Azami yüklü ağırlık, özellikle yük taşımacılığı için kullanılan araçlarda, aracın herhangi bir sorun yaşanmaksızın güvenle taşıyabileceği ağırlığın miktarına verilen isimdir.
Tip etiketi bir otomobilin üzerinde bulunması zorunlu etiketlerdendir. Bu etiket üzerinde şasi numarası, araç tipi, azami yüklü ağırlık, katar ağırlığı, dingil kapasiteleri vb. teknik bilgiler yazılıdır. Bu etiket kapı direklerinde, motor bölümünde veya nadir de olsa bagaj bölümünde olabilir.
Aracın azami yük ağırlığı ele alınmak suretiyle Katar ağırlığı hesaplanır. Bu durum ruhsat bilgileri içerisinde bulunmaktadır. Böylece aracın azami yük ağırlığı ile birlikte araçta bulunan ağırlığın toplamı ele alınır. Bunun üzerine standart bir yapının da eklenmesi ile beraber katar ağırlığı ortaya çıkarır.
Örneğin: Azami Yüklü Ağırlığı 3500 Kg olan bir kamyonetin fazla yük toleransı 631,25 kg dir.Böyle bir araç denetim istasyonunda kantara çıktığında kantardaki ağırlığı 4.131,25 kg den fazla gelir ise bu araca Azami Yüklü Ağırlığını geçtiği ölçüde ceza uygulanacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
10- Kamyonet: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır. 11- Kamyon: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır.
Dört Dingilli Taşıtlar: 36 ton, Yarı Römork Dingil Grubu Ağırlığı 20 tonluk Taşıtlar: 38 ton, Beş ve Beşten Daha Fazla Dingilli Yarı Römorklu ve Römorklu Katar: 40 ton, Yarı Römorklu Konteyner Taşıyan Taşıtlar: 44 ton olacak şekilde belirtilmiştir.
Tonaj hesaplama formülü
Ağırlık kontrollerinde aracın azami yüklü ağırlığına bakılır. Her aracın azami yüklü ağırlığı, ruhsat bilgilerinde yer alır. Tonaj hesaplama formülü şu şekilde yapılabilir. Tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının 3.75'i + aracın azami yüklü ağırlığı + 500 kg olarak düşünülebilir.
j) Taşıma sınırı: Bir aracın güvenle taşıyabileceği, en çok yük ağırlığı veya yolcu ve hizmetli sayısını, ifade eder.
Dingil yükü tek dingilde en çok 10 tondur. Tahrikli dingilde ise en çok 11,5 tondur. 2 dingilli motorlu araçlarda ve römorklarda azami ağırlık 18 ton 3 dingilli motorlu araçlarda 25 tondur.
16) Kamyon: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3.5 tondan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır. 17) Kamyonet: Azami yüklü ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır.
4) Kamyonet: (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.
Taşıma kapasitesi bir vasıtanın taşıyabileceği maksimum yük kapasitesini ifade eder. Otomobillerde boş ağırlık üzerine tam dolu durumda depo ağırları, koltuk sayısı kadar insan (ort. 70 kg) ve maksimum bagaj kapasitesi eklenrek hesaplanır. Özet olarak, bir otomobilin yürüyen aksamının kaldırabileceği azami ağırlıktır.
seyredebilecek ağırlıklar belirtilmiştir. 2918 sayılı KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNUN 65. maddesi uyarınca araçların “Ağırlık ve Boyut Kontrolü” yapılmaktadır. Azami Yükseklik 4.00 metredir.
Kamyonet ve Kamyonların Yük Kapasitesi
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
AF: Çok amaçlı araç (SUV) AA'dan AC'ye kadar belirtilenlerin dışındaki, yolcu ve onların bagaj veya yüklerinin tek bir bölmede taşıması amaçlanan ve motorlu araçlar ve römorkları tip onayı yönetmeliğindeki şartları taşıyan motorlu araçlardır.
Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet). Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonete panelvan denir.
25) Gabari: Araçların yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini temin amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçülerdir.
Cezası ne kadar ? Gabari dışı yük yüklemek, taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirmek, 65/1-g-yük gönderenler trafik cezası 1834 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Tır tipleri yasal olarak maksimum 25 ton kapasiteye sahip olabilir. ISO standartları gereğince, konteynerler ile beraber yüklenen tırların toplam ağırlıkları 44 tondan daha fazla olamaz. Römorklarda ise maksimum 40 ton ağırlığa kadar izin vardır.
Bir lastiğin kilogram cinsinden yük taşıma kapasitesini hesaplamak için, pound cinsinden yük derecesini 2,2'ye bölmeniz gerekir. Örneğin, bir lastiğin taşıma kapasitesi 1.389 pound ise, kilogram cinsinden yük taşıma kapasitesi yaklaşık 630 kilogram (1.389 / 2.2) olur.
Tonaj hesaplama formülü şu şekildedir. Tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının yüzde 3,75'i + azami yüklü ağırlığı + 500 kg olarak belirlenmiştir.
Eğer istiap haddini aşarsanız ödeyeceğiniz ceza miktarı aşağıdaki gibidir: %5 – %10 arası: Bu seviyelerde bir yük aşımı olursa araca 639 Türk Lirası cezai işlem uygulanır ve araç yola devam eder. %10 – %15 arası:Bu seviyelerde bir yük aşımı olursa araca 1279 Türk Lirası cezai işlem uygulanır ve araç yola devam eder.
Genel Şartlar B.4 maddesi (e) bendinde de “yetkili makamlarca tespit edilmiş olan istiap haddinden fazla yolcu veya yük taşınması” rücu nedenleri arasında yer almış ise de, Yargıtay kararlarına göre, sırf yükleme (istiap) sınırının aşılmış olması, sigortacıya dönme (rücu) hakkı vermez.
Yük taşımacılığı yapan araçlar, herhangi bir nedenden ötürü kaza yaptıklarında, eğer istiap haddinden fazla yük taşıyorsa, kaza kasko şirketi tarafından teminat dışı bırakılır. Ruhsatta belirtilen istiap haddinden fazla olan yük kazaya sebebiyet vermese de sigorta şirketleri bu aşımı teminat dışı olarak değerlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri