Sesin bu özelliğine sesin şiddeti denir. Her ses insan kulağı tarafından duyulamayabilir. Kimi zaman bizim duyamadığımız şiddetteki sesleri köpek, balina ve yarasa gibi bazı hayvanlar duyabilmektedir. Sonar ve ultrason gibi aletler de ses dalgalarının yayılması esasını kullanarak çalışmaktadır.
İnsanlar tüm sesleri duyamaz. Dahası, ses frekans aralığındaki büyük bir bölümü işitemezler. Görebildiğimiz dalga boyu aralığının, ışık tayfının çok dar bir kısmına karşılık gelmesi gibi, duymamızın mümkün oluğu dalga boyu aralığı da kısıtlıdır.
Ultrasonik ses insan kulağının duymayacağı kadar yüksek ses frekanslarına denir. 20 kHZ üzeri ses frekansları bu kapsama girer. Aslında ultralığını onu duyamıyor oluşumuz veriyor.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Sualtı sesi karadan 4,3 kat daha hızlı hareket eder, ancak kelimeler ve gürültünün yönü bozulur. Ancak yine de sesi yakalayabiliriz. Bunun nedeni, tüm su kütlelerinde sesin doğrudan kulak memenizin arkasındaki kafatasının mastoid kemiğine gitmesidir. Esasen kafatasını bir kulak olarak kullanır!
İlgili 37 soru bulundu
Her ses insan kulağı tarafından duyulamayabilir. Kimi zaman bizim duyamadığımız şiddetteki sesleri köpek, balina ve yarasa gibi bazı hayvanlar duyabilmektedir. Sonar ve ultrason gibi aletler de ses dalgalarının yayılması esasını kullanarak çalışmaktadır.
Hava yardımıyla dış kulaktan gelen sesi titreşimsel olarak iç kulağa iletir. Konuştuğumuzda hem kendi sesimizi hem de havada oluşan yansımasını duyarız. Ses tellerinden çıkan titreşimler üç küçük kemikçiği yok sayarak direkt iç kulağa ulaşır. Sesimizi normalden daha düşük tonla duymamız da bundan dolayıdır.
Erişkinlerde Ses Tellerinin Temel Frekansı
Erişkin bir erkekte ses telleri konuşma sırasında yaklaşık 100-140 kez titreşirken, kadınlar için bu aralık yaklaşık 200-240 Hz'dir.
0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
İnsan kulağının hissedebileceği en az ses şiddeti 1 desibeldir. İnsan kulağının tahammül edeceği maksimum ses şiddeti 10-4 Watt / cm2 olup 120 desibele eşittir.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
12.000 Hz: Vasat düzeyde duyma becerisidir. 11.000 Hz: Zayıf duyma becerisidir. 10.000 Hz: Yaşlı insanların sahip olduğu duyma becerisidir. 8.000 Hz: Yaşlı savaş gazilerinde görülen körelmiş duyma becerisidir.
b) Erkek konuşmaları ses frekans değeri : 100-8500 Hz, c) Kadın konuşmaları ses frekans değeri : 150-10000 Hz. Erkekler daha bas seslere inebilir, kadınlar ise daha tiz seslere çıkabilirler. İnsan kulağının en hassas olduğu bölge (Tetik Bölgesi olarak da adlandırılır). 1000 ve 5000 Hz arasındaki frekans değerleridir.
Normal bir insanın sesleri işitme frekans aralığı da yakla- şık olarak 16 Hz ile 16.000 Hz (16 kilohertz) arasındadır (Talbot-Smith 1997:1-2). Fakat sağlıklı ve genç bir insanın kulağı 20Hz ile 20.000Hz arasındaki frekans aralığındaki sesleri işitebilir. İnsan yaşı ilerledikçe kulağı- nın işitme alanı 16.000Hz'e düşer.
Öncelikle ses kaydından çıkan sesle konuştuğunuzda çıkan ses beyne farklı olarak iletiliyor. Ses kaydını dinlerken ses hava yoluyla kulağa geliyor. Buna 'hava iletimi' adı veriliyor. Ses kulak zarını ve küçük kulak kemiklerini titreştiriyor.
Kendi sesimiz hem dışarıdan hem de kendi içimizden duyduğumuz bir sesin karışımı. Bu da sesimizin çok daha derin ve zengin olmasını sağlıyor. İki ses karşılaştırıldığında dışarıya çıkan sesin daha ince ve daha yüksek perdeye sahip olduğunu görüyoruz.
Namlu ucu patlaması, merminin silah ucundan fırlatılması için kullanılan patlama sonucunda namlu doğrultusunda oluşan ses dalgalarıdır. Bu ses dalgasının süresi 3-5 ms arasındadır.
Göz kırpınca zaman duruyor. Ses, gaz ortamında en çok 194 dB seviyesine çıkabilirken, bu değer su altında 270 dB'ye kadar yükselebiliyor.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir.
Kimi söylentilere göre kalbin doğal atış frekansıdır 432 hertz. Daha radikal görüşlere göre bu frekans bizi huzura ulaştırır ve çakralarımızı açar. 432 hertz daha huzur verici, daha kapsayıcıdır. Bazı kişiler sadece bu yüzden 432 hertz'lik sinyaller dinleyerek meditasyon yapıyor.
Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için, sesin vücut içinde iletilen bileşeni duyulamıyor. Bu yüzden kayıt cihazından dinlenilen ses, sahibine farklı geliyor.
Cevap : Bireylerde ses kalınlaşması ergenlik döneminde genellikle 13 ila 14 yaşlarında iken gerçekleşmektedir. Kişi 15 yaşını doldurduğunda ses tonu belirli düzeyde oturmaktadır.
İnsan beyni belirli işlevlere sahip birkaç bölümden oluşur ve konuşmamızı sağlayan bölüme de Broca Alanı deniyor. Araştırmalarda yüksek sesle konuşurken aktif olan bu alan içimizden konuştuğumuz zaman da aktif oluyor hatta yüksek sesle konuşurken kullandığımız gırtlağımız da içimizden konuştuğumuzda aktif oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri