Obtüratör, fotoğraf filmine düşürülecek ışık miktarını ayarlamadaki iki değişkenden biridir. Diyafram ve obtüratör fotoğrafta iki temel ayardır. Diyafram, makineye giren ışık ışınlarının geçtiği dairenin çapını belirtirken, obtüratör hızı ise filmin ışığa ne kadar süre maruz kalacağını belirler.
Bu sayı 0'dan başlar ve fotoğraf çekildikçe artar. Shutter sayısının fazla olması özellikle ikinci el kamera alırken pek istenilen bir özellik değilken, bu rakamın 10.000'de olması tercih edilir, maksimum 20.000 olmalıdır.
Shutter yani perde süresi, görüntü algılayıcısının (sensör) üzerine düşecek ışığın süresini belirler. Algılayıcı ile diyafram arasındaki perde görevini görüyor da diyebiliriz. Belirli bir süre boyunca açık kalır ve kapanır, bu sürede de lensten süzülen ışık algılayıcı üzerine yansıtılır.
Shutter sayısı, fotoğraf makinesinde deklanşör butonuna kaç kere basıldığını gösterir.
MyShutterCount veya CameraShutterCount WEB adresinden shutter (Perde) sayısı yani çektiğiniz fotoğraf sayısını öğrenebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Shutter sayısı kameranın ömrünü gösteren ifade olduğunu açıkladık fakat Shutter sayısının sınırı geçmesi durumunda makinenizin bozulacağı anlamına gelmez. Makineniz çalışmaya devam eder fakat eskisi gibi net bir şekilde çekim yapmaz.
Enstantane/shutter değeri, seçilen fps değerinin 2 katı veya 2 katı civarındaki en uygun değer olmalıdır.
Aynı şekilde Nikon D3000 fotoğraf makinesinin teorikteki ömrü ise 100, Canon 600D'nin ise 150 bindir.
Gövdelerinde büyük bir ayna kutusu olmadığı için aynasız modeller DSLR muadillerine göre daha kompakt fotoğraf makineleridir. Ayrıca orta kısımda bir ayna olmadığından makinenin lensi sensöre daha yakındır ve bu da görüntü kalitesini daha iyi hale getirebilir.
Canon fotoğraf makinelerinin shutter sayısını elde ettiğiniz fotoğraflardan eos info programı ile öğrenebilirsiniz. Ücretsiz olan EOS info programını makinenizi bilgisayara bağlayarak kullanabiliyorsunuz. EOS info programını buradan indirebilirsiniz.
Diyafram açıklığının boyutundan etkilenen, fotoğraf makinesine giren ışık miktarı f değeri ile ifade edilir. Bazı sabit standart f değerleri (F2, F2.8, F4, F5.6 ve F8 gibi) mevcuttur. F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
Deklanşör (Fransızca: déclencheur), fotoğraf makinesi, kamera gibi optik aygıtlarda, fotoğraf veya film çekmek için basılan düğmedir. Deklanşöre basıldığında, obtüratör açılarak filmin ışıklanması sağlanmış olur.
Shutter yani örtücü hızı diyafram açıklığından geçen ışığın ne kadar süre ile ışığa duyarlı yüzeye ( film veya sensör ) geçmesine izin vereceğimizi belirlemeye yarar.
Fakat araştırmalarıma göre bir yol buldum. https://www.apotelyt.com/camera-exif/shutter-count-finder . Bu siteye tıklayarak ve sayfanın ortalarındaki yükle kısmına fotoğraf yükleyerek fuji shutter sayısı nı öğrenebilirler.
Shutter, sensör (analog'da ise film) ile ışığın buluşarak pozlama yapılmasını düzenleyen mekanizmadır. Analog video kameralarda bu mekanizma tamamen mekaniktir. Diyelim ki 1 saniyede 24 kare olacaksa, aynalı shutter sistemi, bir saniye içinde filmin 24 karesini ayrı ayrı ışıkla buluşturmak üzere dizayn edilmiştir.
Nikon gövde olarak Canon'a göre daha ağır ve daha sağlam bir gövdeye sahiptir. Nikon'un her koşulda fotoğraf çekme özelliği Canon'a göre daha elverişli diyebiliriz. Nikon fotoğraf makinesi lensleri Canon'a göre daha kaliteli olmakla beraber ağırlığı dengelidir ve uzun kullanımdan sonra gevşeme yapmaz.
SLR fotoğraf makinesi ve DSLR'ler arasındaki en önemli fark ise sensörleridir. SLR kameralar esasen çok yönlü analog/film kameralardır ve ondan önceki "D" harfi (sadece "dijital" anlamına gelir) dijital sensörlü SLR'lerin geliştirilmesinin ardından eklenmiştir.
DSLR terimi, digital single lens reflex camera (dijital tek lens yansımalı fotoğraf makinesi) anlamına gelir.
Canon EOS 600D 7 Şubat 2011 tarihinde Canon tarafından piyasaya sürülen 18.0 megapiksel DSLR (Digital Single-Lens Reflex-Sayısal Tek Mercek Yansımalı) dijital fotoğraf makinesi.
İlk defa DSLR makineyle çekim yapacaklar için özel olarak tasarlanan Canon 600D fotoğraf makinesi, giriş seviyesi bir cihazdır. Bununla birlikte farklı lenslerle geliştirilebilme özelliğine de sahiptir.
APS-C boyutlu, yeni nesil 24,2 megapiksel sensör, zorlu koşullarda bile muhteşem ayrıntılar yakalar. EOS 800D'nin kullanımı, saniyede 6 kare hızında sürekli çekim ve dünyayı gerçek zamanlı olarak gösteren parlak optik vizör ile son derece hızlıdır.
“Örtücü Hızı” kelimesinin yanı sıra terimin İngilizcesi “Shutter Speed” tamlaması da kullanılmaktadır. Örtücü, konudan yansıyan ve lensten geçip fotoğraf makinesi içinde 45 derece açıyla duran ayna üzerine gelen ışınların, ne kadar süre sensör yüzeyinde kalacağını kontrol eden düzenektir.
4:3, bazı bilgisayar monitörlerinde, TV'lerde ve dijital kameralarda kullanılan en-boy oranıdır. Bu oran, ekranı dolduracak fotoğraflar oluşturuyorsanız fotoğraf veya film çekmek için mükemmel bir en boy oranıdır.
DSLR kameralar ile kaliteli videolar çekilebilir fakat bu cihazlar ses kaydı konuunda video kadar iyi değildirler. Bu konuda tecrübeli birine de danışsanız, ses için bütçe ayırmanız gerektiğini söyleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri