim araçlarından olan ve kil tabletlere yazılan Piktograf yazı Sümerler tarafından M.Ö 3500 yılında keşfedilmişti.
Etkili Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Televizyon
Televizyon 20. yüzyılın en önemli kitle iletişim araçlarından biridir. Tüm kitle iletişim araçlarının özellikleri ayrı ayrı incelendiğinde televizyon yapısı gereği diğerlerinden oldukça farklı bir yerde konumlandırılır.
Türkçeye 1980li yıllardan sonra giren medya kelimesi, “kitle iletişim araçları” ifadesi ile anılır ve gazete, radyo, televizyon, internet vb araçların tümünü kapsar. Kitle iletişim araçları farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen genel olarak “kitlesel bir boyutta ileti dağıtabilen araçlar”dır (1).
Kitle iletişim aracı denince tabi ki cep telefonu bilgisayar, gazete, internet başlıca aklıma gelen kavramlardır (Y2, E).
Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak, teknolojik iletişim araçları nelerdir sorusunun yanıtlarını vermeye şu şekilde başlayabiliriz: fotokopi, matbaa, yazıcı, DVD, VCD, CD-ROM, amplifikatör, video projektör… Ancak, teknolojik iletişim araçları sadece bunlarla sınırlı değildir.
Kitle iletişim araçları kavramı esas olarak gazete, TV ve radyoya gönderme yapmakla birlikte, sinema, tiyatro, kitap ve dergileri de kapsamaktadır.
Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) internetin, düşüncelerin ifadesini sağlayan ve bünyesinde diğer kitle iletişim araçlarından farklı özellikler taşıyan kitle iletişim araçlarından biri olduğunu kabul etmektedir.
Kitle iletişim araçlarına örnek olarak; televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibi örnekler verebiliriz.
Kitle iletişim araçları geçmişe oranla daha çok çeşitlenmiştir. Toplum tarafından; 'Her tür basımı yapılan yayın (Gazete, Dergi, Kitap vb.), Radyo, Televizyon, Tiyatro, Sinema ve Sosyal Medya' gibi kitle iletişim araçları kullanılmaktadır.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
İletişim, iki kişi arasından olabileceği gibi ikiden fazla kişi arasında da gerçekleşebilir. İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri