2) FOTOLİYAZ (PHOTOLYASE) DNA ONARIM MEKANIZMASI: Fotoliyaz enzimi güneş ışığındakı mor ötesi ışınların DNA'da yaptığı timin dimeri denen tahribatı onarır. Enzimin ilginç bir yönü mor/mavi ışık enerjisini kimyasal enerjiye çevirmesidir. Biyokimyada bilinen binlerce enzimden ışık enerjisini kullanan tek enzimdir.
Cevap: Eğer DNA'nın karşısı boş ise ve orada Adenin var ise çekirdekte olan ve gereksiz bir timin'i karşısına verir ve böylece DNA onarılmı olur fakat DNA eksik ise yani bir kısmı olmadığı gibi diğer kısmı da yoksa bu DNA onarılamaz.
DNA hasarı ikileşme sırasında tamir edilemezse mutasyona ve sonuç olarak genomik kararsızlığa, kanser ve yaşlanmaya neden olur.
Sancar, bakteri hücresi içindeki kromozomun UV ışınlarının etkisiyle yok edilip plazmidin sağlam bir şekilde hücre içinde bırakıldığı Maxicell yöntemini geliştirdi. Bu sayede, plazmide aktarılan genler ve bunların protein ürünleri bakterinin kendi genleri ve proteinleri araya karışmadan incelenebilir hale geldi.
İlk adımda DNA tamir enzimleri hatalı bölgeyi tespit eder ve nükleaz enzimiyle hatalı nükleotitler çıkartılır. DNA Polimeraz enzimi hatalı olan bazlar yerine doğrularını tekrardan koyar. Boşluklar doldurulduktan sonra DNA ligaz ile fosfodiester bağlarını kurar ve böylece hata düzeltilmiş olur replikasyon devam eder.
İlgili 24 soru bulundu
Sperm DNA hasarı, spermin beyin kısmında hasar olması demektir. Bu durumda normal yolla gebelik sağlanamaz ve tüp bebekte başarı ihtimali düşer. Bu sonradan oluşan bir sorundur ve tedavi ile düzeltilebilir.
Dokuz adet meyve ve sebzenin handisinin daha etkili DNA tamiri yapabildiğini görmek için test edildiler. Limon, trabzon hurması, pazı, portakal, çilek brokoli, kereviz, marul ve elma. Limon, trabzon hurması, çilek, elma, brokoli ve kereviz'in düşük dozlarda dahi DNA hasarını onardığı doğrulandı.
2) FOTOLİYAZ (PHOTOLYASE) DNA ONARIM MEKANIZMASI: Fotoliyaz enzimi güneş ışığındakı mor ötesi ışınların DNA'da yaptığı timin dimeri denen tahribatı onarır. Enzimin ilginç bir yönü mor/mavi ışık enerjisini kimyasal enerjiye çevirmesidir. Biyokimyada bilinen binlerce enzimden ışık enerjisini kullanan tek enzimdir.
Sancar, verdiği her röportajda Arap olarak gösterilmekten rahatsız olduğunu ve Türk olduğunu vurgulamıştır. Ağabeyi Tahir Sancar'ın ifadesine göre, ailesi Oğuz Türklerinin Hasi kolundan olup Horasan'dan Mardin'e göç etmiştir.
Bu böyle devam ediyor. Bu da, kusursuz şartlar altında bile DNA bağlarının en fazla 6,8 milyon yıl içerisinde tamamen yok olacağı anlamına geliyor. Yani 6,8 milyon yıl, DNA'nın teorik olarak korunabileceği maksimum süre dilimi.
En sık kullanılan sperm DNA hasarı testi TUNEL testidir. DNA hasarı olan spermler özel boyama teknikleri kullanılarak saptanmaktadır. Sperm DNA hasarı testi sonucu değerlendirildiğinde, sperm DNA hasarını %30'un üzerinde olması anormal kabul edilmektedir.
Genom, DNA hasarına neden olan sayısız farklı etkene maruz kalır. Hasar kaynakları eksojen veya endojen olabilir. Eksojen kaynaklar içerisinde, güneşten gelen ultraviole radyasyon, radon bozunumundan kaynaklanan iyonize radyasyon, mantar kaynaklı aflatoksin, yanmış tütün ve birçok kemoterapötiği sayabiliriz.
Büyükten küçüğe doğru sıralarsak; Kromozom - DNA - Gen - Nükleotit DNA ' nın özellikleri aşağıda verilmiştir: - DNA adenin, guanin, sitozin, timin nükleotitlerinden oluşur. - DNA çift zincirli sarmal bir yapıdadır.
Modifikasyonda genetik değişim olmaz, genlerin işleyişinde değişim olur. Oluşan modifikasyon kalıcı olsa bile DNA nükleotit diziliminde etkisi olmaz.
DNA molekülleri bir araya gelerek kümelenmeye başlar. Kolonyanın içindeki etil alkol, sodyum iyonları ile DNA'nın etkileşime girmesini dolayısıyla DNA yumaklarının oluşmasını kolaylaştırır. DNA molekülü çok ince bir molekül olduğu için (genişliği yaklaşık 2 nanometredir) çıplak gözle görülmesi mümkün değildir.
Nobel ödüllü Türk bilim adamı Aziz Sancar, Ermenistan işgalinden kurtarılan Şuşa'da şükür namazı kıldı. Sancar, "Şuşa kurtulursa oraya gidip iki rekat şükür namaz kılacağıma söz vermiştim. Ondan sonra ölürsem gözüm arkada kalmayacaktı. Allah'a şükür bunu yapabildim." dedi.
TÜBİTAK bursuyla gittiği ABD'de birkaç yıl biyokimya eğitimi aldı, fakat bazı sosyal uyum sorunları nedeniyle yurda döndü ve memleketi olan Savur'da bir süre hekimlik yaptı. Ancak gönlü hâlâ bilimsel çalışmalardaydı. TÜBİTAK bursu ile önce Johns Hopkins Üniversitesi, ardından Dallas Teksas Üniversitesi'ne gitti.
Kimya Alanında Nobel Ödülü Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'a Ve.
Fotoliyaz enzimi Claud S. Rupert tarafından keşfedilmiştir. Bu keşiften onlarca yıl önce UV ışınının bakterileri öldürdüğü bilinmektedir.
Kişinin yüksek ısıya maruz kalması veya çalışma şartları nedeniyle uzun süre ısı altında çalışması, sigara ve tütün kullanımı, yaşadığı veya çalıştığı ortamdaki kimyasal maddeler, hastalıkları nedeniyle kullanmak zorunda olduğu ilaçlar, kemoterapi ve radyoterapi gibi nedenler DNA hasarı oluşumunda önemli role sahiptir.
DNA ligaz DNA tamiri, DNA ikileşmesinde rol oynar. Ayrıca, ökaryotlarda mayoz bölünmedeki krosoverde ve memelilerde, bağışıklık sisteminin çeşitliliğini sağlayan rekombinasyon süreçlerinde rol oynarlar. DNA ligaz enzimi moleküler biyoloji laboratuvarlarında rekombinant DNA uygulamalarında kullanılır.
Deri ve penil sürüntüler üzerindeki epitel hücreleri genel olarak 48 saate kadar kalıcı olabilmekle beraber bu örneklerden pozitif DNA profili elde edilebilme olasılığı ilk 24 saat içinde oldukça yüksektir.
Bu durumda atomun yapısını bozarak molekülü değiştirir. Eğer bu işlem hücrenin DNA'sında olursa DNA'ya zarar verir. DNA zarar görürse, hücre onu tamir etmeye çalışır. Tamir edemez ise o bölümün fonksiyonlarını durdurur veya kendi kendisinin ölümüne karar verir ve hücre ölür.
Normal bir gebelik için, spermin yumurtayı tüp içerisinde başarılı bir şekilde döllemesi gerekiyor. Bunun için de spermin kafa kısmında taşıdığı genetik yapının sağlıklı olması yani kırıklar içermemesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri