Renk derinliği veya bit derinliği, bit eşlemli bir görüntü veya video framebuffer arabelleğindeki tek bir pikselin rengini belirtmek için kullanılan bit sayısı veya tek bir pikselin her renk bileşeni için kullanılan bit sayısıdır.
Görüntüyü oluşturan her bir noktacığın (piksel) alabileceği renk aralığı ne kadar fazla ise o noktacık da renk havuzunda gerçeğe daha yakın bir renk alacaktır. Buna renk derinliği denir. Genelde “ bit ” olarak ifade edilir.
0-bit ve 1-bit iki renge eşittir; açık ve kapalı, beyaz ve siyah, yani arada üçüncü bir ton yoktur. Bit sayısı 2'ye(2-bit) çıktığında, renk sayısı da iki katına çıkar, yani 4 renk anlamına gelir. Günümüzde 8-bit paneller yaygın olarak kullanılıyor, 8-bit 256 renge eşittir.
10-bit renk derinliği, renk skalasını 16,8 milyondan 1,06 trilyon renge çıkarmakta. HD görüntü için, üretilen içeriğin REC-709 renk uzayı ile uyumlu olması ve genel olarak 8-bit derinliğe sahip olması yeterlidir. Yine de canlı yayın yapımcılarının 10-bit görüntü ile çalışmasının çeşitli sebepleri de bulunmaktadır.
Teknik olarak bahsedecek olursak 8 bit teriminin ekrandaki 1 pikselin depolayabileceği maksimum veri (data) miktarının 8 bit'e karşılık geldiğini belirtmek amacıyla kullanıldığını söyleyebiliriz. Buna karşılık olarak 8 bit'te bir piksel en fazla 256 renkten birine sahip olabilir ve daha fazlasını depolayamaz.
İlgili 23 soru bulundu
8 bit - 16,7 milyon renk. 10 bit - 1,07 milyar renk.
Renk derinliği veya bit derinliği, bit eşlemli bir görüntü veya video framebuffer arabelleğindeki tek bir pikselin rengini belirtmek için kullanılan bit sayısı veya tek bir pikselin her renk bileşeni için kullanılan bit sayısıdır.
Görselde piksel başına düşen, renk bilgisine bit denir. Renk derinliği ne kadar artarsa her pikselin alabileceği renk sayısıda yüksek olur. Renklerin geçiş yumuşaklığını da büyük farklar yaratır ve görselin kaliteside artar.
RGB, farklı renkler oluşturmak için karıştırılabilen üç farklı tona sahip ışık anlamına gelir. Kırmızı, yeşil ve mavi ışığı birleştirmek; televizyonlar, bilgisayar monitörleri ve akıllı telefon ekranları gibi ekranlarda renkli görüntüler üretmenin standart yöntemidir.
Yani 1 bit; bu 1'ler veya 0'lardan bir tanesini temsil eden ölçü birimidir. Kullandığımız tüm yazılımlar ve veriler aslında bu 1'ler ve 0'lardan oluşur. Bu ön eklerin her biri 10 ve katlarını temsil eder. 1 Mbit, 1.000.000 bit yani 10 6'ya, Kbit 10 3 bit ve Gbit 10 9 bit'e karşılık gelir.
16 bit örnekleme 65.536 ayrı ses seviyesinden oluşabiliyor. 24 bit örnekleme ise bunun tam 256 katı, yani 16.777.216 ayrı ses seviyesinden oluşuyor. Muazzam bir fark bu. Yani ses çok daha geniş bir dinamik aralıkta tekrar canlandırılıyor.
Yetişkin bir saç biti, grimsi renkli, yaklaşık 1 ile 2 mm boyutlarındadır. Bir bit yaklaşık 2 ile 4 hafta yaşar. Yumurtalarına sirke adı verilir. Sirkeler; gri, sarımsı veya bej renkli ve bir kum tanesi büyüklüğündeki olurlar.
Programlama ve haberleşmede, bir bit bilgi depolama ve haberleşme veya bağlantının en küçük ve temel ünitesidir. Bir cihaz ya da fiziksel bir sistem tarafından depolanabilecek bilginin maksimum değeri normal olarak sadece 2 farklı şekilde bulunabilir.
8 bit, 16 bit tabirleri yıllar önce çıkan 8 bit işlemcili (Famicom,Nes) ve 16 bit işlemcili (Nec,Hudsons) konsollar ile kültüre yerleşmiş tabirlerdir. O aletlerin ve daha sonraki makinaların kullandıkları işlemcileri ifade etmektedir.
Dahili Bellek (RAM) Gereksinimi
Dizüstü bilgisayarınızda Photoshop ve InDesign gibi zorlu programları çalıştırmak istiyorsanız, en az 8 GB RAM gereklidir.
Adobe Photoshop bilgisayara indirmek için bilgisayarın minimum 8 GB Ram'e sahip olması gerekir. Ayrıca Adobe Photoshop programını indirmek için bilgisayarda en az 5 GB kullanılmayan alan olması gereklidir.
Özetlersek, fotoğraf makinamızın RAW olarak tanımlanan bit renk derinliği tam kullanmak istiyorsak Photoshop'da fotoğrafı işlerken RAW > JPEG dönüşümünü 16 bit tercihi ile yapmak daha iyi olacaktır.
3- bit lik bir sistem ile okuduğumuzda ise 8 (23) farklı sayı okuyabiliriz. Bunu 12 bit'e çevirdiğimizde 4096 (212) farklı değer, 16-bit dediğimizde ise 65536 (216) farklı değer okuyabiliriz. sonuç olarak çözünürlük değerimiz ne kadar yükselirse değişimleri o kadar hassas görebiliriz.
Genel olarak, baskı dokümanlarını bastırırken 300 dpi tercih edilir. Aynı şekilde kartvizit gibi baskı ürünlerinde 300 ile 400 dpi arasında bir çözünürlük kullanılabilir. Genellikle, 1200 gibi çok yüksek bir DPI sadece profesyonel fotoğrafçılık veya büyük reklam görselleri için kullanılır.
4:2:2 de ise üst sıradaki pikseller ilk ve ikinci 2 li pikseller, 2 ayrı renge alt sıradaki 2 li pikseller ise 2 ayrı renge sahiptir. 4:2:0 'da ise ilk sıradaki 2 piksel altta ve üstte aynı renklere sahiptir.
Sayısal görüntünün her bir pikselinin sahip olduğu parlaklık değeri gri seviyeler olarak adlandırılır. Her bir pikseldeki parlaklık değerinin kodlandığı bit sayısına göre gri seviye aralığı belirlenir. Gri seviye sınırlarında iki renk vardır, siyah ve beyaz.
ÇÖZÜNÜRLÜK NEDİR? Bir etkin maddenin bir çözücünün birim hacminde normal şartlar altında ve belirli bir sıcaklık değerinde çözünebildiği maksimum miktarına “Çözünürlük” veya “Doygunluk Konsantrasyonu” denir.
Uygulamada yaygın olarak kullanılan gri-ton görüntülerin gri seviye anlamında tam parlaklık değeri 255 olup, bu değer beyaz renge karşı düşer. Yani, bu tip görüntülerin pikselleri G = {0, 1, 2,…, 255} gri seviye aralığında olmak üzere 256 farklı değer alabilir ve sonuç olarak her bir piksel m = 8 bit ile temsil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri